Οι βασικές θέσεις της γαλάζιας γενιάς για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στο προσκήνιο έχει έλθει το τελευταίο χρονικό διάστημα εκ νέου η πιθανότητα αύξησης της στρατιωτικής θητείας από 9 σε 12 μήνες στον Στρατό Ξηράς και ενδεχομένως από 12 σε 15 μήνες στην Πολεμική Αεροπορία και στο Πολεμικό Ναυτικό. Στο πλαίσιο αυτής της...
συζήτησης επαναφέρουμε τη συνολική πρόταση της ΟΝΝΕΔ για τη στρατιωτική θητεία, η οποία κατατέθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.
Η πρόταση αυτή προβλέπει τον εκσυγχρονισμό του Στρατού μέσα από ένα πιο ανθρωποκεντρικό σύστημα, αλλά και την ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσα από καλύτερη και πιο σύγχρονη εκπαίδευση, όπως προτείνει η ΟΝΝΕΔ, βάζοντας πρώτη στο τραπέζι της συζήτησης συγκεκριμένες αλλαγές στη στρατιωτική θητεία.
Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, από τις εσχατιές της πατρίδας μας, τον ακριτικό Εβρο, κατέθεσε τον περασμένο Οκτώβριο πρόταση για εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας μέχρι το 26ο έτος της ηλικίας, καθώς και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων που μπορούν να αλλάξουν τη σχέση των νέων με το στράτευμα. Πιο συγκεκριμένα η ΟΝΝΕΔ, μεταξύ άλλων, πρότεινε:
1. Εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας έως και το 26ο έτος της ηλικίας, με ταυτόχρονα κίνητρα για κατάταξη στο στράτευμα πριν από την ένταξη στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Προκειμένου να καταστεί ιδιαίτερα ελκυστική η δεύτερη προοπτική, προτείνονται μια σειρά από κίνητρα όπως μειωμένη θητεία κατά έναν μήνα -από την κανονική- για όσους την επιλέγουν ή εναλλακτικά -και όχι σωρευτικά με τη μείωση της θητείας- η εκπλήρωση του ημίσεος της θητείας πλησίον του τόπου κατοικίας ή αυξημένος -συγκριτικά με τον κανονικό - αριθμός αδειών.
2. Εντατικοποίηση της κλασικής στρατιωτικής εκπαίδευσης.
3. Εισαγωγή προγραμμάτων ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα όπως η υποχρεωτική εκπαίδευση για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.
4. Καθιέρωση ωρών «διδασκαλίας» για πρώτες βοήθειες σε όλους τους στρατευσίμους.
5. Στενότερη σύνδεση με αγορά εργασίας (επέκταση του θεσμού των ΚΕΚ σε όλα τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, σύσταση και λειτουργία παραρτημάτων τους σε Μονάδες, όπου υπάρχει σχετική υποδομή), δυνατότητα μετατροπής των διπλωμάτων οδήγησης οχημάτων, σκαφών, καθώς και χειρισμού μηχανημάτων έργων σε αντίστοιχα πολιτικού τύπου, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
6. Σύσταση ειδικής ανεξάρτητης αρχής, στην οποία θα ανατεθούν η απονομή των ειδικοτήτων και ο καθορισμός των μεταθέσεων στις στρατιωτικές μονάδες.
7. Ενσωμάτωση της ιδιαιτέρως δυσμενούς , οικονομικής κατάστασης της οικογένειας του οπλίτη με βάση συγκεκριμένα τεκμήρια ως κριτηρίου για την κατ' εξαίρεση μετάθεση.
8. Λειτουργία και συντήρηση χώρων διαδικτυακής ενημέρωσης και έρευνας ίντερνετ), καθώς επίσης και χώρων αναψυχής, όπως γυμναστήρια και βιβλιοθήκες.
9. Σύνδεση του «αγροτικού» των ιατρών (ανδρών και γυναικών), μέσω της σύμπραξης με το υπουργείο Υγείας, με τους στρατιωτικούς χώρους, προκειμένου να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες των στρατιωτικών μονάδων ανά την επικράτεια αλλά και να συντμηθεί ο ομολογουμένως τεράστιος χρόνος αναμονής των νέων ιατρών.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.