Αρχική » , , » Οι 6+3 προτάσεις για τη στρατιωτική θητεία

Οι 6+3 προτάσεις για τη στρατιωτική θητεία

Οι βασικές θέσεις της γαλάζιας γενιάς για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο προσκήνιο έχει έλθει το τε­λευταίο χρονικό διάστημα εκ νέου η πιθανότητα αύξησης της στρατιωτικής θητείας από 9 σε 12 μήνες στον Στρατό Ξηράς και ενδε­χομένως από 12 σε 15 μήνες στην Πολεμι­κή Αεροπορία και στο Πολεμικό Ναυτικό. Στο πλαίσιο αυτής της...
συζήτησης επανα­φέρουμε τη συνολική πρόταση της ΟΝΝΕΔ για τη στρατιωτική θητεία, η οποία κατατέ­θηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Η πρόταση αυτή προβλέπει τον εκσυγ­χρονισμό του Στρατού μέσα από ένα πιο ανθρωποκεντρικό σύστημα, αλλά και την ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυ­νάμεων, μέσα από καλύτερη και πιο σύγ­χρονη εκπαίδευση, όπως προτείνει η ΟΝ­ΝΕΔ, βάζοντας πρώτη στο τραπέζι της συ­ζήτησης συγκεκριμένες αλλαγές στη στρα­τιωτική θητεία.
Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Πα­παμιμίκος, από τις εσχατιές της πατρίδας μας, τον ακριτικό Εβρο, κατέθεσε τον πε­ρασμένο Οκτώβριο πρόταση για εκπλήρω­ση της στρατιωτικής θητείας μέχρι το 26ο έτος της ηλικίας, καθώς και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων που μπορούν να αλλά­ξουν τη σχέση των νέων με το στράτευμα. Πιο συγκεκριμένα η ΟΝΝΕΔ, μεταξύ άλ­λων, πρότεινε:
1. Εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας έως και το 26ο έτος της ηλικίας, με ταυτόχρονα κίνητρα για κατάταξη στο στρά­τευμα πριν από την ένταξη στην Τριτοβάθ­μια Εκπαίδευση. Προκειμένου να καταστεί ιδιαίτερα ελκυστική η δεύτερη προοπτική, προτείνονται μια σειρά από κίνητρα όπως μειωμένη θητεία κατά έναν μήνα -από την κανονική- για όσους την επιλέγουν ή εναλλακτικά -και όχι σωρευτικά με τη μεί­ωση της θητείας- η εκπλήρωση του ημίσεος της θητείας πλησίον του τόπου κατοικί­ας ή αυξημένος -συγκριτικά με τον κανο­νικό - αριθμός αδειών.
2. Εντατικοποίηση της κλασικής στρατιωτικής εκπαίδευσης.
3. Εισαγωγή προγραμμάτων ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα όπως η υποχρεω­τική εκπαίδευση για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.
4. Καθιέρωση ωρών «διδασκαλίας» για πρώτες βοήθειες σε όλους τους στρα­τευσίμους.
5. Στενότερη σύνδεση με αγορά εργασίας (επέκταση του θεσμού των ΚΕΚ σε όλα τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, σύσταση και λειτουργία παραρτημάτων τους σε Μονάδες, όπου υπάρχει σχετική υποδομή), δυνατότητα μετατροπής των δι­πλωμάτων οδήγησης οχημάτων, σκαφών, καθώς και χειρισμού μηχανημάτων έργων σε αντίστοιχα πολιτικού τύπου, χωρίς οικο­νομική επιβάρυνση.
6. Σύσταση ειδικής ανεξάρτητης αρχής, στην οποία θα ανατεθούν η απονομή των ειδικοτήτων και ο καθορισμός των με­ταθέσεων στις στρατιωτικές μονάδες.
7. Ενσωμάτωση της ιδιαιτέρως δυσμενούς , οικονομικής κατάστασης της οικογένει­ας του οπλίτη με βάση συγκεκριμένα τεκ­μήρια ως κριτηρίου για την κατ' εξαίρεση μετάθεση.
8. Λειτουργία και συντήρηση χώρων διαδικτυακής ενημέρωσης και έρευνας ίντερνετ), καθώς επίσης και χώρων αναψυχής, όπως γυμναστήρια και βιβλιοθήκες.       
9. Σύνδεση του «αγροτικού» των ιατρών (ανδρών και γυναικών), μέσω της σύ­μπραξης με το υπουργείο Υγείας, με τους στρατιωτικούς χώρους, προκειμένου να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες των στρατι­ωτικών μονάδων ανά την επικράτεια αλλά και να συντμηθεί ο ομολογουμένως τεράστιος χρόνος αναμονής των νέων ιατρών.

ΜΑΚΑΡΙΟΣ.Β.ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
(ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-11/1/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger