Αρχική » » Δημιουργούνται νέα πολιτικά και … αμυντικά δεδομένα

Δημιουργούνται νέα πολιτικά και … αμυντικά δεδομένα


ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ 0 ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ.. 

Γράφει ο ΑΙΑΣ ο ΤΕΛΑΜΩΝΙΟΣ 

Η απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να επιλέξει τον ως τώρα -πετυχημένο- ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλο ως το νέο 'Έλληνα επίτροπο στο «κον­κλάβιο» του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, πιθα­νότατα για το νέο κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης, ασφαλώς και δημι­ουργεί νέα πολιτικά και αμυντικά δεδομένα. 

Πολιτικά, γιατί μολονότι ο Δ. Αβρα­μόπουλος πληροί απολύτως τα κριτή­ρια για να είναι ένας απολύτως πετυχημένος...
επίτροπος, με «βαρύ» βιογραφικό που ελάχιστοι συνάδελφοι του διαθέτουν, εντούτοις αποτέλεσε και εξακολου­θεί να αποτελεί έκπληξη πρώτου μεγέθους η πρωθυπουργική επιλογή με την οποία ένα κορυφαίο στέλεχος της κυβέρ­νησης και του κόμματος (μην ξεχνούμε ότι ο Δ. Αβραμόπουλος είναι ΚΑΙ αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας) «απομακρύνεται» από την ενεργό εγχώρια πο­λιτική σκηνή και «μεταναστεύει» για τα επόμενα πέντε χρόνια στις Βρυξέλλες. 

Ένα άλλο πολιτικό θέμα που προκύπτει, όχι άμεσο, καθώς ο Δ. Αβραμόπουλος, θα αντικατα­σταθεί ως ΥΕΘΑ, μετά από ένα δίμηνο - τρίμηνο περίπου, είναι αυτό του αντικαταστάτη του. Θα είναι πολιτικός; Από ποιο κόμμα; Πρώην στρα­τιωτικός, Και ποιος; Η ονοματολογία έχει αρ­χίσει από τώρα και εί­ναι πλούσια και δεν θα μπούμε στον πειρασμό να την επαναλάβουμε και εμείς γιατί το να κά­νεις κάτι τέτοιο, τώρα, εί­ναι τελείως άκαιρο, αφού ο πολιτικός χρόνος είναι αρκετός και δεν μπο­ρούν να αποκλειστούν εκπλήξεις. 

Αυτό όμως που μπορούμε να επιση­μάνουμε απλώς εί­ναι η χρονική συ­γκυρία, όπου ο Δ. Αβραμόπουλος θα παραδώσει τα καθήκοντά του με τη συμπλήρωση τριών ετών παραμονής του στο συγκεκριμένο υψη­λό αξίωμα του νυν Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχαήλ Κώσταράκου, ο οποίος τον προσεχή Νοέμβριο συμπληρώνει 3 χρόνια ως αρχηγός. Μολονότι τυπικώς ο κάθε αρχηγός κρίνεται ανά πάσα στιγμή, για πολλούς ειδικούς η περίπτωση Κωσταράκου κρίνεται ως μία «τεχνοκρατική» επιλογή, καθώς είναι άριστος γνώστης όλων των θεμάτων των ΕΔ, έχει ισχυρές γνωριμίες και διασυνδέσεις σε επίπεδο NATO και EE, ενώ είχε και μία άριστη συνεργασία (και σχέσεις) τόσο με τον Δ. Αβραμόπουλο, όσο και με τον Α. Σαμαρά. Βεβαίως πιθανότερη επι­λογή είναι η επιλογή κάποιου πο­λιτικού προσώπου της ΝΔ, όμως ας κρατήσουμε κατά νου και την περί­πτωση αυτή. 

Τέλος, καθαρά αμυντι­κά, η δεύτερη θητεία του Δ. Αβραμόπουλου ως ΥΕΘΑ, χαρακτηρί­ζεται από την «εξωστρέφεια», την έντονη στρατιωτι­κή διπλωματία και προβολή της Ελλάδας σε όλα τα διεθνή fora, την έντονη δραστηριοποίηση με συνεχείς ασκήσεις των ΕΔ, και βεβαίως την επί­λυση του θέματος των τεσ­σάρων υποβρυχίων των Ναυπηγείων Σκαραμα­γκά και των τριών πυραυλακάτων των Ναυ­πηγείων της Ελευσίνας. 

(ΚΑΡΦΙ-02/08/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger