► Υπολογίζεται μέχρι το τέλος του έτους, με την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου σε ειδικές κατηγορίες (χαμηλόβαθμοι, παντρεμένοι με δύο παιδιά), οι απώλειες να αγγίξουν το 60%.
► Στις Ένοπλες Δυνάμεις οι χαμηλόβαθμοι κάθε κατηγορίας μέχρι τα 25 έτη υπηρεσίας λαμβάνουν λιγότερες βασικές αποδοχές από τους αντίστοιχους δημοσίους υπάλληλους.
Σε «φτωχούς συγγενείς» του δημοσίου τομέα έχουν μετατραπεί οι στρατιωτικοί αφού μέσα στην τριετία (2009- 2012) έχουν ήδη απολέσει το 40% του εισοδήματος τους και υπολογίζεται μέχρι το τέλος του έτους με την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου σε ειδικές κατηγορίες (χαμηλόβαθμοι, παντρεμένοι με δύο παιδιά) οι απώλειες να...
αγγίξουν το 60%. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων που κάνει ο «Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων» και τη σύγκριση μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών, προκύπτει εμφανώς η υστέρηση των ένστολων. Συγκεκριμένα στην κατηγορία:
• Απόφοιτων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και ΑΣΕΙ (παραγωγικές σχολές) οι διαφορές στις βασικές αποδοχές είναι αρνητικές -13% για τους στρατιωτικούς μέχρι το 25ο έτος υπηρεσίας.
• Απόφοιτων Ανώτερων Τεχνικών Ιδρυμάτων και ΑΣΣΥ (Υπαξιωματικών) οι αρνητικές διαφορές για τους υπαξιωματικούς διαρκούν τα πρώτα τριάντα χρόνια και κυμαίνονται στο -23%.
• Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΜΘ- ΕΠΟΠ) οι διαφορές με αρνητικό πρόσημο παρατηρούνται τα πρώτα 25 χρόνια υπηρεσίας και κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο -11%.
ΟΙ ΧΑΜΗΛΟΒΑΘΜΟΙ
Ένα βασικό συμπέρασμα που προκύπτει επίσης από την ανάλυση των στοιχείων και το οποίο κατά καιρούς έχει υπογραμμίσει η «Η» στις Ένοπλες Δυνάμεις οι χαμηλόβαθμοι κάθε κατηγορίας μέχρι τα 25 έτη υπηρεσίας λαμβάνουν λιγότερες βασικές αποδοχές από τους αντίστοιχους δημόσιους υπάλληλους, ενώ μετά την εικοσιπενταετία οι βασικές αποδοχές αυξάνονται δυσανάλογα τόσο σε σχέση με τις αντίστοιχες των δημοσίων υπαλλήλων όσο και με αυτές των νεότερων στελεχών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει μια άνιση μεταχείριση έναντι των χαμηλόβαθμων κατ νεότερων στελεχών και γενικότερα μία ασύμμετρη και ανομοιογενής αύξηση των αποδοχών κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους.
► Ωστόσο, πώς οι στρατιωτικοί έπεσαν από τα «ψηλά» στα «χαμηλά» μέσα σε μία διετία; Με το που ήρθε η τρόικα τους «έκοψε» όλα τα «δώρα» που τους είχε δώσει ο Άκης Τσοχατζόπουλος την πενταετία 1996 - 2001 μέσω της επιδοματικής πολιτικής που είχε εγκαινιαστεί εκείνη την περίοδο. Συγκεκριμένα:
• Το 2010 με το νόμο 3833 μειώθηκαν αναδρομικά από 1/1/10 κατά ποσοστό 12% όλα τα επιδόματα και οι αποζημιώσεις που καταβάλλονταν στους στρατιωτικούς. Επιπλέον μειώθηκαν κατά 30% τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας.
• Το 2010 επίσης με τον επόμενο νόμο 3845 μειώθηκαν περαιτέρω τα πάσης φύσεως επιδόματα κατά 8%, πλην του επιδόματος ειδικών συνθηκών και της οικογενειακής παροχής
• Τον Ιανουάριο του 2011 με υπουργική απόφαση αυξάνεται η μηνιαία κράτηση από 4% σε 5% επί του αθροίσματος του βασικού μισθού και του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας για τα μετοχικά ταμεία.
• Τον Ιούλιο του 2011 με το νόμο 4002 μειώνεται περαιτέρω κατά 10% το επίδομα ειδικής απασχόλησης.
• Με το άρθρο 38 του νόμου 3986/2011 ανεστάλη η χορήγηση του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας (4% κατ΄ έτος) και οι μισθολογικές προαγωγές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού που αφορούν τους Εθελοντές Μακράς θητείας και Επαγγελματίες Οπλίτες.
• Από τον Ιούλιο του 2011 προκύπτει άνιση συνταξιοδοτική μεταχείριση σε όσους αποστρατεύονται μετά την 1/7/2011 αφού ο υπολογισμός της σύνταξής τους θα γίνει με δύο τουλάχιστον βαθμολογικούς βαθμούς χαμηλότερα...
• Σε συνέχεια των δημοσιονομικών ρυθμίσεων επιβλήθηκε αναδρομικά από 1/1/11 ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας σε ποσοστό 2% επί των τακτικών αποδοχών.
► Οι περικοπές στους μισθούς και η επιβολή νέων εισφορών και κρατήσεων συνοδεύτηκε και από τροποποιήσεις του άρθρου 9 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος μειώνοντας από 12.000 σε 8.000 το αφορολόγητο.
ΣΤΟ -ΜΑΤΙ- ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ - Επτά επιδόματα
Τα επτά επιδόματα που εξακολουθούν να λαμβάνουν οι στρατιωτικοί έχει βάλει στο «μάτι» η τρόικα.
► Ειδικών Συνθηκών. Χορηγείται οε όλους τους στρατιωτικούς ανεξαρτήτως βαθμού και ορίζεται στα 150 ευρώ μηνιαίως.
► Θέσης Ευθύνης. Χορηγείται σε όλους τους βαθμοφόρους και το ύψος του κυμαίνεται ανάλογα με το βαθμό. Ξεκινάει από 50 ευρώ για το Δεκανέα και φτάνει έως τα 900ευρώ για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.
► Αυξημένης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας. Καταβάλλεται στα στελέχη που υπηρετούν σε μονάδες της μεθορίου.
► Οικογενειακή παροχή. Καταβάλλεται μηνιαία ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
► Έξοδα παράστασης Ανωτάτων Ειδικών Θέσεων. Μηνιαίως καταβάλλονται:
► Στο Γενικό Επιθεωρητή Στρατού και τους Αρχηγούς Τακτικής Αεροπορίας και Στόλου 200 ευρώ.
► Στους αρχηγούς Γενικών Επιτελείων 300 ευρώ.
► Στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ 400 ευρώ.
► Επίδομα Ενοικίου. Καταβάλλεται στο 10% του βασικού μισθού και προσαυξάνεται 2% για κάθε τέκνο.
► Ειδικής Απασχόλησης. Χορηγείται σε όλα τα στελέχη και το ύψος του συναρτάται από το φέροντα βαθμό.
ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
(ΕΦ.ΗΜΕΡΗΣΙΑ-06/1/2012)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.