Αρχική » » Ο αρχηγός θέλει «φύλλο πορείας» για το ΝΑΤΟ!

Ο αρχηγός θέλει «φύλλο πορείας» για το ΝΑΤΟ!


■ Πυρετός διαβουλεύσεων. 
■ Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος είναι υποψήφιος για πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας. Ποιοι είναι οι αντίπαλοί του και τι πιθανότητες έχει να εκλεγεί.
■ Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην εκλογή του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής θα έχουν οι Αμερικανοί. 

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ 

Πέντε υπουργούς Εθνικής Άμυνας «άλ­λαξε». Είδε να φεύγουν πέντε αρχηγοί Γενικών Επιτελείων. Έχει ήδη «γεμάτα» τρία χρόνια στη θέση του αρχηγού. Ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος διεκδικεί και επισή­μως πλέον τη θέση του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO αλλά και τον τίτ­λο του «στρατηγού Χαϊλάντερ»! 

Ως επτασφράγιστο μυστικό κρατούσαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ την υποψηφιότητα του... Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ για τη θέ­ση του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας. Εδώ και έναν χρόνο βρισκόταν σε εξέλιξη η «προεκλογική εκστρατεία» του Α/ΓΕΕΘΑ. Όλοι οι αρχηγοί των χωρών-μελών «παρέλασαν» από την Αθήνα και εκτός από τον Α/ΓΕΕΘΑ είδαν και τον ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβρα­μόπουλο. Πολλοί από αυτούς φιλοξενήθηκαν και στα θέρετρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Γιατί όλη αυτή η «προεκλογική διαδικασία»; 

Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής-τυπικά τουλάχιστον- εκλέγεται σε ψηφοφορία των αρχηγών των κρατών-μελών του NATO. Η ψη­φοφορία θα γίνει στις 20 Σεπτεμβρίου στη Λε­τονία και τα μηνύματα που υπάρχουν για την ελληνική υποψηφιότητα είναι ενθαρρυντικά. 

Οι διεκδικητές 

Οι άλλοι δυο υποψήφιοι δεν θεωρούνται «πα­νίσχυροι αντίπαλοι». Ο ένας είναι ο Ιταλός αρ­χηγός ναύαρχος Λουίτζι Μπινέλι Μαντέλι (φωτό). Η Ιταλία είχε τοποθετήσει πρόεδρο στη στρατι­ωτική Επιτροπή του NATO στην προτελευταία ψηφοφορία που είχε γίνει. Άρα οι πιθανότη­τες να επιλεγεί πάλι Ιταλός είναι μάλλον μικρές. Ο έτερος υποψήφιος είναι ο αρχηγός των τσεχικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Πετρ Πάβελ. Ο Κωσταράκος υπερέχει και σε χρό­νια εμπειρίας αλλά και... αρχηγίας. Τρία έχει συμπληρώσει. 

Πολλοί επικαλούνται διάφορα κριτήρια για την επιλογή που θα γίνει και υποστηρίζουν ότι δεν είναι εξασφαλισμένη η εκλογή του Έλληνα αρχηγού. Λένε, για παράδειγμα, ότι στην εκλογή του προέδρου παίζει ρόλο και το πό­σο ενεργά συμμετέχει η κάθε χώρα σε επιχει­ρήσεις του NATO. Όλα αυτά νομίζουμε ότι εί­ναι δευτερεύοντα και ο πρωταρχικός παράγο­ντας που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λό­γο είναι ένας: οι Αμερικανοί! 

Το NATO είναι επί της ουσίας ένας οργανισμός που κινείται, ζει και αναπνέει από τις ΗΠΑ. Και είναι βέβαιο ότι οι Αμερικανοί θα εκλέξουν τον πρόεδρο που επιθυμούν. Ακόμη κι έτσι ο Κωσταράκος δείχνει να είναι φαβορί. Οι σχέ­σεις που έχει με τον Αμερικανό αρχηγό Μάρτιν Ντέμπσεϊ είναι κάτι παραπάνω από καλές. Όχι ότι είναι οι προσωπικές σχέσεις που θα παίξουν τον πρωταρχικό ρόλο στην αμερικανική από­φαση, αλλά έχουν και αυτές τη σημασία τους. 

Τι θα κάνουν οι Τούρκοι 

Άλλοι υποστηρίζουν ότι «η Τουρκία δεν θα επι­τρέψει την εκλογή Έλληνα σε αυτή τη θέση». Λογικό επιχείρημα, αλλά υπάρχει και το ενδε­χόμενο οι ΗΠΑ να θέλουν να κάνουν μία ακό­μη συμβολική κίνηση δυσαρέσκειας προς την πλευρά του Ερντογάν. 

Όλα λοιπόν δείχνουν ευνοϊκά για την υποψη­φιότητα του Κωσταράκου, ο οποίος είναι τό­σο χαλαρός που αυτή την εβδομάδα έλειψε για ολιγοήμερες διακοπές! Κάτι που πολύ ερμήνευσαν ως «βεβαιότητα» για τη θετική κα­τάληξη της εκλογής. 

Ο Κωσταράκος αν εκλεγεί, δεν θα αποστρα­τευθεί, θα αφήσει όμως τη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διαδοχή του. Οι δύο βασικοί υποψήφιοι είναι ο Α/ΓΕΝ Ευάγγελος Αποστολάκης και σε δεύτερο πλάνο ο Α/ΓΕΣ Χρήστος Μανωλάς. Όλα αυτά αν εκλε­γεί ο Κωσταράκος. 

Το κόστος... της επιτυχίας 

Ο Α/ΓΕΕΘΑ σε προσωπικό επίπεδο κρίνεται απόλυτα επιτυχημένος. Και μόνο ότι άλλαξε πέντε υπουργούς δείχνει ότι, εκτός από γνώ­ση στρατιωτικών παιγνίων, έμαθε πολύ καλά και το παιχνίδι των πολιτικών ισορροπιών. Όχι όμως χωρίς κόστος. 

Δεν είναι μυστικό ότι ο στρατηγός Κωσταρά­κος είναι ο αρχηγός με τη «χαμηλότερη δημο­τικότητα» εντός Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και στις τάξεις των αποστράτων. Είναι ο αρχηγός που ταυτίστηκε με την περίοδο των σκληρών περικοπών που έγιναν στους στρατιωτικούς και δέχεται καταιγιστικά πυρά για την επιλογή του να σιωπήσει. 

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι ρυθμίσεις για τα μετοχικά ταμεία των στρατιω­τικών που έχουν επιπτώσεις στο εφάπαξ τους. Ο Α/ΓΕΕΘΑ θεωρείται ότι δεν αντέδρασε επαρ­κώς σε όσα επιβλήθηκαν στις Ένοπλες Δυνά­μεις τα οποία κρίθηκαν πανηγυρικά παράνο­μα από το ΣτΕ. 

Αυτοί που πέρασαν απέναντι 

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και στρατιωτικοί με τους οποίους συνυπήρξε και είχε φιλικές σχέ­σεις έχουν «περάσει» απέναντι. Ο πρώην A/ ΓΕΣ Κωνσταντίνος Ζιαζιάς ο οποίος είχε πα­ραιτηθεί λόγω παρεμβάσεων στις μεταθέσεις του Στράτου, σε δήλωσή του σχετικά με τις εξε­λίξεις στο εφάπαξ των στρατιωτικών δεν παρα­λείπει να θέσει προ των ευθυνών του τον Α/ΓΕ­ΕΘΑ, με τον οποίο είχαν φιλικές σχέσεις. Λέει ο Κ. Ζιαζιάς: «Ευελπιστούμε ότι το ΓΕΕΘΑ αυτή τη φορά θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, που απαιτούν οι δύσκολοι καιροί για τα στελέ­χη των Ενόπλων Δυνάμεων. Να τονίσω και πά­λι ότι ο αρχηγός κατά τη διάρκεια της θητείας του εργάζεται για το καλό του στρατεύματος και όχι για το ατομικό συμφέρον. Ο αρχηγός καλείται να αφήσει πρότυπα συμπεριφοράς προς τα στελέχη, τα οποία τον θέλουν έτοιμο να αναλάβει προσωπική θυσία έναντι του γε­νικού καλού του στρατεύματος... 

Κρίνεται σκόπιμο να υπενθυμίσουμε ότι στη Γαλλία και την Αγγλία οι αρχηγοί βγήκαν δημό­σια και ενημέρωσαν όχι μόνο τις κυβερνήσεις τους αλλά και τους πολίτες για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις των περικοπών τόσο στην επιβίωση του προσωπικού όσο και στη μαχητική ικα­νότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ηγέτης είναι αυτός που μέσα από το όραμα, την έμπνευση και το επίπεδο που διαθέτει, αγκαλιάζει με μεγαλοψυχία τους υφισταμένους του και αποτε­λεί το στήριγμα και το καταφύγιο τους θυσιαζόμενος πρώτος για αυτούς». 

(REAL NEWS-15/08/2014) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger