Αρχική » , , » Αποζημίωση-μαμούθ σε Ελληνοκυπρίους

Αποζημίωση-μαμούθ σε Ελληνοκυπρίους


• ΤΟΥΡΚΙΑ: ΝΕΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
 Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε οκτώ ελληνοκύπριους που έχασαν το σπίτια και τις περιουσίες τους στο κατεχόμενο από τους Τούρκους Βαρώσι. 
Η Άγκυρα θα πληρώσει 20,8 εκατ. ευρώ για παράνομη κατοχή περιουσιών στο Βαρώσι. 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) για άλλη μiα φορά καταδίκασε την Τουρκία με τεράστιο πρόστιμο για την παράνομη κατοχή στη Βόρεια Κύπρο. Ουσιαστικά το δικαστήριο καταδίκασε την Τουρ­κία για παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή και την... παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία. 
Το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Τουρκία με πρόστιμο 20,8 εκα­τομμυρίων ευρώ για την παράνομη κατοχή περιουσίας στο Βαρώσι. Η υπόθεση είναι γνωστή ως «Λόρδος και οι υπόλοιποι» και περιλαμβάνει τις διεκδικήσεις 8 Ελληνοκυπρίων στη Βόρεια Κύπρο που λόγω της πα­ράνομης στρατιωτικής κατοχής έχουν χάσει τις περιουσίες τους. 
Η προσφυγή στο ΕΔΔΑ είχε γίνει το 1990 και προέβλεπε αίτηση για αποζημίωση 100 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αποζημιώσεις που θα καταβάλει η Άγκυρα κυμαίνονται από 100.000 μέχρι και 8.000.000 ευρώ για τον καθένα για ηθική και υλική βλάβη, ενώ με την ίδια απόφαση του ΕΛΔΑ η Τουρκία υπο­χρεώνεται να πληρώσει και 15.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα. 
Σύμφωνα με τον Αχιλλέα Δημητριάδη, το δικηγόρο που ανέλαβε την υπόθεση η απόφαση είναι σημαντική για πολλούς λόγους. Ο σημαντικότε­ρος είναι πως το ΕΔΔΑ ουσιαστικά «κοστολογεί την απώλεια χρήσης πε­ριουσίας, ένα γεγονός που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση της επιτροπής ακινήτων που έχει συστήσει η Τουρκία και έχει δεχθεί να αποζημι­ώσει όσους προσφεύγουν στην επιτροπή αυτή». Ουσιαστικά έχει βρεθεί ένα ελάχιστο ποσό κόστους της απώλειας της περιουσίας για την περιοχή της Αμμοχώστου. 
Το ΕΔΔΑ έχει δεχθεί να μην εκδώ­σει άλλες αποφάσεις αποζημιώσεων, καθώς η Άγκυρα έχει δεσμευθεί να αποζημιώνει τους Ελληνοκυπρίους μέσω της επιτροπής αποζημιώσεων που έχει συστήσει. Σε περίπτωση μη σωστής λειτουργίας της επιτροπής, μελλοντικά θα μπορούν να υπάρξουν και άλλες προσφυγές στο ΕΔΔΑ. 

ΤΙΤΙΝΑ ΛΟΪΖΙΔΟΥ:Η γυναίκα που άνοιξε το δρόμο των προσφυγών. 

ΠΡΩΤΗ νίκη έναντι της Τουρκίας στα Ευ­ρωπαϊκά Δικαστήρια ήταν αυτή της Τιτίνας Λοϊζίδου. Πρόσφυγας από την Κερύνεια, είχε προσφύγει στο ΕΔΔΑ ζητώντας αποζημίωση για την απώλεια χρήσης της περιουσίας της στην κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα πόλη της Κερύνειας, καθώς και αποκατάσταση του δικαιώματός της να απολαμβάνει ειρηνικά και με ασφάλεια την περιουσία της.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφαση του το 1998 δικαίωσε τη Λοϊζίδου και στα δύο σημεία. Η Τουρκία, η οποία από το 1974 κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου, θεωρείτο υπεύθυνη για ό,τι συνέβαινε στο βόρειο τμήμα του νησιού και σε συσχετισμό με το πρώτο σημείο καθοριζόταν ότι το καθεστώς Ντενκτάς στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο δεν ήταν παρά «υποτελής διοίκηση». Παράλληλα καθοριζόταν ότι η κυριότητα των ελληνοκυπριακών περιουσιών στην κατεχόμενη Κύπρο παρέμενε στους νόμιμους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες. 
Πέντε χρόνια μετά την απόφαση, το 2003, η Τουρκία αναγκάστηκε να καταθέσει την αποζημίωση, που ξεπερ­νούσε το ένα εκατομμύριο δολάρια. 

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ 
(ΕΦ.ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-11/1/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger