Αρχική » , , , , , » Η ΤΡΟΙΚΑ ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΜΕ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΝΕΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ

Η ΤΡΟΙΚΑ ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΜΕ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΝΕΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ


Σοκ! Μετά τα δύσκολα οικονομικά μέτρα που ζητεί να ληφθούν η τρόικα για μισθούς και εργασιακές σχέσεις και περιέχονται σε ένα κείμενο που παραδόθηκε στον πρωθυπουργό, ένα άλλο μέτρο το οποίο αφορά άμεσα στην εθνική άμυνα της χώρας έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


Οι κύριοι Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς θεωρούν υπεράριθμο το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Σωμάτων Ασφαλείας και ζητούν ευθέως τον περιορισμό του. Όσον αφορά στον αριθμό, εκτιμούν ότι...
 αυτοί που μπορούν να υπαχθούν σε καθεστώς εφεδρείας μπορεί να είναι μέχρι και 15.000 στρατιωτικοί σε σύνολο 150.000 ανδρών και γυναικών. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος, το μέτρο αυτό μπορεί να ισχύσει όχι μόνο για τους μάχιμους του Στρατού, αλλά και για τους στρατιωτικούς γιατρούς και δικαστικούς, το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τους οπλίτες πενταετούς θητείας, τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες και τους λιμενικούς. Η απαίτηση της τρόικας, λοιπόν, χαρακτηρίζεται κάτι παραπάνω από προκλητική, καθώς με αυτό τον τρόπο επεμβαίνει ευθέως σε ευαίσθητα ζητήματα της χώρας όπως η εθνική άμυνα. Αν και τα στελέχη των δανειστών δεν αναφέρονται άμεσα στο μάχιμο προσωπικό του Στρατού, γίνεται σαφές ότι και μόνο η αναφορά προκαλεί έκρηξη θυμού.

Η απαίτηση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από άλλα δύσκολα μέτρα τα οποία δοκιμάζουν στον υπέρτατο βαθμό τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας και μετατρέπουν την κυβέρνηση σε άβουλο όργανο. Η τρόικα υπέβαλε στην κυβέρνηση ένα 10σέλιδο κείμενο με τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα. Μεταξύ αυτών είναι ο περιορισμός του 13ου και του 14ου μισθού, η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στα ειδικά μισθολόγια, το κλείσιμο ζημιογόνων οργανισμών, απολύσεις 150.000 δημόσιων υπαλλήλων και εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις.

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

1. Σε εφεδρεία 15.000 στρατιωτικοί

Νέες απαιτήσεις, αυτή τη φορά για απολύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, φαίνεται ότι προβάλλουν οι επικεφαλής της τρόικας. Μετά την απαίτηση για εφαρμογή 150.000 απολύσεων στον δημόσιο τομέα έως το 2015, τώρα οι κύριοι Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς θεωρούν ότι υπάρχει υπεράριθμο προσωπικό στον Στρατό και στα Σώματα Ασφαλείας. Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στους τρείς κορυφαίους αξιωματούχους της τρόικας, «από τα 80.000 έως 100.000 άτομα που υπηρετούν στον Στρατό (στρατιωτικοί και πολιτικοί υπάλληλοι) θεωρούν, υπεράριθμους περίπου το 15%, δηλαδή 12.000-15.000 υπαλλήλους». Το ερώτημα είναι ποιες διαδικασίες θα εξευρεθούν προκειμένου να υπαχθούν σε καθεστώς εφεδρείας στον τομέα της άμυνας και ποιες θα είναι οι ουσιαστικές επιπτώσεις μιας τέτοιας πράξης. Το ίδιο στέλεχος εκτιμά ότι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν στην εφεδρεία: δηλαδή να πληρώνονται το 60% του μισθού τους για έναν χρόνο.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

2. 1 πρόσληψη για κάθε 5 απομακρύνσεις

Όσον αφορά στα Σώματα Ασφαλείας, η τρόικα αναγνωρίζει ότι ναι μεν υπάρχει σχετικά υπεράριθμο προσωπικό, χωρίς όμως αυτό να δημιουργεί σημαντικό συστημικό πρόβλημα. Μάλιστα για τα συγκεκριμένα Σώματα (Αστυνομία) ζητεί να εναρμονιστούν με τον κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 απομακρύνσεις.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο, πάντως, συμφωνήθηκε οι στρατιωτικοί να παραμείνουν στο ισχύον ειδικό μισθολογικό καθεστώς και να εξαιρεθούν από το ενιαίο μισθολόγιο τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

3. Πρώτα εφεδρεία και μετά 150.000 απομακρύνσεις

Σε ο,τι αφορά τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, οι απαιτήσεις είναι μεγάλες: κλείσιμο φορέων και απολύσεις εργαζόμενων κυρίως όσων απασχολούνται στους οργανισμούς που θα καταργηθούν.

Οι καταργήσεις οργανισμών με απομάκρυνση των εργαζομένων τους οποίους απασχολούν είναι, σύμφωνα με το κείμενο που αποτελεί το πλαίσιο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα, θέμα άμεσης προτεραιότητας. Στην κόκκινη γραμμή βρίσκονται 100 οργανισμοί του Δημοσίου που υπολειτουργούν, απασχολώντας 8.000-10.000 υπαλλήλους. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι στους συγκεκριμένους φορείς να τεθούν σ' εφεδρεία για ένα έτος λαμβάνοντας το 60% του μισθού τους και μετά να απολυθούν. Για την επίτευξη του αριθμητικού στόχου της απομάκρυνσης 150.000 υπαλλήλων, υπογραμμίζεται η ανάγκη πλήρους ελέγχου των προσλήψεων έτσι ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη η αναλογία 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις για την κάλυψη των αναγκών κυρίως σε υγειονομικό ή άλλο προσωπικό σε νευραλγικές θέσεις.

4. Πλήρης έλεγχος των προσλήψεων

Ο κεντρικός έλεγχος των προσλήψεων -τόσο ως προς τον αριθμό όσο και ως προς τις ειδικότητες, προκειμένου να μην προσλαμβάνει κάθε υπουργείο ή υπηρεσία κατά το δοκούν, αλλά να διορίζονται με κεντρική απόφαση της κυβέρνησης όσοι απαιτούνται να στελεχώσουν θέσεις με σοβαρές ελλείψεις -εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή του σφιχτού προγράμματος των προσλήψεων. Έτσι, με τη μείωση του αριθμού των απασχολουμένων θα μειωθεί και το μισθολογικό κόστος.

5. Κατάργηση του 30% των δημόσιων φορέων

Η τήρηση των στόχων και των δράσεων της διοικητικής μεταρρύθμισης με τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο των συζητήσεων. Έμφαση δίνεται και στην κατάρτιση νέων οργανογραμμάτων σε όλα τα υπουργεία με τη μείωση τουλάχιστον κατά 30% των υπηρεσιακών δομών, που θα οδηγήσει σε αθρόες μετακινήσεις, ακόμη και σε απομακρύνσεις υπαλλήλων οι οποίοι θα αξιολογηθούν ως ανεπαρκείς. Της κατάργησης ή συγχώνευσης των ζημιογόνων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα (νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου, όπως δημοτικές επιχειρήσεις) θα προηγηθεί η διαδικα¬σία αξιολόγησης με τη συμβολή ιδιωτικών εταιρειών.

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

6. Πουλήστε τη ΔΕΗ!

