■ Οι ρωσικής προέλευσης πύραυλοι TOR-M1.
■ Το εμπάργκο φαίνεται ότι δεν θα επηρεάσει άμεσα την υποστήριξη για τα υπάρχοντα συστήματα.
Από τον
Ευθύμιο Π. Πέτρου
e p.petrou@gmail.com
Καθησυχαστικές είναι οι εκτιμήσεις των αρμοδίων αναφορικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ρωσικής προελεύσεως οπλικών συστημάτων που διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Το «εμπάργκο» του προέδρου Πούτιν δεν θα επηρεάσει, τουλάχιστον άμεσα, την εφοδιαστική αλυσίδα υποστηρίξεως... των συστημάτων αυτών. Ούτως ή άλλως η συνεργασία με τις ρωσικές κατασκευάστριες εταιρίες δεν ήταν ποτέ απόλυτα αρμονική με αποτέλεσμα ο Ελληνικός Στρατός, ο οποίος διαθέτει και τα περισσότερα, να έχει μεριμνήσει εδώ και χρόνια τόσο για την υπογραφή των απαραιτήτων συμφωνιών όσο και για τη δημιουργία αποθεμάτων σε ανταλλακτικά και πυρομαχικά, τα οποία θα επιτρέψουν τη λειτουργία των συστημάτων για πολλά χρόνια, ακόμη και αν επεκταθεί το εμπάργκο και στο πολεμικό υλικό.
Μέχρι στιγμής, πάντως, τα Γενικά Επιτελεία δεν έχουν γίνει αποδέκτες κανενός είδους επίσημης ενημερώσεως για ενδεχόμενα προβλήματα στην υποστήριξη ρωσικής προελεύσεως συστημάτων. Όπως τόνιζαν όμως καλά ενημερωμένοι στρατιωτικοί κύκλοι, σε περίπτωση προβλήματος μπορούν να αναζητηθούν εναλλακτικές πηγές προμήθειας του απαραιτήτου υλικού. Εργοστάσια στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες της πρώην Σοβιετίας παράγουν τα περισσότερα ανταλλακτικά και πυρομαχικά που μπορεί να χρειασθούμε.
Ο Στρατός Ξηράς, εκτός από τα πεπαλαιωμένα οχήματα μάχης ΒΜΡ-1, διαθέτει κυρίως αντιαεροπορικά μικρού βεληνεκούς (TOR-ΜΙ και OSA-M) και αντιαρματικά Kornet-E. Για όλα υπάρχουν επαρκή αποθέματα, αν και στο εξοπλιστικό που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην αρμοδία επιτροπή της Βουλής περιλαμβάνεται η αγορά βλημάτων Kornet-Ε αξίας 10.000.000 ευρώ. Η ανάγκη για τα πυρομαχικά αυτά όμως δεν είναι άμεση. Το ΓΕΣ τα περιέλαβε στο πρόγραμμα κάνοντας εκτίμηση των αναγκών για την επόμενη δεκαετία και δεδομένου ότι το συγκεκριμένο σύστημα θεωρείται το πλέον προηγμένο στον κόσμο με πραγματικό βεληνεκές 5,5 χιλιομέτρων.
Η Πολεμική Αεροπορία, εξάλλου, έχει το μέγα θέμα των αντιαεροπορικών βλημάτων S-300, τα οποία κατέστησαν επιχειρησιακά τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιτυχής δοκιμή τους στο Πεδίο Βολής Κρήτης. Για την ενεργοποίηση του συστήματος αυτού κατεβλήθησαν πολυετείς προσπάθειες μέχρις ότου επιτεύχθηκαν οι πρώτες συμφωνίες με τους Ρώσους κατασκευαστές.
Ακόμη και σήμερα, όμως, δεν έχει καταστεί δυνατόν να υπογραφεί η συμφωνία για τη μελλοντική υποστήριξη (Follow On Support-FOS) του στρατηγικού αυτού συστήματος. Η σχετική διαπραγμάτευση έχει ολοκληρωθεί από το ΓΕΑ εδώ και αρκετό καιρό και ήδη το σχέδιο της συμφωνίας έχει διαβιβασθεί στη ΓΔΑΕ (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών) για τις δικές της ενέργειες. Αντίστοιχα, από τη ρωσική πλευρά εκτιμάται ότι το σχέδιο έχει διαβιβασθεί στον οργανισμό αμυντικών εξαγωγών Rosoboronexport. Οι πλέον δύσπιστοι θεωρούν ότι η τύχη αυτής της συμφωνίας θα είναι ενδεικτική του μέλλοντος των ελληνο-ρωσικών σχέσεων στον τομέα των εξοπλισμών.
Το Πολεμικό Ναυτικό, τέλος, είναι ο κλάδος που ανησυχεί λιγότερο από τους τρεις. Μοναδικός τύπος πλοίων ρωσικής προελεύσεως είναι τα αερόστρωμνα αμφιβίων επιχειρήσεων Zubr. Δεδομένου του μικρού χρόνου ζωής των αεροπορικού τύπου κινητήρων τους, τα σκάφη αυτά χρησιμοποιούνται ελάχιστα. Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μια πολιτική να γίνεται οικονομία ωρών, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε πραγματικά κρίσιμες στιγμές. Από την άλλη πλευρά, για τα Zubr υπάρχει πλήρης γραμμή παραγωγής, δηλαδή εναλλακτική πηγή προμήθειας, στην Ουκρανία, από την οποία μάλιστα έχει αγορασθεί το ένα από τα τέσσερα που διαθέτει ο στόλος μας. Το μόνο ζήτημα είναι ότι οι Ουκρανοί είχαν πάντα υψηλότερες τιμές από τους Ρώσους.
«Πανταχού παρόν» στις συμμαχικές αποστολές το Ναυτικό μας.
ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΑ πολεμικά πλοία έχει διαθέσει από την αρχή του χρόνου το Ναυτικό μας σε διάφορες διεθνείς αποστολές. Σε αυτές υπολογίζεται και η πρόσφατη διάσωση 186 Ελλήνων και ξένων υπηκόων από τη Λιβύη (επιχείρηση «Αγήνωρ»), την οποία έφερε σε πέρας π φρεγάτα «Σαλαμίς». Με τις συμμετοχές αυτές το Π.Ν. δείχνει το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και ικανότητας του προσωπικού του, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη διατήρηση του κύρους της χωράς μας στο πλαίσιο των συμμαχιών και των διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκει.
Έτσι για ένα τρίμηνο η φρεγάτα «Ψαρά» μετείχε στην επιχείρηση «Αταλάντα» της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για την αντιμετώπιση της πειρατείας στο Κέρας της Αφρικής. Αν και η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει συνεχή συμμετοχή στην επιχείρηση με πλοίο, Έλληνες αξιωματικοί υπηρετούν μόνιμα στο πολυεθνικό επιτελείο που τη συντονίζει από το Νόρθγουντ της Βρετανίας.
Με δύο υποβρύχια, το «Πόντος» και το «Αμφιτρίτη», παρακολουθεί το Ναυτικό την επιχείρηση για τη μεταφορά και καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας. Νωρίτερα η «Αμφιτρίτη» είχε διατεθεί για τις ανάγκες της συμμαχικής επιχειρήσεως «Active Endeavour». Πρόκειται \ια την αντιτρομοκρατική επιχείρηση του NATO στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της οποίας έχουν ελεγχθεί 115.000 πλοία και έχουν γίνει νηοψίες σε 162 από αυτά. Επίσης, στη μόνιμη δύναμη πλοίων ναρκοπολέμου του ΝΑΤΟ (SNMCMG2) έχει διατεθεί το ναρκοθηρευτικό «Ευρώπη».
Η μεγαλύτερη όμως συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού είναι στην «ξεχασμένη» επιχείρηση UNIFIL MAROPS. Δηλαδή τη ναυτική επιχείρηση της αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο. Οκτώ πλοία έχουν μετάσχει στην αποστολή αυτή μέχρι στιγμής. Είναι οι κανονιοφόροι «Ναυμάχος», «Μαχητής» και «Νικηφόρος» και οι πυραυλάκατοι «Σιμιτζόπουλος», «Σταράκης», «Γρηγορόπουλος», «Κρυσταλλίδης» και «Μπλέσσας». Η επιχείρηση αυτή είναι σε εξέλιξη από τον Μάρτιο του 1978 με ανανέωση της εντολής της το 1982 και το 2000, ενώ οι ναυτικές περιπολίες της άρχισαν από το 2006 με σκοπό την εξασφάλιση απρόσκοπτης προσεγγίσεως στον Λίβανο πλοίων που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια και άλλον απαραίτητο εξοπλισμό για τις υποδομές της χώρας.
(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-15/08/2014)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.