Αρχική » » Σε ξένο... αχυρώνα

Σε ξένο... αχυρώνα


«Τουρκική» ή «Βουλγαρική» η Θράκη, ανάλογα με τον... χαρτογράφο. 
Μεγάλη έκταση έλαβε η ολιγόλεπτη ανάρτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση της «Μιλιέτ» ενός χάρτη, υπό τον τίτλο «Οικονομική μεγάλη Τουρκία», ο οποίος εμφάνιζε Κύπρο και Θεσσαλονίκη ως τουρκική επικράτεια. Η συγκεκριμένη, βέβαια, φωτογραφία δεν είναι πρώτη φορά που δημοσιεύεται. 

Στις 23 Μαρτίου, δύο εβδομάδες μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, η εφημερίδα «Μιλιέτ» τον είχε δημοσιεύσει, με τον τίτλο «Αυτή θα είναι η Νέα Τουρκία το 2050, όπως σχε­διάζεται από το Συμβούλιο Ασφάλειας» και το σχετικό άρθρο που δημοσίευε έ­κανε λόγο για αναβίωση του παλαιού κεμαλικού σχεδίου από τις βόρειες πε­ριοχές της Συρίας, μέχρι και τη Θεσσαλονίκη... 

Η εφημερίδα αναφερόταν τότε σε απόρρητο χάρτη που, όπως σημείω­νε, τέθηκε υπ' όψιν των μελών του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας και περιλαμβάνει ως μέρος της τουρκικής επικράτειας τη νοτιοανατολική Βουλγαρία, την ελληνική Θράκη, την Ανατολική Μακεδονία και το ήμισυ της Κεντρικής Μακεδονίας με τη Χαλκιδική, μέχρι τις παρυφές της Θεσσαλονίκης. Επίσης πα­ρουσιάζονται ως τουρκικά ολόκληρα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ολό­κληρη η Κύπρος. 

Δεν είναι τυχαία η «επανεμφάνιση» του χάρτη, αφού όλο αυτό το διάστημα -και όχι μόνο- μεγάλοι αρθρογράφοι σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, ό­πως είναι η «Μιλιέτ», αλλά και η «Χουριέτ», ασχολούνται επιμελώς με την ά­σχημη οικονομική κατάσταση σε Ελλά­δα και Τουρκία, σε αντιδιαστολή με την εύρωστη και πολλά υποσχόμενη οικο­νομική ανάπτυξη της Τουρκίας. 

Η πρωτοσέλιδη δημοσίευση μιας τουρκικής εφημερίδας, με πολύ μεγάλο αναγνωστικό κοινό, πέρασε... απαρατή­ρητη από την ελληνική Πολιτεία που ε­πιλέγει να αντιδρά πάντα σε θεσμικό επίπεδο... και όχι να βάλλει κατά «κρίσε­ων»» των ΜΜΕ (στο πλαίσιο της ελευθε­ρίας του Τύπου, για να μην ξεχνιόμα­στε), πόσω μάλλον όταν αυτές δημο­σιεύονται διαδικτυακώς ... 

Και μπορεί η Ελλάδα να τήρησε σιγήν ιχθύος, δεν συνέβη το ίδιο όμως και με τη γειτονική Βουλγαρία, που μπήκε θορυβωδώς στο «κάδρο» με μια οργίλη αντίδραση του υπηρεσιακού πρωθυ­πουργού της χώρας. Ο Μαρίν Ράικοφ, μιλώντας για τη δημοσίευση του συγκε­κριμένου χάρτη, είπε: 

«Θεωρώ τον χάρτη που δημοσίευσε η εφημερίδα "Μιλιέτ" απολύτως σκαν­δαλώδη. Είναι δε τόσο σκανδαλώδης, που δεν αξίζει κάποιο παραπάνω σχό­λιο, παρά μόνο περιφρόνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ Ράϊκοφ και μετέδω­σε το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας «Novinite». 

«Μια χώρα δεν πρέπει να αντιδρά στα όσα γράφει κάποια εφημερίδα, αλλά φαίνεται ότι το εν λόγω δημοσίευμα και ο εν λόγω χάρτης είναι προϊόν πολύ βαθύτερων διεργασιών», κατέληξε ο κ. Ράϊκοφ. 

Η αντίδραση του υπηρεσιακού πρω­θυπουργού της γείτονος έρχεται μερικές μέρες μετά το επεισόδιο μεταξύ Ελ­λάδας και Βουλγαρίας, με φόντο τον «ιστορικό χάρτη» που δημοσιεύθηκε, με την ελληνική Θράκη να απεικονίζεται ως βουλγαρική... 

(ΤΟ ΠΑΡΟΝ-28/04/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger