Αρχική » » Το σχέδιο για το διεθνές κέντρο στρατιωτικής εκπαιδεύσεως στον Έβρο.

Το σχέδιο για το διεθνές κέντρο στρατιωτικής εκπαιδεύσεως στον Έβρο.


• Ο Κροάτης στρατηγός Ντράγκο Λόβριτς στον προσομοιωτή του πυροβόλου Pzh 2000 στον Έβρο.
Έχουν ήδη γίνει οι πρώτες κινήσεις για πιλοτική εφαρμογή προγράμματος, το οποίο στόχο έχει να ειδικεύονται αξιωματικοί και άλλα στελέχη από φιλικές χώρες στην επιχειρησιακή αξιοποίηση των σύγχρονων οπλικών συστημάτων. 

Από τον 
Ευθύμιο Π. Πέτρου 

Το μεγαλεπήβολο σχέδιο της δημιουργίας διεθνούς κέντρου εκπαι­δεύσεως στην περιοχή του Έβρου συζητούν τα Γενικά Επιτελεία, κάνοντας ήδη τις πρώτες κινήσεις για την πιλοτική εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος. Σκοπός είναι στο κέντρο αυτό να εκπαιδεύονται αξι­ωματικοί και άλλα στελέχη από φιλικές και συμμαχικές χώρες στην επιχειρησι­ακή αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων οπλικών συ­στημάτων. Πράγματι, στην παραμεθόρια περιοχή του Έβρου -περιοχή ευθύνη του Δ' Σώματος Στρατού, κατά τη στρατιωτική ορολογία- υπάρχουν ανεπτυγ­μένα μερικά από τα καλύτε­ρα συστήματα του κόσμου, τα οποία έχει αποκτήσει ο Ελληνικός Στρατός. Μαζί με αυτά έχουν αναπτυχθεί υποδομές εκπαιδεύσεως με προσομοιωτές και άλλα βοηθήματα που τις κάνουν πρωτοποριακές αν όχι και μοναδικές στον κόσμο... 

Με επιτυχία 

Ήδη έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η εκπαίδευση μιας σειράς αξιωματικών και στελεχών του στρατού του Κατάρ, με αποτέλεσμα η χώρα τους να ζητά ήδη μια μόνιμη συνεργασία, στο πλαίσιο της οποίας προτί­θενται να στέλνουν στην Ελλάδα δύο εκπαιδευτικές σειρές τον χρόνο. 

Η επόμενη χώρα που έχει εκδηλώσει ενδιαφέ­ρον είναι η Κροατία, ο αρχηγός των ενόπλων δυνά­μεων της οποίας συζήτησε το θέμα κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματο­ποίησε στην Αθήνα πριν από περίπου δέκα ημέρες. Η συζήτηση μάλιστα εστιάσθηκε στα αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολι­κού Panzerhaubitze 2000, τα οποία η Κροατία πρόκειται πολύ σύντομα να αποκτήσει. Η Ελλάδα, σημειωτέον, είναι από τις πρώτες χώρες που τα αγόρασε και προχώρησε ταχύτατα στην αναθεώρηση των σχεδίων, ώστε να εκμεταλλευτεί τις μοναδικές δυνατότητες του συστήματος. 

Η ελληνική αντίδραση θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί υπόδειγμα αμεσότητας και ευελιξίας. Το πρόγραμμα της επίσημης επισκέψεως άλλαξε και ο Κροάτης αρχηγός βρέθηκε στον Έβρο για να δει από κοντά τις υποδομές που έχει δημιουργήσει ο Ελληνικός Στρατός για τα συστήματα αυτά και να παρακολουθήσει επίδειξη εκπαιδεύσεως προσωπικού και βολών. 

Στο μεταξύ, οι συνομιλίες για την προοπτική να έρθουν στρατιωτικοί και από άλλες χώρες για εκπαίδευση στον Έβρο συνεχίζονται, με χώρες του αραβικού κόλπου να είναι στην κορυφή της λίστας των ενδιαφερομένων. Αρμόδιοι επιτελείς μάλιστα πιστεύουν ότι από τη στιγμή που θα θεσμοθετηθεί η λειτουρ­γία του διεθνούς κέντρου εκπαιδεύσεως, οι ενδιαφερόμενοι θα αυξηθούν, οπότε αναμένεται εντονότατο ενδιαφέρον και από ευρωπαϊκές χώρες. Να σημειω­θεί ότι εκτός από τα άρματα Leopard 2Hel και τα πυροβόλα Pzh 2000, στον Έβρο υπάρχει και ένας συνδυασμός προηγμένης τεχνο­λογίας αντιαεροπορικών και αντιαρματικών βλημά­των ρωσικής προελεύσεως. 

Πολλά είναι τα πλεονε­κτήματα από την επιτυχία ενός τέτοιου σχεδίου. Το πλέον προφανές είναι το έσοδο που προκύπτει άμεσα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από τη δι­άθεση μέσων και προσω­πικού για την εκπαίδευση άλλων στρατών. Παράλλη­λα ενισχύεται η τοπική οικονομία των παραμεθόριων αυτών περιοχών από την εγκατάσταση για μακρά χρονικά διαστήματα μεγά­λου αριθμού ξένων στρα­τιωτικών. Εύκολα καταλα­βαίνει κανείς ότι μια συνεχής ροή παρουσίας αξιωματικών από πολλές χώρες στην ελληνοτουρκική με­θόριο αλλάζει τελείως τα δε­δομένα και υποχρεώνει την Τουρκία σε μια πιο προσεκτική συμπεριφορά, όχι μόνον όσον αφορά τα καθαρώς στρατιωτικά ζητήματα, αλλά και σε άλλα, όπως η διευκόλυνση λαθρομεταναστών να περνούν τον Έβρο. 

Πλεονέκτημα 

Το σημαντικότερο, όμως, είναι το πλεονέκτημα της μακροπρόθεσμα δημιουργίας δεσμών της Ελλάδος με τους αξιωματικούς που θα εκπαιδεύονται εδώ. Εί­ναι σε μια διαφορετική κλί­μακα αυτό που επιτυγχάνε­ται με την εκπαίδευση ξέ­νων αξιωματικών στις ελληνικές στρατιωτικές σχολές. Μόνο που στην προκειμέ­νη περίπτωση, η εκπαίδευ­ση γίνεται σε συνθήκες πε­δίου και έτσι διαμορφώνο­νται πολύ πιο στιβαροί δε­σμοί, που στηρίζονται στην αμοιβαία εκτίμηση και στον επαγγελματισμό των αξιω­ματικών. 

Τα πλεονεκτήματα αυ­τά είναι πολλά και σημα­ντικά. Αρκετά για να υπερι­σχύσουν έναντι επιχειρη­μάτων, όπως ότι ένα τέτοιο διεθνές κέντρο διαταράσ­σει το πρόγραμμα εκπαιδεύσεως του Ελληνικού Στρατού και την ετοιμότητά του στην κρίσιμη περιοχή του Έβρου. Με σωστό επιτελικό σχεδιασμό όλα μπορούν να συνδυαστούν. Θα απαιτηθεί βεβαίως τα συστήματα εκπαιδεύσεως και κυρίως οι προσομοιωτές να λειτουργούν σε δύο ή και τρεις βάρδιες ημερησίως, κάτι που συμβαίνει σε όλα τα αντίστοιχα κέντρα του εξωτερικού. 

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-03/08/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger