• Ο Κροάτης στρατηγός Ντράγκο Λόβριτς στον προσομοιωτή του πυροβόλου Pzh 2000 στον Έβρο.
• Έχουν ήδη γίνει οι πρώτες κινήσεις για πιλοτική εφαρμογή προγράμματος, το οποίο στόχο έχει να ειδικεύονται αξιωματικοί και άλλα στελέχη από φιλικές χώρες στην επιχειρησιακή αξιοποίηση των σύγχρονων οπλικών συστημάτων.
Από τον
Ευθύμιο Π. Πέτρου
Το μεγαλεπήβολο σχέδιο της δημιουργίας διεθνούς κέντρου εκπαιδεύσεως στην περιοχή του Έβρου συζητούν τα Γενικά Επιτελεία, κάνοντας ήδη τις πρώτες κινήσεις για την πιλοτική εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος. Σκοπός είναι στο κέντρο αυτό να εκπαιδεύονται αξιωματικοί και άλλα στελέχη από φιλικές και συμμαχικές χώρες στην επιχειρησιακή αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων οπλικών συστημάτων. Πράγματι, στην παραμεθόρια περιοχή του Έβρου -περιοχή ευθύνη του Δ' Σώματος Στρατού, κατά τη στρατιωτική ορολογία- υπάρχουν ανεπτυγμένα μερικά από τα καλύτερα συστήματα του κόσμου, τα οποία έχει αποκτήσει ο Ελληνικός Στρατός. Μαζί με αυτά έχουν αναπτυχθεί υποδομές εκπαιδεύσεως με προσομοιωτές και άλλα βοηθήματα που τις κάνουν πρωτοποριακές αν όχι και μοναδικές στον κόσμο...
Με επιτυχία
Ήδη έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η εκπαίδευση μιας σειράς αξιωματικών και στελεχών του στρατού του Κατάρ, με αποτέλεσμα η χώρα τους να ζητά ήδη μια μόνιμη συνεργασία, στο πλαίσιο της οποίας προτίθενται να στέλνουν στην Ελλάδα δύο εκπαιδευτικές σειρές τον χρόνο.
Η επόμενη χώρα που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι η Κροατία, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της οποίας συζήτησε το θέμα κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα πριν από περίπου δέκα ημέρες. Η συζήτηση μάλιστα εστιάσθηκε στα αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού Panzerhaubitze 2000, τα οποία η Κροατία πρόκειται πολύ σύντομα να αποκτήσει. Η Ελλάδα, σημειωτέον, είναι από τις πρώτες χώρες που τα αγόρασε και προχώρησε ταχύτατα στην αναθεώρηση των σχεδίων, ώστε να εκμεταλλευτεί τις μοναδικές δυνατότητες του συστήματος.
Η ελληνική αντίδραση θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί υπόδειγμα αμεσότητας και ευελιξίας. Το πρόγραμμα της επίσημης επισκέψεως άλλαξε και ο Κροάτης αρχηγός βρέθηκε στον Έβρο για να δει από κοντά τις υποδομές που έχει δημιουργήσει ο Ελληνικός Στρατός για τα συστήματα αυτά και να παρακολουθήσει επίδειξη εκπαιδεύσεως προσωπικού και βολών.
Στο μεταξύ, οι συνομιλίες για την προοπτική να έρθουν στρατιωτικοί και από άλλες χώρες για εκπαίδευση στον Έβρο συνεχίζονται, με χώρες του αραβικού κόλπου να είναι στην κορυφή της λίστας των ενδιαφερομένων. Αρμόδιοι επιτελείς μάλιστα πιστεύουν ότι από τη στιγμή που θα θεσμοθετηθεί η λειτουργία του διεθνούς κέντρου εκπαιδεύσεως, οι ενδιαφερόμενοι θα αυξηθούν, οπότε αναμένεται εντονότατο ενδιαφέρον και από ευρωπαϊκές χώρες. Να σημειωθεί ότι εκτός από τα άρματα Leopard 2Hel και τα πυροβόλα Pzh 2000, στον Έβρο υπάρχει και ένας συνδυασμός προηγμένης τεχνολογίας αντιαεροπορικών και αντιαρματικών βλημάτων ρωσικής προελεύσεως.
Πολλά είναι τα πλεονεκτήματα από την επιτυχία ενός τέτοιου σχεδίου. Το πλέον προφανές είναι το έσοδο που προκύπτει άμεσα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από τη διάθεση μέσων και προσωπικού για την εκπαίδευση άλλων στρατών. Παράλληλα ενισχύεται η τοπική οικονομία των παραμεθόριων αυτών περιοχών από την εγκατάσταση για μακρά χρονικά διαστήματα μεγάλου αριθμού ξένων στρατιωτικών. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι μια συνεχής ροή παρουσίας αξιωματικών από πολλές χώρες στην ελληνοτουρκική μεθόριο αλλάζει τελείως τα δεδομένα και υποχρεώνει την Τουρκία σε μια πιο προσεκτική συμπεριφορά, όχι μόνον όσον αφορά τα καθαρώς στρατιωτικά ζητήματα, αλλά και σε άλλα, όπως η διευκόλυνση λαθρομεταναστών να περνούν τον Έβρο.
Πλεονέκτημα
Το σημαντικότερο, όμως, είναι το πλεονέκτημα της μακροπρόθεσμα δημιουργίας δεσμών της Ελλάδος με τους αξιωματικούς που θα εκπαιδεύονται εδώ. Είναι σε μια διαφορετική κλίμακα αυτό που επιτυγχάνεται με την εκπαίδευση ξένων αξιωματικών στις ελληνικές στρατιωτικές σχολές. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, η εκπαίδευση γίνεται σε συνθήκες πεδίου και έτσι διαμορφώνονται πολύ πιο στιβαροί δεσμοί, που στηρίζονται στην αμοιβαία εκτίμηση και στον επαγγελματισμό των αξιωματικών.
Τα πλεονεκτήματα αυτά είναι πολλά και σημαντικά. Αρκετά για να υπερισχύσουν έναντι επιχειρημάτων, όπως ότι ένα τέτοιο διεθνές κέντρο διαταράσσει το πρόγραμμα εκπαιδεύσεως του Ελληνικού Στρατού και την ετοιμότητά του στην κρίσιμη περιοχή του Έβρου. Με σωστό επιτελικό σχεδιασμό όλα μπορούν να συνδυαστούν. Θα απαιτηθεί βεβαίως τα συστήματα εκπαιδεύσεως και κυρίως οι προσομοιωτές να λειτουργούν σε δύο ή και τρεις βάρδιες ημερησίως, κάτι που συμβαίνει σε όλα τα αντίστοιχα κέντρα του εξωτερικού.
(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-03/08/2014)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.