Αρχική » » Άσκηση προσομοίωσης για χρεοκοπία

Άσκηση προσομοίωσης για χρεοκοπία

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με φόντο νεόπτωχη οικογένεια που ζητιανεύει στους δρόμους.

Πρόβα στο υπ. Οικονομικών για τον Μάρτιο με μισούς μισθούς - συντάξεις και κουπόνια για τις πληρωμές σε εφορίες και ταμεία.
Πρόβα για το ενδεχόμε­νο χρεοκοπίας της χώρας τον Μάρτιο έκανε η κυβέρνηση! Σύμφωνα με αποκλειστικές πλη­ροφορίες, η άσκηση προσομοίωσης της χρεο­κοπίας που πραγματοποιήθηκε προβλέπει την καταβολή μέρους των μισθών στον δημόσιο τομέα και των συντάξεων με...
ειδικά κου­πόνια αντί για μετρητά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ανώτα­τα στελέχη του υπουργείου Οικο­νομικών έχουν προχωρήσει στην άσκηση προσομοίωσης από τα τέ­λη του περασμένου Νοεμβρίου.
Η άσκηση αυτή προβλέπει ότι, λόγω της ταμειακής δυσχέρειας που θα δημιουργηθεί στο Δημό­σιο από τη διακοπή της χρηματο­δότησης της χώρας από τους δα­νειστές της, το 50% των μισθών και των συντάξεων θα πληρωθούν κανονικά σε ευρώ και το υπόλοιπο 50% σε ειδικά κουπόνια, δηλαδή μια νέα μορφή χρήματος.
Τα κουπόνια αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους για να εξοφλή­σουν χρέη ή υποχρεώσεις που έχουν προς το Δημόσιο και θα γί­νονται αποδεκτά στις συναλλαγές τους με τις εφορίες ή τα ασφαλι­στικά ταμεία. Με άλλα λόγια, οι πολίτες θα μπορούν με τα κουπό­νια να εξοφλήσουν φορολογικές ή ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, όπως είναι το χαράτσι στα ακίνη­τα, οι μηνιαίες εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ. Μάλιστα, δεν θα επιτρέπεται η ανταλ­λαγή των κουπονιών με χρήμα, προκειμένου να μη δημιουργηθεί μαύρη αγορά χρήματος.
Συμπεράσματα
Ήδη για τα αποτελέσματα της άσκησης έχει υπάρξει ενημέρωση στα υπουργεία Διοικητικής Με­ταρρύθμισης και Εργασίας, που με τη σειρά τους έχουν φροντίσει να ενημερώσουν αναλόγως επιτελικά στελέχη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες.
Επίσης, έχει ενημερωθεί ανα­λυτικά για τα συμπεράσματα της άσκησης η τρόικα, μέσω των τε­χνικών κλιμακίων που σχεδόν σε καθημερινή βάση βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών. Εί­ναι χαρακτηριστικό ότι υπάλληλοι του ΙΚΑ, που συμμετείχαν σε πρό­σφατα σεμινάρια μετεκπαίδευσης στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Δι­οίκησης, δήλωσαν πλήρως ενήμε­ροι για το θέμα και προετοιμασμέ­νοι για τη χρήση κουπονιών, αντί χρημάτων.
Βέβαια, έχει ξεκαθαριστεί ότι τα κουπόνια που θα βρεθούν στα χέρια εργαζομένων και συνταξιού­χων του Δημοσίου δεν θα πρέπει να διοχετευτούν για κάλυψη βασι­κών αναγκών, αλλά μόνο για συ­ναλλαγές με το κράτος.
Για παράδειγμα, θα μπορεί ένας συνταξιούχος που θα έχει, στη διάθεσή του το εν λόγω κου­πόνι να πληρώσει με αυτό το χα­ράτσι της έκτακτης εισφοράς αλλη­λεγγύης ή του ειδικού τέλους ακι­νήτων. Θα μπορεί, δηλαδή, να εξο­φλήσει λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, όπως επίσης θα μπορεί να εξοφλήσει οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία.
Τα αποτελέσματα από την άσκηση προσομοίωσης που έγι­νε δεν άφησαν πάντως ικανοποι­ημένη την ηγεσία του υπουργεί­ου Οικονομικών και πολύ περισ­σότερο τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.
Κίνδυνος χάους
Ο κίνδυνος να προκληθεί χάος, αφού οι πολίτες υπό καθεστώς έστω και ελεγχόμενης χρεοκο­πίας θα βρεθούν απέναντι στην πρωτοφανή διαδικασία να καλύ­πτουν άλλες ανάγκες με ευρώ και άλλες με κουπόνια, είναι κάτι πα­ραπάνω από υπαρκτός.
Επίσης, σε ένα τέτοιο ενδεχό­μενο, το χτύπημα που θα υποστεί το ίδιο το νόμισμα θα είναι εξαι­ρετικά βαρύ, καθώς θα πληγεί θα­νάσιμα το κύρος του στιβαρού και σκληρού ευρώ. Η χρεοκοπία θα δημιουργήσει μεγάλα προβλή­ματα σε ολόκληρη την ευρωζώνη συμπαρασύροντας και τις υπόλοιπες ήδη κλονισμένες χώρες.
Η πρόβα χρεοκοπίας αποτε­λεί την πρακτική εφαρμογή συν­θηκών ελεγχόμενης χρεοκοπίας, που θα πάρει σάρκα και οστά, αν δεν βρεθούν τα χρήματα για την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν τον ερχόμενο Μάρτιο.
Τα συγκεκριμένα ομόλογα, συνολικής αξίας περίπου 15 δισ. ευρώ, καθιστούν κρίσιμο και κομ­βικό τον συγκεκριμένο μήνα για τη συνολική πορεία της ελληνι­κής οικονομίας και για την απο­φυγή ή όχι πιθανής χρεοκοπίας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
(ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-12/1/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger