Αρχική » » «Κανείς δεν ήθελε την "ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ" ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ»...

«Κανείς δεν ήθελε την "ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ" ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ»...


Ο υφυπουργός Ενέργειας του υπουργείου Ανάπτυξης την περίοδο 2004- 2006, κ. Γιώργος Σαλαγκούδης, μιλά στα «Επίκαιρα» 

Κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, στενός συ­νεργάτης του πρωθυ­πουργού Κώστα Καραμανλή και πανίσχυρος υφυπουργός Ενέργειας του υπουργείου Ανάπτύξης την περίοδο 2004-2006, ο κ. Γιώργος Σαλαγκούδης είναι ένας άνθρωπος που έχει «βουτήξει» για τα καλά στην εξουσία και γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας του πολι­τικού συστήματος «από μέσα». Εκτός πολι­τικής (από επιλογή) σήμερα, είναι ένας από εκείνους που μπορούν να απαντήσουν στο «ρώτημα όλων των Ελλήνων:... 

Γιατί όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμε­ρα έκρυβαν την ύπαρξη του ορυκτού μας πλούτου; 

Η απάντησή του είναι κάτι παραπάνω από σαφής: 

«Το θέμα της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου είναι "πρωθυπουργοκεντρικό". Στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός έχει όλη την εξουσία - περισσότερο κι από τον πρόεδρο των ΗΠΑ ή της Γαλλίας που έχουν Προεδρική Δημοκρατία. Κανένας από τους πρωθυπουργούς μας μέχρι σήμερα δεν είχε το σθένος και το θάρρος να κάνει τις αποφασιστικές κι­νήσεις στο θέμα των ελληνικών υδρογοναν­θράκων. Προτίμησαν όλοι την τακτική "φύγε, πρόβλημα από εμένα", να μην βάλω εγώ τα χέρια μου στη φωτιά ας κληρονομήσει την ‘καυτή πατάτα’ ο επόμενος πρωθυπουργός"». λέει ο κ. Σαλαγκούδης και προσθέτει: 

«Η τακτική του να πετάει ο κάθε πρωθυ­πουργός το "μπαλάκι" των ευθυνών στον επόμενο δεν ακολουθήθηκε μόνο στα πετρέλαια αλλά αποτελεί διαχρονική τα­κτική όλων των πρωθυπουργών μας. Αυτό ακριβώς έγινε και το Μάρτιο του 2009, πριν οδηγηθούμε στις εθνικές εκλογές. Ο Κώ­στας Καραμανλής, στην προσπάθειά του να πάρει κάποια μέτρα πριν φτάσει η Ελλάδα εδώ που βρίσκεται σήμερα ζήτησε από την αντιπολίτευση να βοηθήσει ώστε να υπάρ­ξει μια ανοχή, χωρίς κοινωνικές εξάρσεις και αντιδράσεις. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν κατάλαβε το μέγεθος του προβλήματος και του απάντησε: "Καμία ανοχή. Εγώ είμαι αντιπολίτευση και θέλω να γίνω κυβέρνηση" ."Εγώ θα φύγω", του είπε ο Καραμανλής "και θα πάρεις την "καυτή πατάτα" και θα την έχεις εσύ στα χέρια σου". Τελικά, ο κ. Παπανδρέου, μαζί με την "κουτή πατά­τα", πήρε και τη "διέξοδο" που απλόχερα του πρόσφερε το ΔΝΤ και οδήγησε την Ελλάδα στο σημερινό σημείο». 

Αναφερόμενος ειδικά στο θέμα της σιωπής που επί σειρά ετών επικρατού­σε στο θέμα του ορυκτού πλούτου της χώρας μας ο κ. Σαλαγκούδης θεωρεί ως ορόσημο τη διάλυση της κρατικής εταιρείας που είχε την ευθύνη για την έρευ­να υδρογονανθράκων στη χώρα μας από την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη. 

«Αντισυνταγματική και... βλακώδης η παραχώρηση της ΔΕΠ-ΕΚΥ στα ΕΛΠΕ». 

Κρίνοντας σήμερα εκ του αποτελέσματος τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τη Με­ταπολίτευση και μετά στον τομέα του ελληνικού ορυκτού πλούτου, όλοι συμφωνούν ότι η διάλυση της κρατικής ΔΕΠ-ΕΚΥ το 1998 ήταν μια μοιραία απόφαση. Η ΔΕΠ-ΕΚΥ, θυγατρι­κή της Δημόσιος Επιχείρησης Πετρελαίου, είχε την ευθύνη για την ανάπτυξη και έρευνα υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Η απόφα­ση της κυβέρνησης Σημίτη να απορροφηθεί από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) έφερε την υπογραφή της τότε υπουργού Ανάπτυξης κυρίας Βάσως Παπανδρέου, και επισήμως ελήφθη προκειμένου να ενισχύει το επιχει­ρηματικό προφίλ των ΕΛΠΕ - που τότε ήταν μεν υπό κρατικό έλεγχο αλλά είχε ξεκινήσει η διαδικασία ιδιωτι κοποίησής τους και εισόδου τους στο Χρηματιστήριο. Σχολιάζοντας τη διάλυση της ΔΕΠ-ΕΚΥ, ο κ. Σαλαγκούδης δεν αρ­κείται στο χαρακτηρισμό «μοιραία», αλλά προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα την αποκαλεί «βλακώδη»: 

«Η διάλυση της εταιρείας το 1998 είχε ως συνέπεια ο μοναδικός κρατικός μηχανισμός ελέγχου και παρακολούθησης των ερευνητι­κών διαδικασιών πετρελαίου να περάσει στα χέρια ιδιωτών, αφού τα ΕΛΠΕ -με τα οποία ενσωματώθηκε- πολύ σύντομα ιδιωτικο­ποιήθηκαν. Η αρμοδιότητα παραχωρήσεων για τις έρευνες πετρελαίων στην Ελλάδα πέ­ρασε στα ιδιωτικοποιημένα ΕΛΠΕ, τα οποία, όσο κι αν το ήθελαν, δεν μπορούσαν να την αξιοποιήσουν, γιατί, όπως είχα καταγγείλει και τότε στη Βουλή, η όλη διαδικασία ήταν αντισυνταγματική. Με τη βλακώδη -δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο χαρακτηρισμό- παραχώρηση της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου στα ΕΛΠΕ δημιουργήθηκε ένας φαύλος κύκλος που ουσιαστικά μπλόκαρε κάθε δυνατότητα έρευνας στην Ελλάδα», επισημαίνει ο κ. Σαλαγκούδης και εξηγεί: 

«Με την απόφαση αυτή για τα επόμενα εν­νέα χρόνια -μέχρι και το 2007- δεν μπορούσε να γίνει καμία απολύτως έρευνα για πε­τρέλαιο στη χώρα μας. Ο λόγος ήταν απλός: οι παραχωρήσεις για έρευνες πετρελαίου γίνονται μόνο από το κράτος. Το κράτος είχε διαλύσει το φορέα που ήταν αρμόδιος και είχε παραχωρήσει τις αρμοδιότητές του σε ιδιώτες, δηλαδή στα ΕΛΠΕ. Οι ιδιώτες ήθελαν να κάνουν έρευνες, αλλά δεν μπορούσαν αν το κράτος δεν τους παραχωρούσε την περιο­χή. Επιπλέον, η τιμή την εποχή εκείνη ήταν μόνο 10 δολάρια το βαρέλι και είχε κριθεί ως μη συμφέρουσα για την Ελλάδα κάθε πιθα­νή γεώτρηση για άντληση πετρελαίου. Όπως συμβαίνει πάντα στην Ελλάδα, έτσι και στο θέμα αυτό δεν υπήρξε κανένας μακροπρόθεσμός πολιτικός σχεδιασμός αλλά μόνο κοντόφθαλμες μικροπολιτικές τακτικές». 

Η χαμένη μεγάλη ευκαιρία του 2004 για την εκμετάλλευση των ελληνικών πετρελαίων 

Αν, όμως η εξόρυξη πετρελαίου κρινόταν ασύμφορη για τη χώρα μας στα τέλη της δεκαετίας του '90, δεν συνέβαινε το ίδιο τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας όταν ο κ. Σαλαγκούδης υπηρετού­σε στο υπουργείο Ανάπτυξης ως επικεφαλής του Τομέα Ενέργειας. Είναι η εποχή που οι τιμές του πετρελαίου έχουν παγκοσμίως αυξηθεί και οι αγορές ανησυχούν για το πού μπορεί να οδηγήσει τη διεθνή οικονομία μια περαιτέρω ανεξέλεγκτη άνοδος των τιμών του μαύρου χρυσού. Το γεγονός αυτό ωθεί τις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου στην ανα­ζήτηση νέων «ελπιδοφόρων» κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αέριου, και η Ελλά­δα αποτελεί έναν από τους πρώτους προορι­σμούς τους καθώς γνωρίζουν από χρόνια ότι διαθέτει ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο. 

Άνθρωποι της αγοράς υποστηρίζουν ότι εκείνη ήταν η χρονική στιγμή που η χώρα μας έπρεπε να εκμεταλλευτεί τον υπόγειο «θησαυρό» της αλλάζοντας για πάντα την πορεία της στην παγκόσμια σκηνή. Ρωτάω τον κ. Σαλαγκούδη γιατί η κυβέρνηση Καρα­μανλή και ο ίδιος ως υφυπουργός Ενέργειας δεν τόλμησαν να κάνουν την «κίνηση ματ». 

«Πράγματι, το διεθνές ενδιαφέρον για τα πετρέλαια της Ελλάδος ξεκίνησε ουσιαστικά μετά το 2002, όταν άρχισε να ανεβαίνει ιλιγγιωδώς η τιμή του πετρελαίου. Μέχρι τότε υπήρχε μια συμφωνία μεταξύ των πετρελαιο­παραγωγών και των καταναλωτών χωρών ότι η τιμή θα ήταν σταθερή από 22 δολάρια το βαρέλι μέχρι 30 δολάρια το ανώτερο. Αυτό είχε σαν συνέπεια καθ΄ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '90 να θεωρούνται μη συμφέ­ρουσες οι γεωτρήσεις σε δύσκολες πετρελαιοπιθανές περιοχές με μεγάλα βάθη, όπως θεωρείται η χώρα μας. Όταν, το 2002, έπαψε να ισχύει αυτό, έφτασε το βαρέλι να κοστίζει και 100 δολάρια και τότε μπήκαν στο τρα­πέζι των διεθνών κολοσσών του πετρελαίου και περιοχές όπως της Ελλάδας. 

»Το 2004 οργανώσαμε μια ημερίδα για το θέμα αυτό, μέσα από την οποία είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι βάσει των γεωλογικών στοιχείων είναι πιθανό στο Ιόνιο να υπάρχουν 2 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Για να κάνουμε, όμως σεισμικές έρευνες έπρεπε να ξαναπάρουμε πίσω τη ΔΕΠ από τα ΕΛΠΕ με νομοθετική ρύθμιση. Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να γίνει τελικά η ρύθμιση αυτή το 2007, με την οποία το μόνο που κατάφερε το κράτος ήταν να ανακτήσει το αρχείο και τα δικαιώματα των παραχωρή­σεων που η κυβέρνηση Σημίτη είχε αντισυνταγματικά παραδώσει στα ιδιωτικά ΕΛΠΕ». 

