► Ελάχιστα είναι το περιθώρια ελιγμών απέναντι στους Τροϊκανούς, για τα υπουργεία που χειρίζονται τα θέματα του Μνημονίου.
Μεταξύ Τρόικας και... Τουρκίας κινείται, ήδη, από χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έχοντας από τη μια πλευρά να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των οικονομικών ελεγκτών της Ε.Ε και του ΔΝΤ για ακόμη μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου τομέα και επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και από την άλλη να καλλιεργήσει τις προσδοκίες για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και μίνιμουμ συνεννόησης με την Άγκυρα ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Μεσογείου...
Πρόκειται για δύο εξαιρετικά δύσκολες αποστολές στη θετική εξέλιξη των οποίων ποντάρει πολλά, όμως, το Μέγαρο Μαξίμου τόσο σε επικοινωνιακό όσο και σε επίπεδο ουσίας.
Στον οικονομικό τομέα το γεγονός ότι. κατά τη χθεσινή πρώτη τους συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας Ματίας Μορς, Κλάους Μαζούχ και Μαρκ Φλάναγκαν (ο οποίος αντικαθιστά τον κ. Τόμσεν που καταφθάνει αύριο στην Αθήνα), απέφυγαν να θίξουν το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο εκτιμάται ότι δίνει μία μικρή πίστωση χρόνου στον κ. Σαμαρά, προκειμένου να οργανώσει τις άμυνες, αλλά και τα επιχειρήματα της κυβέρνησης εν όψει και της καθοριστικής συνάντησης που αναμένεται να έχει μαζί τους, το πιθανότερο την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή.
Στην πραγματικότητα, ωστόσο, τα περιθώρια ελιγμών τα οποία υπάρχουν στα υπουργεία που χειρίζονται τα θέματα του Μνημονίου είναι ελάχιστα δεδομένου και του μπαράζ των δηλώσεων στις οποίες έχει προχωρήσει κατά τις τελευταίες ημέρες μια σειρά από σημαντικά στελέχη της Ε. Ε και του ΔΝΤ, όπως ο επικεφαλής του Euro working Group, Τόμας Βάιζερ, ο οποίος αφού προηγουμένως χαρακτήρισε το ελληνικό κράτος ως «υπερτροφικό» εν συνεχεία κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.
Ίδια γραμμή
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ, αφού δεν απέκλεισε να υπάρξουν «υποχρεωτικές αποχωρήσεις», στον βαθμό που τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων δείξουν πλεονάζον προσωπικό. Στο πλαίσιο αυτό, ένας από τους βασικούς στόχους του πρωθυπουργού για το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι η αλλαγή αυτού ακριβώς του κλίματος που πάει να δημιουργηθεί.
Ήδη, συνεργάτες του κ. Σαμαρά μελετούν την ανάληψη μια σειράς από δράσεις και μέτρα, το οποία αφενός θα μπορούν να ανακοινωθούν άμεσα, αφετέρου δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας και την έλευση των επόμενων δόσεων.
Τέτοιου είδους μέτρα είναι η μείωση του ΦΠΑ στον χώρο της εστίασης, η επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και όλων των μεγάλων ιδιωτικών επενδυτικών προγραμμάτων σε επίπεδο του οργανισμού «Invest in Greece» και εάν είναι δυνατόν και η μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Ειδικότερα: σε ό,τι αφορά το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση, μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να μειωθεί, αν είναι δυνατόν και ταυτόχρονα με την έναρξη της θερινής σεζόν, με στόχο να διαμορφωθεί όχι στο 19% όπως αρχικά σχεδιαζόταν, αλλά στο 13%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έχει στα χέρια της μια μελέτη η οποία επισημαίνει πως η μείωση του ΦΠΑ κατά 10 μονάδες όχι μόνο δεν θα έχει συνέπειες στο δημόσια έσοδα, αλλά το αντίθετο, αναμένεται ότι θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και αύξηση των εισφορών προς το κρατικά ταμεία, λόγω της αύξησης της κατανάλωσης.
Επίσης, και σε ό,τι αφορά το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, μέσα στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι να συνδυάσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας ορισμένων εξ αυτών με ταυτόχρονες εξαγγελίες νέων μεγάλων επενδύσεων από πολυεθνικές εταιρείες οε παραγωγικούς τομείς της χώρας που έχουν χτυπηθεί καίρια από την κρίση, όπως έκανε πρόσφατα με την υπογραφή συμφωνίας για την απορρόφηση του 50% της ελληνικής καπνοπαραγωγής από την αμερικανική εταιρεία Philip Morris.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-04/03/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.