■ «Ψεκάστε σκουπίστε τελειώσαμε».
■ Οι τελευταίες επιλογές του Ταγίπ Ερντογάν ως πρωθυπουργού για τον Στρατό.
■ Γρήγορες οι εργασίες από το Ανώτατο Συμβούλιο Αμύνης λόγω έλλειψης χρόνου για την προεκλογική εκστρατεία.
Του ΛΕΩΝΙΔΑ Γ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
Isblaveris@gmail.com
Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις αυτή τη χρονιά πραγματοποιήθηκαν οι ετήσιες τακτικές κρίσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ), τις οποίες πραγματοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν ως πρωθυπουργός και επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αμύνης (ΑΣΑ), προτού αυτός περάσει -μέσω των προεδρικών εκλογών της 10ης Αυγούστου- στο ύψιστο πολιτειακό αξίωμα της χώρας του, την Προεδρία.
Τακτικές κρίσεις, οι οποίες παραδοσιακά γίνονται στη γείτονα κατά τον μήνα Αύγουστο, σε ανάμνηση της...
νίκης το 1922 εναντίον του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία.
νίκης το 1922 εναντίον του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία.
Οι νέοι αρχηγοί και διοικητές επισήμως ανακοινώνονται και παρουσιάζονται κατά την εθνική επέτειο τους της 30ής Αυγούστου, ήμερα της νίκης τους εναντίον των ελληνικών δυνάμεων, που οδήγησε στην καταστροφή της Σμύρνης μερικές ημέρες αργότερα.
ΑΡΧΗΓΟΙ. Κατά τις εφετινές κρίσεις από τους έξι αρχηγούς (Γενικού Επιτελείου, Χερσαίων, Ναυτικών, Αεροπορικών Δυνάμεων, Στρατοχωροφυλακής και Ακτοφυλακής) άλλαξε μόνο ο αρχηγός της Στρατοχωροφυλακής, ο οποίος παραδοσιακά είναι στρατηγός τεσσάρων αστέρων Του Στρατού Ξηράς και προέρχεται πάντα από το Όπλο του Πεζικού. Όλοι οι υπόλοιποι διατηρήθηκαν στις θέσεις τους,με πρώτο και καλύτερο τον αρχηγό Γενικού Επιτελείου (αντίστοιχο του δικού μας αρχηγού ΓΈΕΘΑ) στρατηγό Νεζντέτ Οζέλ, ο οποίος ανέλαβε τα σημερινά καθήκοντα του ως 28ος επιτελάρχης των ΤΕΔ στις 4 Αυγούστου 2011, με τετραετή «κλειστή» θητεία.
Σύμφωνα με το Τούρκικο Γενικό Επιτελείο, ο μέχρι πρόσφατα διοικητής της πανίσχυρης Στρατιάς του Αιγαίου, στρατηγός Αμπντουλάχ Ατάι, τοποθετήθηκε ως ο νέος διοικητής της Στρατοχωροφυλακής, η οποία εκτελεί καθήκοντα εσωτερικής ασφαλείας, στρατονομίας και φέρει σε πέρας το μεγαλύτερο βάρος του αγώνα εναντίον των Κούρδων ανταρτών, διαθέτοντας -εκτός των άλλων- δικές της ειδικές δυνάμεις, δικό της αεροπορικό κλάδο κ.λ.π. Ο ως τώρα διοικητής της Στρατοχωροφυλακής, στρατηγός Σερβέτ Γιορούκ, αποστρατεύτηκε. Στη «χηρεύουσα» θέση του διοικητή της Στρατιάς Αιγαίου τοποθετήθηκε ο διοικητής της 2ης Στρατιάς, στρατηγός Γκαλίπ Μεντί, και στη θέση του τελευταίου ως νέου διοικητή της 2ης Στρατιάς ο αντιστράτηγος Αντέμ Κουντουτι. Επίσης, ο διοικητής της πανίσχυρης Διευθύνσεως Εκπαιδεύσεως και Δόγματος (EDOK), στρατηγός Σαλίχ Ζεκί Τσολάκ, τοποθετήθηκε στη θέση του διοικητή της 1ης Στρατιάς, κάνοντας έτσι ένα πολύ καλό πλασάρισμα για τη θέση του αρχηγού Χερσαίων Δυνάμεων στο μέλλον, άνω ο διοικητής του IX (9ου) Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Κιαμίλ Μπάσογλου, μετατέθηκε στη «χηρεύουσα» θέση του διοικητή της Διευθύνσεως Εκπαιδεύσεως και Δόγματος. Ακόμα, ο νέος διοικητής του VII (7ου) Σώματος Στρατου, αντιστράτηγος Αμπντουλάχ Ρετζέπ, τοποθετήθηκε νέος διοικητής της Ακαδημίας Πολέμου της Τουρκίας, ενώ ο διοικητής της 1ης Αεροπορικής Δυνάμεως, αντιπτέραρχος Αμπιντίν Ουνάλ, τοποθετήθηκε διοικητής των δυνάμεων Αεροπορικής Αμύνης.
Επομένως, η νέα ηγεσία των ΤΕΔ, μετά τις κρίσεις, έχει ως ακολούθως:
■ Γενικός Επιτελάρχης των ΤΕΔ, στρατηγός Νεζντέτ Οζέλ
■ Διοικητής Χερσαίων Δυνάμεων, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ.
■ Διοικητής Ναυτικών Δυνάμεων, ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου.
■ Διοικητής Αεροπορικών Δυνάμεων, πτέραρχος Ακίν Οζτούρκ.
■ Διοικητής Στρατοχωροφυλακής, στρατηγός Αμπντουλάχ Ατάι.
■ Διοικητής Ακτοφυλακής αντιναύαρχος Αντνάν Οζμπάλ.
Ενδεικτικό, μάλιστα, της φετινής φιλοσοφίας τού «ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσαμε» είναι και το γεγονός ότι, ενώ παραδοσιακά οι εργασίες του ΑΣΑ είναι τριήμερης διαρκείας, φέτος όλες οι κρίσεις και οι επιλογές ολοκληρώθηκαν μέσα σε ένα διήμερο και στη συνεχεία ο πρωθυπουργός «αποδεσμεύτηκε», για να συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία του.
Στη διάρκεια της προαναφερθείσας συνόδου του ΑΣΑ αποφασίστηκε βεβαίως και η τύχη για όλους τους ανώτατους αξιωματικούς, όλων των κλάδων, καθώς και για τους προς προαγωγή συνταγματάρχες, όπως επίσης για όσους ανώτατους των κλάδων επρόκειτο να παραταθεί η θητεία. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, προήχθησαν 37 ανώτατοι αξιωματικοί στον αμέσως επόμενο βαθμό και παρατάθηκε η θητεία κατά ένα έτος 34 ανωτάτων στον βαθμό που κατείχαν ως τώρα, ενώ προήχθησαν 51 συνταγματάρχες στον βαθμό του ταξίαρχου («στρατηγός ενός αστέρος»). Όλες αυτές οι προαγωγές θα ισχύσουν από την 30ή Αυγούστου 2014.
Οι αποστρατείες και οι προτεραιότητες
Σαράντα ένας στρατηγοί, ναύαρχοι και πτέραρχοι, οι οποίοι συμπλήρωσαν τον χρόνο αναμονής βαθμού, θα αποστρατευτούν στις 30* Αυγούστου» ενώ δύο ακόμα στρατηγοί θα αποστρατευτούν την 1η Σεπτεμβρίου 2014 λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας παραμονής τους στο στράτευμα. Ας σημειωθεί άτι μεταξύ αυτών που αποστρατεύονται είναι και 12 εκ των ανωτάτων αξιωματικών όλων των κλάδων, για τους οποίους ελήφθη απόφαση να δικαστούν και πάλι στο πλαίσιο της δίκης «Βαριοπούλα» και για τους οποίους συμπληρώθηκε το χρονικό όριο παραμονής στον βαθμό τους.
Πρώτο καθήκον της νέας ηγεσίας της Στρατοχωροφυλακής και βεβαίως και των υπολοίπων της ηγεσίας των ΤΕΔ είναι η υπάρχουσα κατάσταση στα σύνορα Τουρκίας με Συρία, όπου μαίνεται επί τριετία ήδη σκληρότατος εμφύλιος πόλεμος, και στη συνέχεια η «αναχαίτιση» του κύματος των Σύριων προσφύγων και η αντίστοιχη θερμή κατάσταση στα σύνορα Τουρκίας - Ιράκ, όπου αφενός είναι κουρδικές περιοχές και αφετέρου στην ευρύτερη περιοχή μαίνεται βίαιος και αιματηρός εμφύλιος πόλεμος των φανατικών φονταμενταλιστών του Ισλάμ και της νόμιμης κυβερνήσεως του Ιράκ. Τέλος, ένα άλλο -κατεξοχήν- μέτωπο της Στρατοχωροφυλακής είναι η ασφάλεια στο εσωτερικό της Τουρκίας με την αντιμετώπιση της δράσεως των Κούρδων ανταρτών. Σύσσωμο το επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας.
(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-14/08/2014)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.