Επί εφτά χρονιά στα συρτάρια του ΥΠΕΚΑ το νομοσχέδιο για τους υδρογονάνθρακες 

Κι αν η νομοθετική ρύθμιση καθυστέρησε τρία χρόνια το νομοσχέδιο για την έρευνα και εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων χρειάστηκε εφτά χρόνια για να ψηφιστεί. Η αποκάλυψη του κ. Σαλαγκούδη εντυπωσιάζει: 

«Το Νοέμβριο του 2005, ως υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, παρέδωσα στον υπουργό κ. Δημήτρη Σιούφα έτοιμο νομοσχέδιο, με το οποίο θα μπορούσαν επιτέλους να ξεπεραστούν τα νομικά κωλύματα και να προχωρήσει η Ελλάδα στην έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Το νομοσχέδιο αυτό παρέμεινε εφτά χρόνια στα συρτάρια του υπουρ­γείου, για να έρθει τελικά στη Βουλή από το ΠΑΣΟΚ και να ψηφιστεί πριν από ένα χρόνο, επί υπουργίας του κ. Γιάννη Μανιάτη», σημειώνει και, σχολιάζοντας την εμπειρία του από την πολιτική, προσθέτει: 

«Ως βουλευτής σκέφτηκα πολλές φορές αν αξίζει να ασχολείται κανείς στην Ελλάδα με την πολιτική. Όταν ανέλαβα θέση στο υπουργείο Ανάπτυξης και μπήκα στον πυ­ρήνα του πολιτικού συστήματος βλέποντάς το "από μέσα", τότε το σιχάθηκα και είπα με βεβαιότητα "δεν αξίζει να συνεχίσω άλλο’’». 

Υπήρξε ή όχι ενδιαφέρον από τη Shell το 2004; 

Την εποχή που ο κ. Σαλαγκούδης ήταν επι­κεφαλής του Τομέα Ενέργειας του υπουρ­γείου Ανάπτυξης, δημοσιεύματα του ελληνι­κού αλλά και του διεθνούς Τύπου παρουσία­ζαν την εταιρεία Shell να εκδηλώνει έντονο ενδιαφέρον για το θέμα των πετρελαίων. Δημοσιογραφικές πληροφορίες έφεραν το διευθύνοντα σύμβουλο της Shell να παρου­σιάζει στον κ. Σιούφα απόρρητους δορυφο­ρικούς χάρτες που έδειχναν ότι η χώρα μας είχε εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίου και να δηλώνει το ενδιαφέρον της πετρελαϊ­κής πολυεθνικής να διεκδικήσει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσής τους. Οι περιοχές που ενδιέφεραν τη Shell βρίσκο­νταν στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο, στο Ιό­νιο Πέλαγος και στις ακτές της Ηπείρου. Πώς σχολιάζει εννέα χρόνια αργότερα ο κ. Σαλαγκούδης τις παραπάνω πληροφορίες; 

«Η Shell δεν είχε καμία επαφή με εμένα προσωπικά. Αν είχε με τον κ. Σιούφα δεν το γνωρίζω, αφού δεν με ενημέρωσε για κάτι τέτοιο», υποστηρίζει και προσθέτει: 

«Ανεξάρτητα από το θέμα της Shell, έτσι κι αλλιώς στην Ελλάδα υπάρχει μυστικοπά­θεια, κακή νοοτροπία των Ελλήνων υπουρ­γών, που διώχνει τους επενδυτές μακριά. Προσωπικά, την περίοδο που είμαι εκτός πολιτικής έχω μεσολαβήσει αρκετές φορές σε υπουργούς προκειμένου να συναντηθούν με επιχειρηματίες που επιθυμούν να επενδύσουν χρήματα. Η απάντηση είναι πάντα η ίδια: "Δεν βλέπω επιχειρηματίες για να μην γράψουν οι εφημερίδες". Τι γίνεται οε άλλες χώρες; Την περίοδο των Ολυμπια­κών Αγώνων της Αθήνας, ως υφυπουργός συναντήθηκα με τον αντιπρόεδρο της Δα­νίας, που ήταν και υπουργός Ενεργείας και Οικονομικών της χώρας του. 

«Δύο ημέρες μετά τη συνάντηση μας επικοινώνησε μαζί μου ο πρόεδρος της μεγα­λύτερης εταιρείας ανεμογεννητριών στον κόσμο, με έδρα στη Δανία και μου ζήτη­σε, όταν θα ανταπέδιδα την επίσκεψη του Δανού αντιπροέδρου, να επισκεφθώ την επιχείρησή τους προκειμένου να με ενημε­ρώσουν για μια σειρά από επενδύσεις που ενδιαφέρονταν να κάνουν στην Ελλάδα. Δηλαδή, ο αντιπρόεδρος της Δανίας επι­στρέφοντας στην πατρίδα του ενημέρωσε τους επιχειρηματίες ότι η Ελλάδα έχει επεν­δυτικό ενδιαφέρον ως προς τις ανανεώσι­μες πηγές ενέργειας και τους προέτρεψε να ασχοληθούν με το θέμα ώστε να ωφεληθεί η εθνική τους οικονομία». 

Το υπουργείο Εξωτερικών «τρέμει» το θέμα της ΑΟΖ ακόμη και με τη Λιβύη 

Αναφερόμενος στην αδράνεια και την ατολμία της χώρας μας να προχωρήσει σε χάραξη ΑΟΖ, ο Γιώργος Σαλαγκούδης πε­ριγράφει ένα περιστατικό που έζησε κατά τη θητεία του στο υπουργείο Ανάπτυξης, αποκαλυπτικό του «τρόμου» με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι εκάστοτε υπουργοί Εξω­τερικών το θέμα. 

«Κάποια στιγμή με ενημέρωσε ο σύμβου­λος μου ότι η Λιβύη είχε χωρίσει τις περιοχές που επρόκειτο να παραχωρήσει για έρευνες και μέσα σε αυτές είχε συμπεριλάβει ένα χερσαίο τμήμα στη Νότια Κρήτη! Η πρώ­τη μου αντίδραση ήταν "αυτό δεν γίνεται", αλλά στη συνέχεια, μπαίνοντας στο site του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας, δια­πίστωσα ότι μέχρι κι αυτό γίνεται! Στον εν λόγω διαδικτυακό τόπο αναρτούν όλες οι χώρες που ετοιμάζονται για παραχωρήσεις τις περιοχές που συμμετέχουν στους σχετι­κούς διαγωνισμούς. Αυτό ακριβώς είχε κάνει και η Λιβύη, βάζοντας κι ένα κομμάτι της Νότιας Κρήτης μέσα στα υπό παραχώρηση "οικόπεδα", θεωρώντας το ως δική της γη! 

»Αμέσως επικοινώνησα με το ελληνικό υ­πουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ενη­μερώσω και να υπάρξει άμεση αντίδραση της χώρας μας. Αυτό που διαπίστωσα ήταν ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας "έτρεμε" για ένα θέμα που δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας και τις ελληνοτουρκικές σχέ­σεις. Ήταν τέτοιος ο τρόμος του αρμόδιου υπουργού, που για πρώτη φορά αντιλήφθηκα τι μπορεί να συμβαίνει όταν το υπουρ­γείο Εξωτερικών καλείται να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε θέμα με τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες του Αιγαίου που βρίσκονται κάτω από την απειλή της Τουρκίας! "Μα αυτό έχει να κάνει με τη Λιβύη" επέμεινα εγώ, για να λάβω την απάντηση: "Σας παρα­καλώ πολύ, μην το αγγίζετε αυτό το θέμα. Θα προχωρήσουμε εμείς σε προσεκτική διαπραγμάτευση". Από τότε είμαστε ακόμη σε διαπραγμάτευση και συζητάμε με τη Λι­βύη την οριοθέτηση της ΑΟΖ μας»…

ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ 
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ,28/2-06/3/2013) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger