■ Προς καταγγελία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με τα Σκόπια η Ελλάδα.
■ Με την καταγγελία της Συμφωνίας κλείνουν τα σύνορα και διακόπτονται οι διπλωματικές σχέσεις των δύο κρατών.
Σε αλλαγή τακτικής -αλλά όχι και στρατηγικής- απέναντι στην κυβέρνηση των Σκοπίων μελετά να προχωρήσει το υπουργείο Εξωτερικών, μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Όπως πληροφορούνται... τα «Επίκαιρα», ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, ο οποίος προήδρευσε προσφάτως ευρείας συσκέψεως για το θέμα, έχει στο συρτάρι του πολυσέλιδη εισήγηση κορυφαίου διπλωμάτη της χώρας, που συμβουλεύει την πολιτική ηγεσία να καταγγείλει, αν χρειαστεί, την Ενδιάμεση Συμφωνία πριν από την προσεχή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Σικάγο των ΗΠΑ. Η Ελλάδα, μέχρι τότε, θα μεταβάλει την τακτική της απέναντι στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι, παίζοντας σε δύο επίπεδα:
1. Θα συνεχίσει να επιδιώκει με ένταση τη λύση στο επίδικο θέμα της ονομασίας γι΄αυτό και θα ακολουθήσει επιθετική τακτική στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπό την αιγίδα του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Ήδη έχουν δοθεί οδηγίες στον ειδικό μεσολαβητή Αδαμάντιο Βασιλάκη να προσέλθει στις συζητήσεις με συγκεκριμένες προτάσεις. Η Ελλάδα εμμένει στη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Αν είναι δυνατόν, μάλιστα, επιδιώκεται ο γεωγραφικός προσδιορισμός να είναι αδιαίρετος με το όνομα Μακεδονία. Στόχος της διαπραγματευτικής αυτής τακτικής, η οποία θα είναι σταθερή μέχρι το Μάιο, ανεξαρτήτως των προκλήσεων της κυβέρνησης Γκρούεφκσι, θα είναι να καταδειχτεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Ελλάδα εξάντλησε κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης προτού αποφασίσει να καταγγείλει την Ενδιάμεση Συμφωνία. Στόχος θα είναι επίσης να ακυρώσει την εμπρηστική τακτική Γκρούεφσκι, ο οποίος από τώρα επιδιώκει συνειδητά να τινάξει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις χρεώνοντας μαλίστα μέρος της ευθύνης στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να αποσείσει τις όποιες ευθύνες του απέναντι στο λαό της χώρας του για το διαφαινόμενο ναυάγιο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ίσως η επικείμενη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ να τον βοηθήσει να αντιληφθεί ότι τα παιχνίδια δημοσίων σχέσεων που έπαιζε με τον Παπανδρέου για να κερδίζει χρόνο αποτελούν παρελθόν.
2. Παράλληλα με το θέμα της ονομασίας η Ελλάδα θα αλλάξει «γήπεδο» στις διεθνείς επαφές με τους συμμάχους της και θα μεταφέρει το παιχνίδι από το πεδίο της ονομασίας σε αυτό της «καλής γειτονίας», που ως έννοια είναι κατοχυρωμένη τόσο από την Ενδιάμεση Συμφωνία (άρθρο 7) όσο και από κείμενα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ανοησίες που κάνει για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης ο Γκρούεφσκι μετά την έκδοση της απόφασης της Χάγης αποτελούν τις καλύτερες αποδείξεις. Η Αψίδα του θριάμβου που στήθηκε στα Σκόπια, χάρτες της «Μεγάλης Μακεδονίας» που φτάνουν μέχρι τη Θεσσαλονίκη, παραβιάζει το άρθρο 2 της Συμφωνίας ενώ το κάψιμο της ελληνικής σημαίας -παρουσία μάλιστα υπουργών του Γκρούεφσκι- μόνο ως σατιρική ενέργεια δεν μπορεί να εκληφθεί καθώς παραβιάζει ευθέως το άρθρο 7 της Συμφωνίας.
Η καταγγελία της Συμφωνίας
Τούτων δοθέντων, π Ελλάδα δεν είναι απίθανο να καταγγείλει την Ενδιάμεση Συμφωνία πριν από την εαρινή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο. Και τούτο για δύο λόγους:
Ο πρώτος: Η καταγγελία της και από τα δυο μέρη θα φέρει τη διαπραγμάτευση στα ίσια και, δεδομένης της διαφοράς στις διακρατικές σχέσεις ενός μέλους της Συμμαχίας με ένα μη μέλος η απόφαση θα αναβληθεί μέχρι εξευρέσεως τελικής λύσης. Υπενθυμίζουμε πως καταγγελία σημαίνει ότι θα κλείσουν το γραφεία των Συνδέσμων στις δύο χώρες -η λειτουργία τους καθορίζεται από την Ενδιάμεση Συμφωνία-, θα κλείσουν τα σύνορα και θα διακοπούν οι διπλωματικές σχέσεις των δύο κρατών.
Ο δεύτερος: Λαμβανομένου υπόψη ότι η καταγγελία της συμφωνίας έχει ισχύ ένα χρόνο μετά τη διατύπωσή της γίνεται αντιληπτό ότι οι συνέπειες της μπορεί -υπό το φως των νέων γεωπολιτικών δεδομένων- να λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Ακόμη, καθίσταται σαφές ότι και αυτή η πράξη από πλευράς Ελλάδας θα έχει ως στόχο την άσκηση πίεσης για την επίλυση του προβλήματος, όχι για τη διαιώνισή του.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΤΤΑΚΗΣ
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ, 19-26/1/2012)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.