Την πλέον εμβληματική επιχείρηση του δημόσιου τομέα, τη ΔΕΗ, πιέζει η τρόικα την κυβέρνηση να αποκρατικοποιήσει εντός του 2012. Μάλιστα επισημαίνουν ότι η τελευταία μεγάλη αποκρατικοποίηση που έγινε στην Ευρώπη ήταν της πορτογαλικής Εταιρείας Ενέργειας, το 21% της οποίας πουλήθηκε στον κινεζικό ενεργειακό κολοσσό 3 Gorges Dam αντί του ποσού των 3,1 δισ. ευρώ. Οι πιέσεις πλέον για εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις είναι έντονες ειδικά μετά την παραδοχή των τραγικών καθυστερήσεων. Η τρόικα ζητεί να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και πιέζει για την υλοποίηση δύο - τριών ιδιωτικοποιήσεων μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων μέσα στους πρώτους έξι μήνες του έτους. Με το αίτημα αυτό, εμμέσως πλην σαφώς οι τροϊκανοί παραδέχονται ότι οι στόχοι του α' τριμήνου δεν είναι επιτεύξιμοι και για τον λόγο αυτό ζητούν την εντατικοποίηση των διαδικασιών. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι πρώτες σοβαρές αποκρατικοποιήσεις πρέπει να είναι (εκτός από τα Κρατικά Λαχεία), μεταξύ άλλων, Ο ΟΠΑΠ, το «Ελ. Βενιζέλος», το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο Ιππόδρομος, η Αγροτική Τράπεζα, η ΔΕΠΑ και ο ΔΕΣΦΑ. Βέβαια, η τρόικα θα επιθυμούσε να αποκρατικοποιηθούν κάποιες εμβληματικές επιχειρήσεις του Δημοσίου όπως η ΔΕΗ. Επίσης, ζητεί ταχύτερη αποδεσμοποίηση των περιουσιακών στοιχείων, αλλαγές στο ρυθμιστικό περιβάλλον που τα διέπουν, σταδιακό ξεκαθάρισμα θεμάτων που αφορούν κρατικές ενισχύσεις και τη δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου τρόπου διαχείρισης. Τέλος, αξιώνει συστηματική δουλειά στον επαναπροσδιορισμό χρήσεων γης που θα διευκολύνουν τη διάθεση ακινήτων. Στο κείμενο του Προϋπολογισμού ο στόχος για το τέλος του 2012 είχε τεθεί στα 9,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,3 δισ. ευρώ θα έρχονταν μόνο στο α' τρίμηνο του έτους. Την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) υποβάθμισε σε συνάντησή της με την τρόικα τον στόχο του 2012 στα 4,7 δισ. ευρώ.

ΥΓΕΙΑ

7. Μείωση κατά 1,1 δισ. ευρώ της δαπάνης για φάρμακα

«Κλειδιά» για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης είναι η χορήγηση γενόσημων ή αντίγραφων φαρμάκων και οι αυστηροί έλεγχοι στην ιατρική συνταγογράφηση. Μάλιστα σε σχέση με τα γνώσιμα φάρμακα γίνεται ειδική αναφορά στο κείμενο με τις εντολές της τρόικας προς την κυβέρνηση, με την επισήμανση η συνταγογράφησή τους να ανέλθει στο 50% (από 18% που είναι σήμερα) του συνόλου των φαρμακευτικών σκευασμάτων της χώρας. Το 2012 η φαρμακευτική δαπάνη έχει προϋπολογιστεί σε 3 δισ. ευρώ έναντι 4,1 δισ. ευρώ που ήταν το 2011. Το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ θα εξασφαλιστεί κυρίως από τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς η φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων παρουσίασε καλύτερες επιδόσεις, μειούμενη κατά 23% σε σχέση με το 2010. Ωστόσο, από το υπουργείο Υγείας εκτιμούν ότι μπορεί να συρρικνωθεί η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΣΥ κατά 100 εκατ. ευρώ το 2012. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται με ταχείς ρυθμούς το τελευταίο εξάμηνο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Άλλωστε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι τα γνώσιμα φάρμακα είναι ο μόνος τρόπος να μειωθεί η δαπάνη αλλά και να υπάρξει ανάπτυξη. Η εγχώρια φαρμακευτική βιομηχανία αντίγραφων φαρμάκων θεωρείται ότι έχει σημαντική προοπτική. Συνολικά, τα εγχωρίως παραγόμενα γνώσιμα αφορούσαν στην περασμένη δεκαετία περίπου το 12% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης. Το υπόλοιπο 87% αφορούσε εισαγόμενα φάρμακα. Το 2011 η χορήγηση γενόσημων ανήλθε στο 18% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τους ασφαλισμένους. Ο στόχος του 50% θα επιτευχθεί μέσω της υποχρεωτικής συνταγογράφησης των γιατρών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) γενόσημων φαρμάκων στους ασφαλισμένους, θα εξαιρούνται ωστόσο όσα έχουν διασφαλισμένη ακόμη την πατέντα τους στην περίπτωση αυτή ο γιατρός μπορεί να επιλέγει ποιο φάρμακο, το πρωτότυπο ή αντίγραφο, θα συνταγογραφεί.

8. Απολύσεις διοικητικού προσωπικού

Σε ό,τι αφορά την «εντολή» των απολύσεων στον τομέα της υγείας που περιέχεται στο κείμενο της τρόικας, αυτές δεν αφορούν το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Νόμος του υπουργείου Οικονομικών έχει εξαιρέσει ρητά από την εφεδρεία τους γιατρούς ΕΣΥ, τους νοσηλευτές, καθώς και δεκάδες παραϊατρικές ειδικότητες, αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Η εντολή αφορά το διοικητικό προσωπικό, που ανέρχεται σε 27.913 άτομα.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

9. 25% πάνω αντικειμενικές και Τέλος Ακινήτων

Στο γραπτό τελεσίγραφο που έστειλαν προς την κυβέρνηση οι δανειστές απαιτούν να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακίνητων κατά 25% - και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012. Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο «ΘΕΜΑ» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου εμφανίζεται κάθετα αντίθετος με αυτή την προοπτική, επισημαίνοντας μάλιστα ότι κάτι τέτοιο «δεν περνάει».

Και μπορεί ο υπουργός Επικρατείας κ. Παντελής Καψής να δηλώνει πως «δεν τίθεται θέμα αύξησης των αντικειμενικών αξιών», η εντολή αυτή όμως υπήρχε στο Μεσοπρόθεσμο του Ιουλίου και τώρα επαναλαμβάνεται μετ' επιτάσεως. Εφόσον ισχύσει τελικά αυτό το μέτρο η Εφορία θα υπολογίζει έως και 200% υψηλότερα τις αξίες των ακινήτων από τις τρέχουσες εμπορικές όπως αυτές διαμορφώνονται στην αγορά λόγω της κρίσης!

10. 1.000 ευρώ το κεφάλι το Τέλος Επιτηδεύματος

Το υπόμνημα της τρόικας προβλέπει να αυξηθεί το ετήσιο Τέλος Επιτηδεύματος των 300 ευρώ που πληρώνουν 1 εκατομμύριο επιτηδευματίες. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα πληρώνουν περισσότερα ακόμα και αν δεν έχουν κέρδη. Το Μεσοπρόθεσμο του Ιουλίου προέβλεπε αύξηση στα 500 ευρώ, αλλά γίνονται ήδη εισηγήσεις να φτάσει και στα 1.000 ευρώ «το κεφάλι». Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε νέο κύμα λουκέτων, με εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους να κατεβάζουν ρολά. Όπως αποκαλύπτει δε με στοιχεία σήμερα το «ΘΕΜΑ» στο ένθετο «business stories», αυτό ήδη συμβαίνει στην αγορά.

(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 29/01/2012 – ΓΙΩΡΓΟΣ I. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗ, ΚΩΣΤΗΣ Χ. ΠΛΑΝΤΖΟΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΡΛΑΤΗΡΑ)


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger