Αρχική » , » Νέο «ψαλίδι» από το 2012 και στις κύριες συντάξεις

Νέο «ψαλίδι» από το 2012 και στις κύριες συντάξεις

Σίγουρο θεωρείται το πετσόκομμα έως και 50% στις επικουρικές. 

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ για νέα μείωση και των κύριων συντάξεων εντός του 2012 έκανε το υπουργείο Εργασίας. Αν και κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου έλεγε χθες ότι η κύρια ασφάλιση δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, έθετε ως προϋπόθεση για τη διατήρηση των κύριων συντάξεων στα σημερινά επίπεδα τον τερματισμό της ύφεσης. Ωστόσο, ακόμη και... η ίδια η κυβέρνηση προβλέπει ύφεση στην οικονομία και το 2012, ενώ αβέβαιες είναι οι προοπτικές για το 2013 και τα επόμενα έτη.
Όπως παραδεχόταν κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, αν γίνει πραγματικότητα το εφιαλτικό σενάριο της υψηλής ύφεσης «για άλλο ένα ή δύο χρόνια, τότε μιλάμε για άλλα πράγματα», δηλαδή θα ανοί­ξει και πάλι το ασφαλιστικό με νέ­ες μειώσεις σας κύριες συντάξεις. Η δαπάνη για τις κύριες συντάξεις διαμορφώθηκε το 2010 στο 10,86% του ΑΕΠ, με το έλλειμμα των ασφα­λιστικών ταμείων να φτάνει στο 5,75% του ΑΕΠ. Μαζί με την επικουρική ασφάλι­ση η δαπάνη φτάνει το 13,18% του ΑΕΠ το 2010 και ίσως το 2060 φτάνει το 13,89% του ΑΕΠ. 
Χθες επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά από στε­λέχη του υπουργείου Εργασίας ότι από την αρχή του 2012 έρχεται η σφαγή των επικουρικών συντάξεων, η οποία μεσοσταθμικά θα είναι στο 15%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και το 50%, ακόμα και για τους ήδη συνταξιούχους. Μάλιστα, για να αντιμετωπιστεί η τρύπα στην επικουρι­κή ασφάλιση, που για το 2011 φτάνει τα 850.000.000 ευρώ, κορυφαία στελέχη του υπουργείου τόνιζαν ότι προωθείται η ενοποίηση σε ένα των πέντε μεγα­λύτερων επικουρικών ταμείων. Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο, το ζημιογόνο ΕΤΕΑΜ (ΚΑ) θα ενοποι­ηθεί με τα TΈΑΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι), ΤΑΥΤΕΚΩ (επιχειρήσεις κοινής ωφελείας), ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπάλληλοι) και ΤΕΑΓΓ (ιδιωτικός τομέας). Πρόκει­ται για ένα ταμείο-μαμούθ, που θα έχει 2.500.000 ασφαλισμένους και πάνω από 1.000.000 συνταξιούχους. Το υπουργείο Εργασίας εκβιάζει ωμά τα Ταμεία να μπουν στον νέο ενιαίο φορέα, αφού, ενώ ισχυρίζεται ότι είναι εθελοντική η ένταξή τους σε αυτό, ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει ότι όσοι αρνηθούν θα αφεθούν στην τύχη τους να καλύψουν τις οικονομικές τους ανάγκες. Αν δεν το καταφέρουν, τότε θα βάλουν λουκέτο και έτσι θα χαθεί εντελώς η επικουρική σύνταξη για τους ασφαλισμένους τους. 
Στο εξής θα εφαρμοστεί το μοντέλο του ανταποδοτικού υπολογισμού των συ­ντάξεων, ενώ θα υπάρξει ατομικός λογαριασμός για όσους έχουν ασφαλιστεί από το 2001 και μετά. Συνολικά πάντως το ποσοστό αναπλήρωσης των επικουρικών συ­ντάξεων δεν θα είναι πια μεγα­λύτερο του 20%. Οι αναλογιστικές μελέτες που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής δείχνουν ότι τα επικουρικά ταμεία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας λόγω ύφεσης και καθυστέρησης στην περίοδο ωρίμανσης τους. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την τρίτη περικοπή στις επικουρικές συντάξεις μέσα σε λιγότε­ρο από έξι μήνες. Αρχικά υπήρξε περικοπή τον πε­ρασμένο Σεπτέμβριο 3%-10% για όλες τις επικου­ρικές από 300 ευρώ και άνω. Στη συνέχεια υπήρξε νέα αναδρομική περικοπή από 1ης Νοεμβρίου για τους συνταξιούχους του ΕΓΕΑΜ κατά 30%, 15% για το ΤΑΠ-ΟΤΕ, TΈΑΠ-ΕΛ.ΤΑ., ΤΕΑΠ-ΕΓΒΑ και το Τα­μείο των τραπεζοϋπαλλήλων, και έως 50% στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ 

Τις ελληνικές θυσίες παραδέχτηκε ο Ράιχενμπαχ 

ΔΙΠΛΑΣΙΕΣ θυσίες σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους έχουν κά­νει Οι Έλληνες, παραδέχτηκε χθες ο επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» της Κομισιόν για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ. Ο Γερμανός γκαουλάιτερ, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους περιφερειάρχες στις Βρυξέλ­λες, υποστήριξε ότι οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι έχασαν το 7% του δι­αθέσιμου εισοδήματος τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα εί­ναι 14%. «Οι Έλληνες έκαναν διπλάσι­ες θυσίες σε σχέση με τους Πορτογά­λους και τους Ιρλανδούς, και σχεδόν τριπλάσιες από τους Ισπανούς» είπε χαρακτηριστικά. 
Παρά τις θυσίες, πάντως, ο Χορστ Ράιχενμπαχ δεν βλέ­πει να επιστρέφει η ανάπτυξη, αν δεν εξασφαλίσουμε «ρευστότητα για την πραγματική οικονομία». Ο ίδιος επανέλαβε τις γνωστές εξαγγελίες για αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και του ΕΣ- ΠΑ, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα. Όμως όλα δείχνουν ότι δεν πρό­κειται να εφαρμοστούν οι εξαγγελί­ες πριν από την άνοιξη του 2012 και αφού έχουν τελειώσει τα παζάρια για την ανταλλαγή ομολόγων.


ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-(30/11/2011)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger