•Τι λένε οι αριθμοί.
•Τα τουρκικά γυμνάσια έρευνας και διάσωσης μεταξύ Λέσβου και Χίου ξύπνησαν μνήμες Ιμίων στο Πεντάγωνο.
•Η άσκηση «Αστέρι της Ανατολής» που έγινε επί τριήμερο μεταξύ Λέσβου - Χίου ήταν άλλο ένα σημάδι των τουρκικών προθέσεων.
Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
Παιχνίδια πολέμου στο Αιγαίο, από την Τουρκία, με ασκήσεις «έρευνας - διάσωσης» που φέρνουν μνήμες Ιμίων. Η άσκηση «Αστέρι της Ανατολής» που έγινε επί τριήμερο μεταξύ Λέσβου Χίου ήταν άλλο ένα σημάδι των τουρκικών προθέσεων, που δείχνει ότι το «καζάν καζάν» του Ερντογάν ενδέχεται να επιβληθεί και με στρατιωτική πίεση από την πλευρά της Άγκυρας...
Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης ένα πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου μέσω του δορυφορικού συστήματος και ενεργοποίησε όλο το τουρκικό σύστημα έρευνας διάσωσης. Είναι γνωστό ότι η Άγκυρα δεν δέχεται την ελληνική θέση για κάλυψη από την πλευρά της των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης σε όλο το FIR Αθηνών. Και βέβαια, είναι γνωστό ότι η αγωνία των Τούρκων δεν έχει να κάνει με την έρευνα - διάσωση και τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών, αλλά με το πώς θα «βάλει πόδι» μέχρι τη μέση του Αιγαίου.
Ενδεικτικό των πραγματικών τουρκικών προθέσεων είναι ο χάρτης που δημοσίευσε το geostrategy.gr. Πρόκειται για χάρτη του διευθυντή του τμήματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης της τουρκικής Διοίκησης Ασφάλειας Ακτών, πλοιάρχου Ataseven. Στην περιοχή της άσκησης έχει τοποθετήσει... εκρηκτικά! Προφανώς όχι τυχαία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η κρίση στα Ίμια ξεκίνησε από το απλό συμβάν ενός εμπορικού πλοίου που είχε προσαράξει. Όπως κανείς δεν ξεχνά στο Πεντάγωνο και τα όσα ακολούθησαν την εναέρια σύγκρουση των F-16 στην Κάρπαθο και τον θάνατο του Κώστα Ηλιάκη. Οι Τούρκοι εκείνη την ημέρα έκαναν επιχείρηση έρευνας - διάσωσης - μάχης για να πάρουν τον πιλότο τους που είχε διασωθεί.
Η άσκηση μεταξύ Χίου - Μυτιλήνης δεν είναι βέβαια το μόνο συμβάν που συντηρεί τις ανησυχίες στο Πεντάγωνο. Η χαμηλή πτήση τεσσάρων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά, πριν από μερικές ημέρες προκάλεσε την αντίδραση του ΓΕΕΘΑ, το οποίο λίγες ώρες μετά σήμανε συναγερμό και ενεργοποίησε τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης.
Ανησυχία
Στο Πεντάγωνο υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία και δεν γίνεται και κάποια προσπάθεια να μην εκδηλωθεί προς τα έξω. Η παρουσία των Τούρκων στο Αιγαίο μπορεί να εμφανίζει αριθμητική κάμψη σε σχέση με το παρελθόν, ποιοτικά όμως είναι αναβαθμισμένη και, κυρίως συνεχής. Καθημερινή. Η προσπάθεια «εθισμού» στην τουρκική παρουσία στο Αιγαίου είναι εμφανής και αποτυπώνεται και στους αριθμούς.
Ο ταξίαρχος ε.α. Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος που έχει μελετήσει το ζήτημα, σημειώνει: «Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, 3.000 ίχνη τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο είχαν εντοπίσει τα ραντάρ της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας το 2008, με 452 σχηματισμούς τουρκικών αεροσκαφών να έχουν πραγματοποιήσει 1.153 παραβιάσεις και 23 υπέρ-πτήσεις σε νησιά του Αιγαίου.
Από τους 452 σχηματισμούς 357 τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα και οι αναχαιτίσεις τους από ελληνικά αεροσκάφη εξελίχθηκαν σε σκληρές και επικίνδυνες εμπλοκές. Ειδικότερα το 2009 η τουρκική αεροπορία ξεκίνησε την υπέρ-πτήση των νησιών Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, στέλνοντας μαχητικά F -16 και F-4Ε να εκτελούν εικονικές προσβολές στόχων, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε κατοικημένο έδαφος.
Από το 2009 μέχρι και σήμερα το τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν 79 φορές πάνω από ελληνικό έδαφος μέσα στην τελευταία πενταετία δίχως να ανοίξει μύτη. Από αυτές οι 51 είχαν σημειωθεί το 2009, οι 20 το 2010, οι 4 το 2011, οι 3 το 2012 και μία το 2013. Από τότε μέχρι και σήμερα οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου ξεπερνούν τις 4.700, με την Τουρκία να δίνει το στίγμα της σε αντίθεση με μια ανήμπορη, ηττοπαθή και φοβισμένη Ελλάδα, η οποία δεν μπορεί να ασκήσει ούτε τα αυτονόητα κυριαρχικά της δικαιώματα».
Παραβιάσεις χωρικών υδάτων
Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία και σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις των χωρικών υδάτων από τουρκικά πλοία. Έχουν καταγραφεί 868 παραβιάσεις των χωρικών υδάτων, αρκετές από τις οποίες... στο Σούνιο.
Το τρικ της διαρκούς προβολής ισχύος έχει προκριθεί ως το πιο αποτελεσματικό μέτρο αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας. Και έτσι εξηγούν στο ΓΕΕΘΑ την εμμονή του στρατηγού Κωσταράκου να σημαίνει «κόκκινο συναγερμό» τόσο συχνά, θέλοντας να παραμένει «επίκαιρο» το μήνυμα ότι στο Αιγαίο υπάρχουν έλεγχος και ετοιμότητα.
Σ΄αυτή τη λογική εντάσσουν κάποιοι και την προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει υποθέσεις και να παραλάβει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται οπλικά συστήματα που έτσι κι αλλιώς οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν χρυσοπληρώσει, αλλά οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν παραλάβει, για λόγους που ξεπερνούν τις αρμοδιότητές τους.
Τελευταίο παράδειγμα η προσπάθεια επαναλειτουργίας των Ναυπηγείων Ελευσίνας αλλά και η ανάλογη προσπάθεια για τον Σκαραμαγκά, όπου παραμένουν τρία υποβρύχια ατελείωτα. Τα τρία υποβρύχια τύπου «Παπανικολής», αν παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό, αλλάζουν δραματικά τα δεδομένα στο Αιγαίο. Οι επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού λένε, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ίχνος υπερβολής ότι «με τέσσερις "Παπανικολήδες" στο Αιγαίο, πολύ απλά ο τουρκικός στάλος δεν μπορεί να βγει από τα λιμάνια»!
Δεν είναι τυχαίο, επίσης ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος παρουσίασε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας κατάλογο 17 προγραμμάτων προς έγκριση. Όλα έχουν σχέση με την προμήθεια ανταλλακτικών και συντήρησης υπαρχόντων οπλικών συστημάτων. Οι επιτελείς του Πεντάγωνου έχουν επισημάνει ότι από τη στιγμή που νέες αγορές δεν πρόκειται να γίνουν πρέπει όλο το οπλοστάσιο να λειτουργεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
ΕΘΙΣΜΟΣ
Η παρουσία των Τούρκων στο Αιγαίο μπορεί να εμφανίζει αριθμητική κάμψη σε σχέση με το παρελθόν, ποιοτικά όμως είναι αναβαθμισμένη και, κυρίως, συνεχής. Καθημερινή. Η προσπάθεια «εθισμού» στην τουρκική παρουσία στο Αιγαίου είναι εμφανής και αποτυπώνεται και στους αριθμούς.
(REAL NEWS- ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.