✓ Μείζον θέμα ασφάλειας η από θαλάσσης παράνομη είσοδος μεταναστών στη χώρα.
✓ Ο σχεδιασμός των Ενόπλων Δυνάμεων για τη σύγχρονη απειλή που προκαλούν οι μετακινήσεις προσφύγων λόγω συρράξεων σε Αφρική και Μέση Ανατολή.
Του ΛΕΩΝΙΔΑ Γ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
lsblaveris@gmail.com
Η προ ημερών (στις 4 Αυγούστου) αστραπιαία και απολύτως επιτυχής επιχείρηση της κανονιοφόρου του Στόλου «Νικηφόρος», που μέσα στη νύχτα εντόπισε και διέσωσε σε χρόνο-ρεκόρ και τους 25 λαθρομετανάστες οι οποίοι είχαν ξεκινήσει από την Τουρκία, αλλά βυθίστηκε το φουσκωτό τους σκάφος ευθύς μόλις πέρασαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στα ανοικτά του Φαρμακονησίου, φέρει στην επικαιρότητα ένα μείζον πρόβλημα εθνικής σημασίας.
Αυτό της από θαλάσσης παρανόμου εισόδου στη χώρα μας πολιτών από χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και... της Αφρικής, το οποίο αναμένεται να ενταθεί τις μέρες που θα ακολουθήσουν εξαιτίας των όσων τραγικών συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, σε Γάζα, Συρία, Ιράκ και φυσικά στη Λιβύη, της οποίας οι εμφύλιες συγκρούσεις ξαναφούντωσαν. Τα θερμά αυτά μέτωπα που προαναφέρθηκαν «απειλούν» την Ελλάδα από Νότο και Ανατολάς, μέσω της Τουρκίας, ενώ δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται -αν και προς το παρόν δεν υφίσταται- παρόμοιο πρόβλημα εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου που εδώ και μήνες υπάρχει σε πλήρη εξέλιξη στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, που συνορεύουν με τη Ρωσία. Και επειδή στην Ουκρανία υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό τμήμα του αποδήμου Ελληνισμού -κυρίως στη νότια-, που το υπουργείο Εξωτερικών υπολογίζει σε περίπου 100.000 άτομα, αν η κατάσταση χειροτερέψει ή οι συγκρούσεις επεκταθούν και προς νότο και στο κέντρο της χώρας -πράγμα που δεν φαίνεται προς το παρόν-, τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την υποδοχή όποιων εκ των ελληνικής καταγωγής Ουκρανών θελήσουν να επαναπατρισθούν .
ΑΙΓΑΙΟ. Ασφαλώς, η διάσωση Ελλήνων από εμπόλεμες ζώνες είναι μια τελείως διαφορετική περίπτωση από αυτήν της εισόδου παρανόμων μεταναστών στο ελληνικό έδαφος διά θαλάσσης, κυρίως στο Αιγαίο. Σήμερα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει το σοβαρό αυτό πρόβλημα κατά βάση στη θαλάσσια περιοχή με την Τουρκία, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που έχουν πολύ μικρή απόσταση από τις έναντι αυτών τουρκικές ακτές. Η είσοδος λαθρομεταναστών από τα σύνορα του Έβρου έχει μειωθεί κατακόρυφα, μετά τα μέτρα που ελήφθησαν εκεί από την Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή FRONTEX και βεβαίως τον Ελληνικό Στρατό. Η εν λόγω μείωση ξεκίνησε κυρίως από όταν άρχισε να υλοποιείται το έργο του λεγόμενου «φράκτη του Έβρου», τμήμα του οποίου κατασκεύασε ο Ελληνικός Στρατός, με το Μηχανικό του Δ' Σώματος Στρατού, από τότε που ήταν αρχηγός ΓΕΣ και μετέπειτα υπουργός Εθνικής Αμύνης ο στρατηγός ε.α. Φραγκούλης Φράγκος.
Έκτοτε, το κύμα εισόδου λαθρομεταναστών έχει μετατοπιστεί νοτιότερα, στα ανατολικά θαλάσσια «σύνορα» Ελλάδος και Τουρκίας, που έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες.
ΑΠΕΙΛΗ. Στην αντιμετώπιση αυτής της σύγχρονης απειλής, την Ελληνική Αστυνομία (στο χερσαίο σκέλος) και το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή (στο αντίστοιχο θαλάσσιο) συνδράμουν αποφασιστικώς και με κάθε μέσο οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τόσο σε τακτικό επίπεδο, αφού έχουν εισαγάγει και εντάξει στις απειλές που οφείλουν να αντιμετωπίσουν και την παράνομη είσοδο μεταναστών ως σύγχρονη «ασύμμετρη απειλή», όσο και σε καθαρά επιχειρησιακό πεδίο, με τον Στρατό Ξηράς στην ξηρά και το Πολεμικό Ναυτικό πρώτιστα και την Πολεμική Αεροπορία δευτερευόντως στη θάλασσα.
Πιο συγκεκριμένα, ο τρέχων σχεδιασμός και η συμμετοχή των Ε.Δ. στην αντιμετώπιση της προαναφερθείσας «ασύμμετρου απειλής», σύμφωνα με ανώτατη πηγή του ΓΕΕΘΑ που ερωτήθη σχετικώς, συνίστανται στα εξής:
Συμμετοχή των παρατηρητηρίων στα νησιά του Σ.Ξ και του Π.Ν στην έρευνα του ανατεθέντος στο καθένα από αυτά τομέα για την είσοδο λαθρομεταναστών. Η έρευνα γίνεται ημέρα και νύχτα με αντίστοιχα όργανα παρατηρήσεως.
Συμμετοχή των σκαφών επιτηρήσεως του ΠΝ (κανονιοφόροι, περιπολικά κ.λ.π.) που, με βάση κάποιο μεγάλο νησί του Ανατολικού Αιγαίου το καθένα, περιπολούν σε αντίστοιχους τομείς. Βεβαίως, όποτε αυτό απαιτηθεί, η επιτήρηση και η περιπολία μετατρέπονται αυτόματα σε επιχείρηση ερεύνης-διασώσεως, όπως έγινε τη Δευτέρα με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος». Συμμετοχή όχι τόσο συχνά των ελικοπτέρων Super Puma της Π.Α.. τρία από τα οποία μετασταθμεύουν σε μόνιμη βάση σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Συμμετοχή των δυνάμεων του Σ.Ξ που εδρεύουν σε μικρά νησιά του Αιγαίου (οπλίτες και υγειονομικοί), όποτε αυτό απαιτηθεί. Συμμετοχή των αντίστοιχων παρατηρητηρίων, ελληνικών φυλακίων, προσωπικού του Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκών Ξηράς (ΤΕΝΞ) στη χερσαία περιοχή του Έβρου, στην απευκταία περίπτωση που χρειαστούν.
Τρέχει το πρόγραμμα επαναπατρισμού
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα προ ημερών η ΕΛ.ΑΣ., μέσω των εθελουσίων προγραμμάτων επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μεταναστεύσεως, καθώς και των αναγκαστικών επιστροφών και εθελοντικών αναχωρήσεων από τις υπηρεσίες της, έχουν επιστρέψει στις χώρες τους 50.042 αλλοδαποί από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι τώρα. Ενώ μόνο τον περασμένο Ιούλιο, στο πλαίσιο της επιχειρήσεως για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μεταναστεύσεως, άλλοι 682 αλλοδαποί διαφόρων υπηκοοτήτων επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους, μέσω των προβλεπόμενων διαδικασιών, τις οποίες διαχειρίστηκε η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε επίπεδο Ε.Ε. το νεοσυγκροτηθέν χαρτοφυλάκιο της Μεταναστεύσεως είναι ένα εκ των τριών που ενδιαφέρουν άμεσα και για προφανείς λόγους την Ελλάδα, ενώ τυχόν ανάθεσή του στον νέο Έλληνα επίτροπο και έως τώρα υπουργό Εθνικής Αμύνης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, επομένως και άριστο γνώστη του θέματος, αναμένεται να αναβαθμίσει κατακόρυφα και τη δυνατότητα από μέρους των Αθηνών αποτελεσματικότερης αντιμετωπίσεως αυτής της σύγχρονης μάστιγος για τη χώρα.
(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-09/08/2014)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.