■ Βάζουν «λουκέτο» στο προξενείο Θεσσαλονίκης και αναβαθμίζουν την πρεσβεία στα Σκόπια.
■ Η Ελλάδα δεν βρίσκεται μέσα στα στρατηγικά σχέδια των ΗΠΑ και η γεωπολιτική της σημασία, πέραν της Σούδας, της αποτροπής της επένδυσης Ρώσων στη ΔΕΠΑ και των πιθανών ευρημάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης, ουδόλως τις ενδιαφέρει...
■ Οι Αμερικανοί, εγκαταλείποντας τη Θεσσαλονίκη και μετακομίζοντας στην κατ' αυτούς «Μακεδονία» προκειμένου να ισχυροποιήσουν το καθεστώς Γκρούεφσκι, πιέζουν σε όλα τα επίπεδα την αδύναμη-Ελλάδα να δεχτεί μια ατιμωτική λύση για το Σκοπιανό.
Tο ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας του αμερικανικού προξενείου Θεσσαλονίκης μελετά, σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες των «Επικαίρων», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αν και πρόσφατα τοποθετήθηκε σε αυτό νέος επικεφαλής ο Ρόμπερτ Σάντερς ο οποίος μάλιστα άρχισε να επιδεικνύει από την πρώτη στιγμή πολύ έντονη κινητικότητα, εντούτοις η πιθανότητα να είναι αυτός ο τελευταίος του πρόξενος, που θα βάλει και «λουκέτο» στην υπηρεσία του, είναι εξαιρετικά ισχυρή...
Όπως επισημαίνουν έγκυρες διπλωματικές πήγες το τελευταίο διάστημα οι Αμερικάνοι έχουν αναβαθμίσει υπέρμετρα την πρεσβεία τους στα Σκόπια στην οποία έχουν περάσει σταδιακά πολλές από τις αρμοδιότητες του προξενείου Θεσσαλονίκης. Τούτο εξηγεί και τη γενικότερη στροφή τους στο θέμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και γειτονικού κρατιδίου για την ονομασία του, καθώς για πρώτη φορά μετά το 2004, που το αναγνώρισαν σε διμερές επίπεδο με το όνομα «Μακεδονία», ασκούν έντονες πιέσεις προς τη δική μας πλευρά για την εξεύρεση ενός επώδυνου συμβιβασμού.
Το «λουκέτο» στο προξενείο Θεσσαλονίκης θα είναι και η τυπική επικύρωση ενός γεγονότος που ξέρουμε από καιρό: Η Ελλάδα δεν βρίσκεται μέσα στα στρατηγικά τους σχέδια και η γεωπολιτική της σημασία, πέραν της Σούδας της αποτροπής της επένδυσης Ρώσων στη ΔΕΠΑ και των πιθανών ευρημάτων φυσικού αέριου νοτίως της Κρήτης ουδόλως τους ενδιαφέρει.
Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται σταδιακά από την Ευρώπη και είτε κλείνονται στον εαυτό τους λόγω των τρομοκρατικών χτυπημάτων είτε κατευθύνουν το χρήμα τους στις νέες αναδυόμενες αγορές, είναι προφανές ότι περιορίζουν την παρουσία τους στη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και συγκεντρώνουν το εναπομείναν ενδιαφέρον τους στις άγουρες και υπάκουες Δημοκρατίες της Βαλκανικής οι οποίες έχουν δύο πλεονεκτήματα: πρώτον, φιλοξενούν με ασφάλεια μέχρι τώρα στις στρατιωτικές βάσεις που έχουν δημιουργήσει -ειδικώς σε Σκόπια, Κοσσυφοπέδιο, Ρουμανία- το τμήμα εκείνο των Ενόπλων Δυνάμεών τους που μετασταθμεύει σε ευρωπαϊκό έδαφος και, δεύτερον, από εκεί έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια μέσω των μειονοτήτων να ελέγχουν-υπονομεύουν το ρωσικό παιχνίδι των αγωγών.
Παράλληλα παρά τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας που έχουν αναπτύξει με τους Τούρκους, τους παρέχεται η δυνατότητα να παρακολουθούν από εκεί καλύτερα όλο το παιχνίδι του Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος δεν έχει κρύψει ότι βλέπει τη λωρίδα γης των Βαλκανίων που χωρίζει την Τουρκία από την Αδριατική ως δυνητικό δρόμο προώθησης των συμφερόντων της πατρίδας του.
Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν, παρά τα περί του αντιθέτου γραφόμενα, να αφήσουν τον έλεγχο των πάσης φύσεως μουσουλμανικών μειονοτήτων της ευρύτερης περιοχής στην επιρροή του Ερντογάν, γι΄ αυτό και τελευταία επενδύουν στους Ρομ και τους Πομάκους. Σε αυτό το στρατηγικό πλαίσιο η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στη νέα οπτική τους γι΄αυτό και δεν εκπλήσσεται κανείς από τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ από την πιθανότητα του «λουκέτου» του προξενείου τους στη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός, άλλωστε, ότι ο νέος πρόξενος, Ρόμπερτ Σάντερς, επισκέφθηκε την Κομοτηνή και οι δηλώσεις που έκανε περιορίστηκαν σε θέματα… πολιτιστικού ενδιαφέροντος -όπως η ίδρυση τμημάτων για την παρακολούθηση αμερικανικών σπουδών σε συνεργασία με φορείς της πόλης- δείχνει και τον προσανατολισμό των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή.
Θέλουν να δημιουργήσουν θυλάκους φιλίας παντού και το ενδιαφέρον τους για τα υπόλοιπα εξασθενεί. Το άσχημο για εμάς είναι ότι οι ΗΠΑ, εγκαταλείποντας την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, τη Θεσσαλονίκη, και μετακομίζοντας στην κατ' αυτούς «Μακεδονία», προκειμένου να ισχυροποιήσουν το καθεστώς Γκρούεφσκι, πιέζουν σε όλα το επίπεδα την Ελλάδα να δεχτεί μια ατιμωτική λύση για το Σκοπιανό. Η πρόταση που έστειλε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς υιοθετεί ξεκάθαρα τις θέσεις των Σκοπιανών. Είτε είναι «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας» είτε είναι «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως διέρρευσε, το σίγουρο είναι ότι δεν αποτελεί γεωγραφικό προσδιορισμό. Ήδη σε εκθέσεις του ΟΗΕ, όπως η τελευταία που παρουσιάστηκε στη Γενεύη για το θέμα της τεχνολογικής προόδου, τα Σκόπια παρουσιάζονται στη λίστα κατάταξης με το όνομα «Macedonia, FUR», γεγονός που δείχνει ότι το παιχνίδι τείνει να χαθεί.
Στη συμμαχία των προθύμων έχει ενταχθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς προσφάτως η Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου υιοθέτησε έκθεση που περιέχει τον όρο «Μακεδονικός» και ενθαρρύνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Σκοπίων - ΕΕ.
Απ' ό,τι φαίνεται, μπαίνουμε σταδιακά σε μια δύσκολη καμπή για την έκβαση των μεγάλων εθνικών εκκρεμοτήτων και το διαφαινόμενο «λουκέτο» στο αμερικανικό προξενείο Θεσσαλονίκης δεν αποτελεί παρά μόνο την αρχή.
του ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-18/04-24/04/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.