✓ Οι πληροφορίες για ομαδικές παραιτήσεις στελεχών έρχονται από πολλές πηγές και έχουν προκαλέσει -όπως είναι φυσικό- μεγάλη ανησυχία στην ηγεσία.
✓ Οι στρατιωτικοί φοβούνται την «αρπαγή» της ακίνητης περιουσίας των ταμείων τους, η οποία είναι μεγάλη και σημαντική.
Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒ0ΥΝ0Π0ΥΛ0Υ
Μαζικές παραιτήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικά στο Πολεμικό Ναυτικό. Το άρθρο 221 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, παρά τις όποιες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις αποδείχτηκε πραγματική βόμβα στα θεμέλια των Ενόπλων Δυνάμεων και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Τώρα πλέον οδηγεί σε καταστάσεις μάλλον πρωτόγνωρες. Οι πληροφορίες για ομαδικές παραιτήσεις στελεχών οι οποίες προετοιμάζονται μέσω συγκέντρωσης υπογραφών έρχονται από πολλές διαφορετικές πηγές και -όπως είναι φυσικό- έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην ηγεσία....
Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, μέχρι την Πέμπτη είχαν συγκεντρωθεί τουλάχιστον 50 υπογραφές ανώτερων αξιωματικών οι οποίοι έχουν αποφασίσει έτσι κι αλλιώς να παραιτηθούν. Οι τηλεφωνικές επαφές που έχουν γίνει μεταξύ στελεχών έχουν να κάνουν με το μήνυμα που πρέπει να σταλεί στην κυβέρνηση, αλλά και στην υπόλοιπη κοινωνία, ότι «δεν πάει άλλο, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορεί να δέχονται διαρκώς τις μεγαλύτερες συνέπειες των όποιων μέτρων».
Οι παραιτήσεις στελεχών και από τα τρία Όπλα, λένε οι πληροφορίες, θα μετρηθούν σε... χιλιάδες, και αυτό θα έχει ως άμεση συνέπεια τη σχεδόν άμεση κατάρρευση των ταμείων τους. Αυτό αφορά κυρίως τα ταμεία του ναυτικού και της αεροπορίας αφού το ΜΤΣ έχει προ καιρού καταρρεύσει.
Οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων που έχουν εισπράξει το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί μοιάζουν προς το παρόν αμήχανοι. Με παρεμβάσεις τους μεταφέρουν τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις υπουργών και κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά η καχυποψία έχει διαβρώσει τα πάντα. Η αλήθεια είναι ότι το πιο... πειστικό επιχείρημα που έχουν στη φαρέτρα τους στην άτυπη επικοινωνία που έχουν με τα στελέχη τους είναι ότι «και τώρα να φύγετε, δεν θα προλάβετε να πάρετε εφάπαξ με τον παλιό τρόπο». Αλήθεια λένε, αλλά αυτή η επιχειρηματολογία μάλλον προκαλεί μεγαλύτερη ένταση και θυμό στα στελέχη.
Η οργή εντός των Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται ακόμη πιο έντονη και λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται από την πλευρά της κυβέρνησης να αποκαλύψει τις προθέσεις της για την εκτέλεση της απόφασης του ΣτΕ. Η οποία προβλέπει να θυμίσουμε επιστροφή των μισθών στο επίπεδο του Ιουλίου του 2012 και καταβολή αναδρομικών. Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις το επικρατέστερο σενάριο που κυκλοφορεί τα τελευταία 24ωρα είναι ότι οι στρατιωτικοί δεν θα πάρουν σχεδόν τίποτα πίσω.
Το σενάριο δεν είναι αβάσιμο. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει από το ΥΠΕΘΑ τη σύνταξη νέου μισθολογίου για τους στρατιωτικούς «εδώ και τώρα». Που σημαίνει ότι πρέπει να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο, αφού αποτελεί «προαπαιτούμενο της τρόικας». Η λεγόμενη επιτροπή μισθολογίου, που έχει δημιουργηθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό στο Πεντάγωνο, αλλά δεν είχε συνεδριάσει ποτέ, συνεδρίασε τρεις φορές αυτή την εβδομάδα! Το σχέδιο για το νέο μισθολόγιο προβλέπει περικοπή όσων χρημάτων πρέπει να επιστραφούν στους στρατιωτικούς με βάση την απόφαση του ΣτΕ κατά τουλάχιστον 40% και επιστροφή αναδρομικών σε βάθος χρόνου που προσδιορίζεται στην πενταετία.
Οι στρατιωτικοί απειλούν με νέες αγωγές και μηνύσεις γνωρίζοντας βέβαια ότι οι διαδικασίες αυτές είναι εξίσου χρονοβόρες.
Συμβούλια αρχηγών με ένταση
Οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων προσπαθούν να διαχειριστούν το θέμα, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο. Οι στρατηγοί από όλους τους σχηματισμούς της χώρας έχουν ενημερώσει τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ ότι είναι δύσκολο να διαχειριστούν το προσωπικό με το αίσθημα αδικίας που υπάρχει. Τι εννοούν; Οι στρατηγοί έχουν πάρει το εφάπαξ τους με τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας ενώ το προσωπικό που διοικούν και το οποίο είχαν διαβεβαιώσει κατ' επανάληψη ότι δεν υπάρχει θέμα με το εφάπαξ θα το πάρουν «πετσοκομμένο». Αν το πάρουν γιατί πάρα πολλά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για να αντεπεξέλθουν στα προβλήματα της κρίσης -αλλά και πριν από αυτή- έχουν πάρει μεγάλες προκαταβολές του εφάπαξ τους. Αν ισχύσουν οι περικοπές που ακούγονται, ενδεχομένως κάποιοι να μην έχουν να λάβουν ούτε ευρώ!
Στα Ανώτατα Συμβούλια ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ, που συνεδρίασαν εκτάκτως πριν από μερικές ήμερες υπήρξαν τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις ανώτατων αξιωματικών οι οποίοι εξέφρασαν τη θέληση τους να παραιτηθούν για να εκφράσουν τη διαφωνία τους στις κυβερνητικές αποφάσεις από τη μια αλλά και να στείλουν μήνυμα προς το προσωπικό ότι κατανοούν τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους. Οι αρχηγοί των δύο Γενικών Επιτελείων στα οποία τέθηκε το θέμα παραιτήσεων τις «πάγωσαν».
Είναι δεδομένο, παρ' όλα αυτά, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα περάσουν μια δύσκολη περίοδο μέχρι να ισορροπήσουν στη νέα πραγματικότητα που επιβλήθηκε με τις τελευταίες παρεμβάσεις αλλά και με την απροθυμία της κυβέρνησης να εκτελέσει μια αμετάκλητη και άμεσα εκτελεστή απόφαση Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.
Ποιο είναι το επόμενο που φοβούνται οι στρατιωτικοί; Την «αρπαγή» της ακίνητης περιουσίας των ταμείων τους η οποία είναι μεγάλη. Κι όπως λένε οι πληροφορίες ένα μέρος της έχει μπει ήδη στο στόχαστρο του ΤΑΙΠΕΔ!
(REAL NEWS-10/08/2014)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.