Σαν τον δολοφόνο που γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος επανεμφανίστηκε στη χώρα «για να μιλήσει στο Διεθνές Συνέδριο για την Ενέργεια» ο πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα. Και ενώ επέστρεψε με νέα ιδιότητα -αυτήν του επικεφαλής στο Διεθνές Κέντρο Αμυντικών Μελετών- δεν μπόρεσε να κρύψει πως εξακολουθεί να λειτουργεί σαν εκβιαστής και πλασιέ των αμερικανικών συμφερόντων. Αποκάλυψε, όμως –με διπλωματικό, βέβαια, τρόπο-, πως είναι υπηρέτης και των τουρκικών. Άρα, κακός και επικίνδυνος σύμβουλος για οτιδήποτε αφορά στην ελληνικό ενεργειακή πολιτική. Αχρείαστος για την κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, αξιοπρέπειας και περηφάνιας του Αντώνη Σαμαρά....
Αντιτάχθηκε, πρώτα από όλα, το Αμερικανάκι στην εφαρμογή διαδικασιών διαφάνειας σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, υποστηρίζοντας ότι για τη ΔΕΠΑ και το ΔΕΣΦΑ πρέπει να επικρατήσουν άλλα κριτήρια: «Εάν η Ελλάδα θέλει να μετατραπεί οε ενεργειακό κόμβο», μας είπε ο Μ. Μπράιζα, «θα πρέπει όποιος αποκτήσει τις δυο αυτές εταιρείες να είναι προσηλωμένος στις δυνάμεις της ανοιχτής αγοράς και όχι στη λογική της μονοπωλιακής αγοράς». Να τις δώσουμε, δηλαδή, οπουδήποτε αλλού «στους Αμερικάνους, τους Γερμανούς ή τους Τούρκους» ακόμη και μισοτιμής, άλλο όχι στους Ρώσους.
Μας είπε ακόμη το Αμερικανάκι, στην ίδια ομιλία του, πως η μεταφορά του φυσικού αέριου από την Κύπρο και το Ισραήλ προς την Ευρώπη θα πρέπει να γίνει μέσω Τουρκίας και όχι μέσω Ελλάδας. Προσποιούμενος, μάλιστα, ότι ξέχασε όσα έλεγε για την πρόταξη άλλων και όχι οικονομικών κριτηρίων, υποστήριξε πως η πρόταση του είναι πολύ πιο συμφέρουσα σε σχέση με κάθε άλλη σκέψη και ιδίως σε σύγκριση με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα. Μόνο που δεν μπορούσε πια να κρυφτεί. Διότι «και δεν είναι καθόλου τυχαίο» την ίδια ακριβώς πρόταση είχε αναπτύξει προεκλογικά και ο σημερινός πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης αλλά αναγκάστηκε να τη... μασήσει κατόπιν. Υποστηρίζοντας, στη συνέχεια, πως η επιλογή της Τουρκίας, αντί της Ελλάδος, μπορεί να γίνει μόνο με την προϋπόθεση ότι θα έχει λυθεί έως τότε το Κυπριακό. Μόνο που η φαεινή ιδέα να στηριχθεί π Κύπρος στους κατακτητές της, θύμιζε τον Γ. Παπανδρέου, τον καιρό κατά τον οποίο υποσχόταν ‘μιλώντας το 2009 στην Αλεξανδρούπολη» πως θα επανεξετάσει τη συμφωνία για τον αγωγό Μπουρκάς – Αλεξανδρούπολη.
Κάλεσε κατόπιν το Αμερικανάκι, κατά την ίδια ομιλία του, εμμέσως πλην σαφώς, την ελληνική κυβέρνηση να μην πολυχαίρεται για τη συμμετοχή της στην κατασκευή του αδριατικού αγωγού (Trans Adriatic Pipeline - TAP), επειδή το έργο δεν πρόκειται να προχωρήσει. Υποστήριξε, μάλιστα, πως, κατά την εκτίμησή του τάχατες, η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν (ήταν πρέσβης των ΗΠΑ εκεί και κάτι ξέρει παραπάνω) θα επιλέξει τελικά τον αγωγό Nabucco για τη μεταφορά του φυσικού αερίου οπό την Κασπία στην Ευρώπη. Άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών του Αζερμπαϊτζάν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιλογής του δεύτερου αγωγού, αποκαλύπτοντας πως η χώρα του θα αποφασίσει μετά το τέλος του Μαρτίου.
Με όλα όσα είπε το Αμερικανάκι άφησε ξεκάθαρα να φανεί πως τα συμφέροντα τα οποία υπηρετεί (αμερικανικά, τουρκικά και πολυποίκιλα επιχειρηματικά) θέλουν να αποκλείσουν την Ελλάδα από κάθε σχέδιο που αφορά στους ενεργειακούς αγωγούς. Και αυτό δεν είναι καθόλου καινούργιο Είναι ο ίδιος, άλλωστε, που αντιτασσόταν στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Είναι ο ίδιος που βυσσοδομούσε όταν είδε να προχωρούν τα σχέδια για τους ενεργειακούς αγωγούς και την αναβάθμιση της Ελλάδος σε ενεργειακό κόμβο. Είναι ο ίδιος που, ως βοηθός υπουργός, μόλις έμαθε για την απόφαση συμμετοχής της Ελλάδος στον South Stream απέστειλε το οργισμένο εκείνο τηλεγράφημα στον τότε Έλληνα πρέσβη στην Ουάσινγκτον Αλέξανδρο Μάλια, για να πει, ανάμεσα στα άλλα -όπως αποκάλυψαν τα Wikileaks, πως «πρόκειται για μια ολέθρια ενεργεία του πρωθυπουργού Καραμανλή». Και ακολούθησαν τα όσα ακολούθησαν. Σε βάρος όχι μόνο του Κώστα Καραμανλή...
του ΑΝΔΡΕΑ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-01/3/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.