• Η Τουρκία προχωρεί σε στρατηγικής σημασίας συμμαχία.
• Οι γείτονες συμμετέχουν σε μια σειρά κοινών ασκήσεων στο Πακιστάν, με τη χώρα μας να μην εξετάζει την περίπτωση μιας συνεργασίας με την Ινδία.
• Τούρκοι και Πακιστανοί αξιωματικοί (επάνω) κατά την κοινή άσκηση «Indus Viper-2013»
Και ενώ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ. και άλλοι αξιωματούχοι κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, σε κοινά σύσκεψη, με τον Τούρκο πρόεδρο κ. Γκιούλ, κάτω από το βλοσυρό βλέμμα του Κεμάλ Ατατούρκ και δύο τεραστίων διαστάσεων τουρκικών σημαιών, τα ελληνικά εθνικά χρώματα αγνοήθηκαν πανηγυρικά προς δόξα και τιμή των φιλοξενούντων άσπονδων φίλων μας....
Την ίδια ώρα, μια αρμάδα τουρκικών πολεμικών -που αποτελείτο από 12 φρεγάτες, 5 υποβρύχια, πυραβλάκατους, ελικόπτερα S-70, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 και δεκάδες τουρκικά μαχητικά- κρατούσε επί 24 ώρες υπό την απόλυτη δικαιοδοσία τους, εκτελώντας πραγματικά πυρά, περιοχές από ανοικτά της Αλεξανδρούπολης μέχρι και νότια του Καστελόριζου. Αυτός είναι ο τρόπος της Άγκυρας όταν υποτίθεται ότι συνομιλεί με την Αθήνα για θέματα ειρήνης και καλής γειτονίας.
Το πιο σημαντικό είναι ότι στις «ασκήσεις» αυτές εφαρμόστηκαν σχέδια ναυτικού αποκλεισμού θαλάσσιων και νησιωτικών περιοχών, προσβολής ναυτικών μονάδων, ναρκοθετήσεις και ένας ευρύς ανθυποβρυχιακός πόλεμος.
Τουρκικοί ναύσταθμοι όπως εκείνοι της Σμύρνης, των Δαρδανελλίων, του Ακσάζ άδειασαν από πολεμικά σκάφη, τα δε αεροδρόμια του Εσκί Σεχίρ και Νταλαμάν έζησαν στιγμές έντονου πυρετού από τις απογειώσεις τουρκικών αεροσκαφών. Παράλληλα με αυτά πραγματοποιείται αεροπορική άσκηση συνεργασίας με το Πακιστάν με την ονομασία «Indus Viper-2013» στην πακιστανική βάση Mushaf της περιοχής Punjab, με συμμετοχή τουρκικών μαχητικών F-16.
Την ίδια στιγμή ναυτικές τουρκικές μονάδες και μια σημαντική αεροπορική δύναμη μετασταθμεύουν στο Πακιστάν συμμετέχοντας σε ασκήσεις με τις πακιστανικές Ένοπλες Δυνάμεις στον Ινδικό Ωκεανό με την κωδική ονομασία «ΑΜΑΝ-2013». Οι τουρκικές αυτές δυνάμεις με την παρουσία ι ους στο Πακιστάν δράττονται της ευκαιρίας να εξοικειωθούν τα πληρώματα των τουρκικών υποβρυχίων με τα συστήματα ΑΦΝΣ (Atlantique-2), που διαθέτει ήδη το Πακιστάν, για να μπορούν να αντιμετωπίζουν τα ATL 2 με τα οποία στο τέλος του 2013 θα πετάνε στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο τα ελληνικά πληρώματα.
Η Τουρκία από 15ης Ιανουαρίου 2013 είχε προσβάλει, με έναν σχηματισμό 16 μαχητικών F-16 Block40, με βόμβες διάτρησης ΝΕΒ και με βλήματα αέρος εδάφους SΟΜ(Stand of Muhimmat), κουρδικούς στόχους εντός του ιρακινού εδάφους κα λαμβανομένου υπόψη ότι οι τουρκικής κατασκευής βόμβες ΝΕΒ είναι ικανές να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στους σταθμούς ελέγχου Α/Α σε Πάρνηθα, Υμηττό και Χορτιάτη ως και σημαντικές ζημιές στα σέτλερς στη Τανάγρα και Άραξο. θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να είναι σε θέση πειστικής απάντησης και αποτροπής αυτών των κινδύνων. Και ενώ η «φίλη» Τουρκία ετοιμάζεται έχοντας καλύψει τα νότα της στο Πακιστάν, του οποίου ειρήσθω εν παρόδω 765.000 πολίτες βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας, είναι ηλικίας 20-35 ετών και πολλοί από αυτούς φαίνονται καλά γυμνασμένοι, η ελληνική κυβέρνηση καθεύδει τον ύπνο του δίκαιου και απαξιεί να εξετάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ινδία μια χώρα αντίπαλο του Πακιστάν, με τρομερή τεχνολογία και που θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις πιέσεις που δεχόμεθα από την συνεργασία Τουρκίας - Πακιστάν.
Προκλήσεις
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω έως και τις ιταμές καθημερινές προκλήσεις των Τούρκων, οι οποίοι δεν χάνουν ευκαιρία να συνωμοτούν ενάντια στο ελληνικά συμφέροντα, δημιουργούν τουρκική ναυτική βάση στην Αλβανία, υποχρεώνοντας τη με αυτόν τον τρόπο να αθετήσει την υπογραφή της στην ελληνοαλβανική ΑΟΖ. Πιέζει ταυτόχρονα τους Λίβυους να αρνηθούν τη σύναψη συμφωνίας γιο την ελληνολυβική ΑΟΖ και, τέλος, επιδιώκουν με κάθε τρόπο να ακυρωθεί η ήδη χαραγμένη ΑΟΖ Κύπρου-Αιγύπτου, η κατάργηση του δικαιώματος του Καστελόριζου σε ΑΟΖ και ως εκ τούτου αποκοπή του ελλαδικού θαλάσσιου χώρου από αυτόν της Κύπρου.
του Δρος ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΡΑ καθηγητή- ιστορικού
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-11/03/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.