✓ Κόβεται το εφάπαξ.
✓ Οι κακοί κυβερνητικοί χειρισμοί έχουν προκαλέσει τρικυμία σας Ένοπλες Δυνάμεις, η ηγεσία των οποίων νιώθει εκτεθειμένη, καθώς την είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν θα γίνουν περικοπές.
✓ Ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος καθώς και άλλοι υπουργοί αντέδρασαν και ζήτησαν αλλαγή της διατύπωσης για να βάλουν την υπογραφή τους. Από το βράδυ της Τρίτης μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης αναζητούσαν τη λύση, η οποία βρέθηκε με την «εφεύρεση» της «ρήτρας αξιόμαχου»!
✓ Η συνεδρίαση των στρατηγών από όλη την Ελλάδα στο ΓΕΣ και οι απειλές για παραιτήσεις προκειμένου να στείλουν μήνυμα στο προσωπικό τους.
Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
Τσουνάμι παραιτήσεων, που υπολογίζονται σε χιλιάδες και όχι απλά σε εκατοντάδες, απειλεί τις Ένοπλες Δυνάμεις μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που «αγγίζει» και τα ταμεία των στρατιωτικών. Οι επιπτώσεις πολλές με πρώτη τη δραστική μείωση των ποσών που θα εισπράττουν ως εφάπαξ οι στρατιωτικοί με την αποστρατεία τους. Συνεπώς, εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα ότι όσοι έχουν δικαίωμα παραίτησης θα το κάνουν άμεσα και δεν θα ρισκάρουν.
Το πόσο σοβαρή είναι π κατάσταση στο στράτευμα προκύπτει και από την πρωτοβουλία του Α/ΓΕΣ...
Χρήστου Μανωλά να συγκαλέσει έκτακτο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο με συμμετοχή όλων των αντιστρατήγων, που ήρθαν στο ΓΕΣ από όλη την Ελλάδα.
Χρήστου Μανωλά να συγκαλέσει έκτακτο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο με συμμετοχή όλων των αντιστρατήγων, που ήρθαν στο ΓΕΣ από όλη την Ελλάδα.
Κάποιοι από αυτούς απειλούν με παραιτήσεις, για να στείλουν ένα μήνυμα προς το προσωπικό τους. Γιατί αυτό; Οι στρατιωτικοί που έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια υπηρεσίας, δηλαδή υποστράτηγοι και πάνω, έχουν εισπράξει το «παλιό» εφάπαξ, λένε ότι «δεν θα μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια το προσωπικό μας». Το οποίο μόλις την περασμένη εβδομάδα διαβεβαίωναν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με το εφάπαξ!
Οι τεχνικές παράμετροι
Τι προβλέπει το επίμαχο νομοσχέδιο στο άρθρο 221, το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις όχι μόνο στους στρατιωτικούς αλλά και στους συναρμόδιους υπουργούς;
«Με κοινή απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού, η οποία εκδίδεται μέχρι την 31-10 2014, μετά από σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής καθορίζονται οι τεχνικές παράμετροι από τις οποίες θα προκύπτει συντελεστής βιωσιμότητας ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ετήσιων ελλειμμάτων σε ταμειακή και δεδουλευμένη βάση, για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), τους ειδικούς Κλάδους και Λογαριασμούς των Μετοχικών Ταμείων Στράτου, Αεροπορίας και Ναυτικού (ΜΤΣ, ΜΤΑ, ΜΤΝ) και ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή τους. Το αρμόδιο Διοικητικό Συμβούλιο εφαρμόζει την προσαρμογή των παροχών που απαιτούνται για να διασφαλιστεί ετησίως μηδενικό έλλειμμα στα ταμεία. Μέχρι την 30ή Νοεμβρίου κάθε έτους το αρμόδιο Δ.Σ. αποφασίζει την εφαρμογή της προσαρμογής για το επόμενο οικονομικό έτος σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου και σε περίπτωση μη εφαρμογής το Διοικητικό Συμβούλιο παύεται αυτοδικαίως εντός προθεσμίας επτά (7) ημερών από την έναρξη εκάστου έτους εφαρμογής».
Η... μετάφραση είναι απλή, αλλά και τρομακτική. Αν τα ταμεία έχουν χρήματα, θα δίνουν εφάπαξ αλλά και μια σειρά άλλες «παροχές» που έχουν να κάνουν με επιδόματα τέκνων στρατιωτικών, μερίσματα κ.λπ. Αν έχουν ελλείμματα, δεν θα παρέχουν σχεδόν τίποτα.
Ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος καθώς και άλλοι υπουργοί αντέδρασαν και ζήτησαν αλλαγή της διατύπωσης για να βάλουν την υπογραφή τους. Από το βράδυ της Τρίτης μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης αναζητούσαν τη λύση, η οποία βρέθηκε με την «εφεύρεση» της «ρήτρας αξιόμαχου»!
Τι είναι η ρήτρα;
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας «θα υπάρξει "ρήτρα αξιόμαχου", δηλαδή ειδική πρόνοια που θα λαμβάνει υπόψη τη διασφάλιση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε οι όποιες προσαρμογές να γίνουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου».
Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εργασίας θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο «διασφαλίζεται πλέον οριστικά η βιωσιμότητα των ταμείων έτσι ώστε οι νέες γενιές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας να λαμβάνουν απρόσκοπτα αυτές τις παροχές», οι στρατιωτικοί είναι εξαιρετικά καχύποπτοι και θεωρούν ότι η «ρήτρα αξιόμαχου» έχει «διπλή ανάγνωση».
Λένε ότι «το αξιόμαχο των Ε.Δ. πλήττεται θανάσιμα από τη μαζική φυγή στελεχών», η οποία μπορεί να «αναχαιτιστεί» μόνο μ' έναν τρόπο: να σταματήσει η καταβολή του εφάπαξ. Εννοούν δηλαδή ότι, επικαλούμενη αυτή τη ρήτρα, η κυβέρνηση μπορεί να σταματήσει να δίνει εφάπαξ. Και επισημαίνουν ότι ακόμη και τώρα, με το χρονικό περιθώριο της 1-1-2015 που έθεσε η κυβέρνηση ως χρόνο έναρξης για τον νέο υπολογισμό του εφάπαξ, χιλιάδες στρατιωτικοί θα γίνουν «όμηροι», αφού δεν προλαβαίνουν να παραιτηθούν!
(REAL NEWS-03/08/2014)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.