Το υπόγειο παζάρι για τη (φιλόδοξη) Φώφη
Σε... σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες εξελίσσεται η απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για το ποιος θα αντικαταστήσει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος στις αρχές του φθινοπώρου αναμένεται να μετακομίσει στις Βρυξέλλες για να ενταχθεί στο λεγόμενο κολέγιο των επιτροπών της Ε.Ε., αναλαμβάνοντας κατά πάσα πιθανότητα το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Εσωτερικής Ασφάλειας και Μετανάστευσης.
Στο μυαλό του πρωθυπουργού, όπως πληροφορείται η... «κυριακάτικη δημοκρατία», υπάρχουν αρκετά ονόματα, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει καταλήξει, κάτι που αναμένεται να κάνει κατά πάσα πιθανότητα αμέσως μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Και αυτό γιατί μπορεί ο κ. Αβραμόπουλος να φεύγει για τις Βρυξέλλες στα μέσα Οκτωβρίου, ωστόσο ο πρωθυπουργός θέλει να επιλέξει τον αντικαταστάτη του συντομότερα, για να μπορέσει να ενημερωθεί.
Το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει σε μια κρίσιμη πολιτικά περίοδο για την κυβέρνησή του, όπου επιθυμεί να έχει τα χέρια του λυμένα σε όλες τις πιθανές επιλογές, να εμπλακεί σε ένα γαϊτανάκι ονοματολογίας και ανασχηματισμών με αφορμή τον αντικαταστάτη του Δημήτρη Αβραμόπουλου φέρνει πολύ πιθανή την προώθηση της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Αμυνας Φώφης Γεννηματά στην πρώτη θέση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.
Με τον τρόπο αυτόν ο πρωθυπουργός αποφεύγει σε μια κρίσιμη περίοδο εσωτερικών ισορροπιών και για το ίδιο του το κόμμα πιθανά «αιτήματα» και «μουρμούρες» για τις ισορροπίες στην κυβερνητική συμμαχία με τον έτερο εταίρο του, το ΠΑΣΟΚ. Τοποθετώντας στη θέση αυτή ένα από τα κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, διατηρεί την ενδοκυβερνητική ποσόστωση στην ισορροπία και ταυτόχρονα φρενάρει εν τη γενέσει του οποιοδήποτε σενάριο μικρής ή μεγαλύτερης καραμπόλας κυβερνητικού ανασχηματισμού.
Οι ίδιες πάντως πηγές αναφέρουν ότι με μεγαλύτερο σκεπτικισμό αντιμετωπίζει τη μετακίνηση της κυρίας Γεννηματά στην κορυφή της πολιτικής ηγεσίας ενός τόσο σημαντικού υπουργείου ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.
Από τη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμάται ότι, αφενός, κάτι τέτοιο καταλαγιάζει εσωτερικά έναν πιθανό πόλο συσπείρωσης διαφωνούντων με τη σημερινή ηγεσία, καθώς το όνομα της κυρίας Γεννηματά έχει ακουστεί ανάμεσα σε εκείνα που θα μπορούσαν να «τρέξουν» σε πιθανές εναλλακτικές προτάσεις για την ηγεσία του κινήματος εφόσον τεθεί τέτοιο θέμα, από την άλλη όμως εκτιμάται ότι με την κίνηση αυτή ο Αντώνης σαμαράς δυναμώνει αρκετά ένα κορυφαίο στέλεχος του κυβερνητικού εταίρου του, το οποίο όμως εκτιμάται ότι ακολουθεί συχνά πυκνά αυτόνομες επιλογές και δεν έχει διστάσει και να διαφοροποιηθεί από εκείνες της ηγεσίας του Κινήματος σε μερικά ζητήματα.
Φαίνεται λοιπόν ότι μια καραμπόλα προσωπικών υπολογισμών αλλά και εσωκομματικών ισορροπιών είναι αυτή που θα κρίνει οριστικά αν η κυρία Γεννηματά θα είναι όντως αυτή που θα αντικαταστήσει τον κ. Αβραμόπουλο στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Ωστόσο, μια τέτοια επιλογή αναμένεται -παρά τις περί του αντιθέτου απόψεις του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος- να δημιουργήσει σοβαρούς τριγμούς στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό γιατί, εφόσον επιλεγεί η κυρία Γεννηματά, το ΠΑΣΟΚ καθίσταται πανίσχυρο, μια και θα έχει στην κατοχή του δύο κορυφαία υπουργεία: το υπουργείο Εξωτερικών, επικεφαλής του οποίου είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. «Δεν μπορεί να δώσει ο πρωθυπουργός και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στο ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή μάλιστα που φαίνεται να μην επιθυμεί την τοποθέτηση της κυρίας Γεννηματά ούτε ο ίδιος ο Βενιζέλος» ανέφερε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ., που βρίσκεται εκτός κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαμαράς έχει έναν πρόσθετο πονοκέφαλο να αντιμετωπίσει πριν από την τελική επιλογή, καθώς το τελευταίο που θα ήθελε θα ήταν να δημιουργήσει εσωκομματικό πρόβλημα στο κόμμα. Σε μια τέτοια περίπτωση ο πρωθυπουργός θα είναι αναγκασμένος να αναθεωρήσει τα σχέδιά του και να επιλέξει για υπουργό στέλεχος που θα προέρχεται από τη Ν.Δ. ή από την ευρύτερη Κεντροδεξιά.
Και αυτό γιατί, όπως εισηγούνται στον κ. Σαμαρά πιο ψύχραιμες και λογικές φωνές, ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας θα πρέπει να προέρχεται από τα σπλάχνα της παράταξης, έτσι ώστε να μπορέσει να συνομιλήσει με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχουν πληγεί οικονομικά τα τελευταία χρόνια. «Πρέπει να ανακόψουμε τις διαρροές προς τη Χρυσή Αυγή. Και αυτό δεν μπορεί να το κάνει η Φώφη» επισημαίνει συνομιλητής του πρωθυπουργού, τον οποίο ο κ. Σαμαράς εμπιστεύεται.
Το σενάριο-έκπληξη για Καρατζαφέρη, ο Αδωνις και ο στρατηγός Φρ. Φράγκος!
Μέσα σε αυτό το σκηνικό ο πρωθυπουργός έχει αρχίσει και αναζητάει υπουργό Εθνικής Αμυνας από την πλευρά της Ν.Δ. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «κυριακάτικη δημοκρατία», τα ονόματα που είναι σημειωμένα στο μπλοκάκι του είναι αρκετά και η τελική επιλογή δεν αποκλείεται να είναι συνάρτηση και του ανοίγματος που αναμένεται να επιχειρήσει σε κεντροδεξιά στελέχη που βρίσκονται σήμερα εκτός Ν.Δ.
Σε μια τέτοια περίπτωση φαβορί θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, εφόσον φυσικά ανταποκριθεί στο κάλεσμα του πρωθυπουργού και επιστρέψει στη Ν.Δ.
Επίσης, το όνομα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Αδωνη Γεωργιάδη είναι στα υπ' όψιν του πρωθυπουργού. Αν και τόσο για τον πρώην υπουργό Υγείας όσο και για τον κ. Καρατζαφέρη αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις από την πλευρά του Ισραήλ, καθώς οι σχέσεις τους είναι κάκιστες με το Τελ Αβίβ. Και σε μια περίοδο έντονων γεωστρατηγικών αναταράξεων στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής, η όποια αντίδραση του Ισραήλ έχει βαρύνουσα σημασία.
Την ίδια στιγμή, δεν φαίνεται να έχει καμία πιθανότητα για τη θέση η Ντόρα Μπακογιάννη, αφενός γιατί στην κυβέρνηση βρίσκεται ο αδελφός της Κυριάκος Μητσοτάκης και, αφετέρου, γιατί μετά την απόφαση Σαμαρά να μην την επιλέξει για επίτροπο οι σχέσεις τους περνούν πάλι περίοδο αναταράξεων.
Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι και αυτά των πρώην υπουργών Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και Γιάννη Μιχελάκη, αλλά και του στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου, αν και ο τελευταίος φαίνεται να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον τέως γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο για τη δημιουργία το φθινόπωρο κόμματος που θα κινείται ιδεολογικά και πολιτικά στα δεξιά της Ν.Δ.
Ακόμη ένα όνομα που ακούστηκε και φαίνεται να έχει πολλές πιθανότητες να αναλάβει πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αυτό του βουλευτή Εύβοιας Κώστα Μαρκόπουλου. Θεωρείται σοβαρός πολιτικός, με δεξιές ιδεολογικές προσεγγίσεις, ο οποίος μπορεί να μιλήσει στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, να κάμψει τις δίκαιες αντιδράσεις τους και να τους δώσει όραμα για την επόμενη ημέρα. Καμία πιθανότητα δεν έχει για τη θέση ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, οι σχέσεις του οποίου με τον πρωθυπουργό και το Μέγαρο Μαξίμου είναι κάκιστες.
Αυτές είναι -εκτός άλλης έκπληξης- οι επιλογές του πρωθυπουργού, εκτός και αν αιφνιδιάσει με την αναβάθμιση του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας και βουλευτή Μεσσηνίας Γιάννη Λαμπρόπουλου.
(Εφ.Δημοκρατία-15/08/2014)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.