Αρχική » » Η Κίνα αποκάλυψε τη δομή των ενόπλων της δυνάμεων

Η Κίνα αποκάλυψε τη δομή των ενόπλων της δυνάμεων


• Μέλη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού υψώνουν κόκκινες σημαίες κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Πεκίνο. Κυβερνητικό έγγραφο αποκαλύπτει τη δομή των ενόπλων δυνάμεων και το αμυντικό δόγμα της Κίνας. 
• Στο σχετικό έγγραφο του κινεζικού υπουργείου Άμυνας, υπονοείται ότι οι ΗΠΑ δημιουργούν εντάσεις στην περιοχή. 

ΠΕΚΙΝΟ. Τη δομή των ενόπλων δυνάμεων της αποκάλυψε χθες για πρώτη φορά στα χρονικά η Κίνα μέσω ανεπίσημου εγγράφου που «διέρρευσε» στο κρατικό ει­δησεογραφικό πρακτορείο, Xinhua. Σύμφωνα με το εξαιρετικά ενδιαφέρον έγγραφο, το πεζικό της χώρας αποτελείται από 850.000 αξιωματικούς, η πολεμική αεροπορία από 398.000 και το πο­λεμικό ναυτικό από 235.000... 

Στο ίδιο έγγραφο αποκαλύπτεται ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας αυξήθηκε κατά 11,2% το 2012, ξεπερνώντας τα 100 δισ. δολάρια, ενώ γίνεται επικριτική αναφορά στη διαρκώς αυξανόμε­νη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας. Οι συντάκτες του εγγράφου, πάντως, τονίζουν ότι «η Κίνα παραμένει προσηλωμένη στον δρόμο της ει­ρηνικής ανάπτυξης». Οι ίδιοι, ωστόσο, επισημαίνουν ότι «οι απειλές για την ασφάλεια της Κί­νας είναι πολλαπλές και πολύπλο­κες» και υπογραμμίζουν την ανάγ­κη προάσπισης της «εθνικής ενο­ποίησης, της εδαφικής ακεραι­ότητας και των αναπτυξιακών συμφερόντων» της χώρας. 

Το έγγραφο, που φέρει τη σφρα­γίδα του κινεζικού υπουργείου Άμυνας και για το οποίο Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της προώθησης της διαφάνειας στο στράτευμα, αποκαλύπτει ότι το πεζικό της Κίνας αποτελείται από 18 συνολικά σώματα που διοικούνται από επτά κέντρα διοίκη­σης. Τα κέντρα αυτά βρίσκονται στο Πεκίνο, στη Ναντζϊνγκ, στη Στενγκντού, στην Γκουαντζτού, στη Σενιάνγκ, στη Λαντζχού και στην Τζινάν. Επτά κέντρα διοί­κησης στις παραπάνω περιοχές διαθέτει και η πολεμική αεροπορία της χώρας, ενώ το πολεμικό ναυ­τικό διοικεί τρεις στόλους: της Μπεΐχάι, της Ντονγκάι και της Νανχάι. Ιδιαίτερα έμφαση στο έγ­γραφο δίνεται στο δεύτερο σώμα πυροβολικού της Κίνας, το οποίο συμπεριλαμβάνει τα πυρηνικά όπλα της χώρας. «Η συγκεκριμένη δύναμη είναι καθοριστική για την αποτρεπτική ικανότητα της Κίνας, κυρίως όσον αφορά τα κράτη εκεί­να που θα μπορούσαν να εξαπο­λύσουν μια πυρηνική επίθεση σε βάρος της», τονίζεται. 

Την ίδια στιγμή δε, το έγγραφο είναι αρκετά αποκαλυπτικό και όσον αφορά τις σκέψεις της κινε­ζικής ηγεσίας για τις πρόσφατες εντάσεις στη νοτιοανατολική Ασία. Μολονότι δεν κατονομάζουν τις ΗΠΑ, οι συντάκτες του εγγράφου επισημαίνουν ότι «κάποια χώρα δημιουργεί νέες συμμαχίες, συ­σφίγγει τις ήδη υπάρχουσες και συχνά δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή». 

Είναι αξιοσημείωτο ότι λίγες παραγράφους πριν από τη συγκεκριμένη αναφορά, τονίζεται ότι «οι ΗΠΑ έχουν αναπροσαρ­μόσει τη στρατηγική ασφαλείας τους στην Ασία και στον Ειρηνικά Ωκεανό». Σε άλλο σημείο του εγ­γράφου, επίσης, σημειώνεται ότι «ο κόσμος διέρχεται την πιο έν­τονη περίοδο αλλαγών από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου» και ότι εχθρικές δυτικές δυνάμεις ανα­βαθμίζουν τη στρατηγική "δυτικοποίησης" της χώρας, προσβλέποντας εν τέλει στη διάσπασή της». Κατά τους συντάκτες της έκθεσης και συνεπώς για ένα μέρος της πολιτικής ηγεσίας της πο­λυπληθέστερης χώρας του πλα­νήτη, «οι Δυτικοί εξαντλούν κάθε περιθώριο προκειμένου να περιο­ρίσουν την ανάπτυξη της Κίνας». 

Είναι αξιοσημείωτο ότι το έγ­γραφο δόθηκε στη δημοσιότητα στον απόηχο της πρώτης επίσκε­ψης του Τζον Κέρι ως υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Πεκίνο. Την επόμενη εβδομάδα, επίσης, αφικνείται στην κινεζική πρω­τεύουσα και ο Α/ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ. Ο Λευκός Οίκος, μάλιστα, ευελπιστεί ότι η τετραήμερη επίσκεψη του στρατηγού Ντέμπσεϊ στην Κίνα θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ του αμερικανικού και του κινεζικού στρατού. 

ΑΡ 
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-17/04/2013) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger