Αρχική » » Προσεκτικές αντιδράσεις από Τουρκία ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ

Προσεκτικές αντιδράσεις από Τουρκία ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ


ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΕΣ αντιδράσεις της Άγκυρας προκαλούν τα επανα­λαμβανόμενα και εντεινόμενα δη­μοσιεύματα του ελληνικού Τύπου για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε βήματα κατοχύρω­σης των δικαιωμάτων της χώρας στις θαλάσσιες ζώνες της, υφαλο­κρηπίδα και ΑΟΖ... 

Τούρκος αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στη «ΖΑΜΑΝ», δήλωσε ότι η Τουρκία «παρακολουθεί στενά κάθε προ­σπάθεια της Ελλάδας για μονομερή καθορισμό των ορίων της ΑΟΖ πα­ραβλέπονται τις μακροχρόνιες διερευνητικές επαφές για την επίλυση των διαφωνιών σχετικά με την οριο­θέτηση της υφαλοκρηπίδας των δύο χωρών στο Αιγαίο». Ο ίδιος αξιωματούχος πάντως ρίχνοντας τους τόνους, καθώς, όπως είπε, τέτοια δημοσιεύματα είναι συχνά στον ελληνικό Τύπο, έσπευσε να επαναλάβει ότι «η Τουρκία παρακολουθεί κάθε μονο­μερή προσπάθεια της Ελλάδας ή άλλων χωρών για την επέκταση οικονομικών ζωνών ή για την πραγ­ματοποίηση πετρελαϊκών ερευ­νών», προσθέτοντας ότι «κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να προβεί σε διακήρυξη στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά σε αυτή την περίπτωση και η Τουρκία θα καταθέσει τη δική της διακήρυξη». 

Σενάρια 

Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρ­χουν έντονες πληροφορίες ότι η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζε­ται σενάρια για την κατοχύρωση των θαλάσσιων ζωνών της με μονο­μερή ανακήρυξη της ΑΟΖ, η οποία όμως δεν παράγει νομικά αποτελέ­σματα καθώς απαιτείται και π συμ­φωνία οριοθέτησης με τους γείτο­νες. 

Σε ένα άλλο πεδίο, η Αθήνα αναζη­τεί τα τελευταία δύο χρόνια τρό­πους αποτελεσματικής απάντησης στην προσπάθεια της Τουρκίας να εμφανίσει ως μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας μεγάλα τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νό­τια και ανατολικά της Ρόδου και νό­τια του Καστελόριζου. Η νέο φάση της τουρκικής αμφι­σβήτησης ξεκίνησε με την αποστο­λή του ερευνητικού σκάφους Malene Ostervold το 2008 και κλι­μακώθηκε την περασμένη άνοιξη με τη δημοσίευση στην τουρκική εφημερίδα της κυβέρνησης παρα­χωρήσεων αδειών ερευνών στην κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ σε οικόπεδα τα οποία υπερκαλύπτουν μεγάλα μέρη της ελληνικής υφαλοκρηπί­δας (όπως έχει αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής»). 

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ 
(ΕΘΝΟΣ-07/1/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger