Αρχική » , , » Ξεκαθάρισε το τοπίο για τα υποβρύχια

Ξεκαθάρισε το τοπίο για τα υποβρύχια


Τέλος στην έντονη παραφιλολογία σχετικά με την έκβαση της υπόθεσης των υποβρυχίων έδωσε εχθές ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ουσιαστικά προανήγγειλε... επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (ΕΝΑΕ). Και αυτό γιατί έχουν προκύψει ορισμένα νέα στοιχεία και δεδομένα που καθιστούν αναγκαία την επανεξέταση συνολικά του ζητήματος.
Δυο από αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έπειτα και τις επιστολές Αλμούνια, που αφορά άμεσα την λειτουργία των ναυπηγείων και που 
α) περιορίζει τις κατασκευές μόνο σε πολεμικά πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (ενώ κατά την υπογραφή του νόμου 3885/2010, είχε προβλεφθεί ότι θα υπάρξουν και κατασκευές πολεμικών πλοίων από ξένες χώρες) και 
β) αναγκάζει τα ναυπηγεία να κοπούν σε δυο τμήματα και το ένα από αυτά να βγει σε πλειστηριασμό από το ελληνικό κράτος, υπέρ τρίτου ιδιώτη, προκειμένου να υπάρχει ναυπηγική δραστηριότητα σε μη πολεμικές κατασκευές. Η παραπάνω απόφαση δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα στην ομαλή υλοποίηση της σύμβασης μεταξύ Ελληνικού κράτους και ΕΝΑΕ και για αυτόν τον λόγο τόσο η ιδιοκτησία των ναυπηγείων όσο και το ελληνικό δημόσιο δεν αποδέχονται αυτήν την ερμηνεία της απόφασης.
Με βάση τα παραπάνω αλλά και λόγω του σοβαρού ζητήματος που προέκυψε με το χρονοδιάγραμμα χρηματοδότησης των υποβρυχίων που κατασκευάζονται στα ΕΝΑΕ, η διμερής σύμβαση «θα πρέπει να επικαιροποιηθεί, να προσδιορισθεί μεταξύ του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και των ΕΝΑΕ το ακριβές στάδιο ναυπήγησης για κάθε υποβρύχιο, οι άμεσες αναγκαίες ενέργειες από κάθε πλευρά και η οριστικοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων που προτάθηκαν από τα ΕΝΑΕ, καθώς και η διασύνδεση των δόσεων, με την εξέλιξη των εργασιών».
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Υπουργός «μέχρι όλα αυτά να συγκεκριμενοποιηθούν και να επικαιροποιηθούν, το Υπουργείο επιφυλάσσεται για την καταβολή των χρημάτων. Αυτό απαιτεί η χρηστή διοίκηση και η κοινή λογική, την οποία επιζητάμε σαν κράτος, σε μια χώρα με μεγάλο ναυπηγοεπισκευαστικό μέλλον, παρά τις σημερινές συνθήκες».
Και ο κύριος Αβραμόπουλος έκλεισε το θέμα λέγοντας ότι «θα έλθουμε σε επαφή με τα ΕΝΑΕ, με σκοπό να αναθεωρήσουμε τα σημεία που δημιουργούν πρόβλημα στην κανονική εξέλιξη της συμφωνίας. Όσο χρόνο διαρκεί η διαπραγμάτευση αυτή, δεν θα καταβληθούν χρήματα από το Υπουργείο. 
Προϋπόθεση για την καταβολή χρημάτων, θα πρέπει να είναι η εκτέλεση των εργασιών, η οποία θα πιστοποιείται από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Πολεμικού Ναυτικού. Για κάθε πληρωμή που θα γίνεται από εδώ και εμπρός, θα ζητείται η έγκριση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων. Μόνο έτσι εξασφαλίζονται τα συμφέροντα της χώρας, με τρόπο πρακτικό, εφαρμόσιμο και αποτελεσματικό».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger