Ενώ ετοιμάζονται και καραδοκούν για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων σε περιοχές της κυπριακής και ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Αν. Μεσόγειο επαναφέρουν ταυτόχρονα ζήτημα δήθεν «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, απαντώντας σε προφανώς στημένη ερώτηση εθνικιστή βουλευτή, υποστηρίζει ότι «τα σύνορα με την Ελλάδα στο Αιγαίο δεν καθορίστηκαν με μια ισχύουσα μέχρι σήμερα συμφωνία» και προσθέτει ότι αυτό «αποτελεί κομμάτι των ζητημάτων του Αιγαίου τα οποία συζητούνται με την Ελλάδα στο πλαίσιο του ισχύοντος διαλόγου»...
Είναι βέβαια καλά γνωστό ότι η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της, δέχθηκε τελικά -το γράφει ο ίδιος στο βιβλίο του «Για μια δημιουργική Ελλάδα»- να μπουν στην ατζέντα των λεγόμενων διερευνητικών επαφών όχι μόνο τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος αλλά και οι ισχυρισμοί των Τούρκων για δήθεν «γκρίζες ζώνες».
Ακόμη πιο βέβαιο, όμως, είναι πως στο Αιγαίο δεν χωρούν παζαρέματα κυριαρχίας. Το επιβεβαιώνουν, κόντρα στους ισχυρισμούς Νταβούτογλου, όχι μόνο οι Συνθήκες της Λοζάνης και των Παρισίων, αλλά και οι μετέπειτα Διεθνείς Συμφωνίες στις οποίες μετείχε η Τουρκία. Ιδίως, μάλιστα, η συμφωνία για τα όρια των FIRs Αθηνών και Κωνσταντινούπολης, αλλά και η συμφωνία για τα επιχειρησιακά όρια των δυο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Σε ό,τι αφορά το νησιά του Β.Α Αιγαίου η Συνθήκη της Λοζάνης επικυρώνει (άρθρο 12) την απόφαση της Συνδιάσκεψης του Λονδίνου, που αφορά «εις την κυριαρχίαν της Ελλάδος επί των νήσων της Αν. Μεσογείου» και τονίζει ότι «εκτός αντιθέτου διατάξεως, αι νήσοι αι κείμενοι εις μικροτέραν απόστασιν των τριών μιλίων της ασιατικής ακτής παραμένουσι υπό την τουρκικήν κυριαρχίαν». Βάζει, δηλαδή, μια ξεκάθαρη γραμμή σε απόσταση τριών ναυτικών μιλίων από την ασιατική ακτή και τονίζει ότι πέρα οπό αυτήν η Τουρκία δεν διατηρεί κανένα από τα μη κατονομαζόμενα νησιά.
Εξίσου σοφές είναι και το όρθρο 15, που αφορά στην παραίτηση της Τουρκίας από κάθε τίτλο και δικαίωμα στα -κατεχόμενα, τότε, από την Ιταλία- Δωδεκάνησα. Όπως και το άρθρο 16, που καταγράφει ρητή παραίτηση της Τουρκίας από κάθε τίτλο και κάθε δικαίωμα σε εδάφη έξω από τα όρια που ορίζει η Συνθήκη, υπογραμμίζοντας ότι η παραίτηση αυτή αφορά όλο το νησιά, εκτός από εκείνα στα οποία αναγνωρίζεται ρητά η τουρκική κυριαρχία. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι «η Τουρκία παραιτείται παντός τίτλου και δικαιώματος επί των εδαφών άτινα κείνται πέραν των προβλεπομένων ορίων, ως και επί των νήσων, εκτός εκείνων των οποίων η κυριαρχία έχει αναγνωρισθή δια της παρούσης Συνθήκης».
Ακόμη πιο ξεκάθαρη είναι η κατάσταση στα Δωδεκάνησα, αφού προτού παραδοθούν (το 1947, με τη Συνθήκη των Παρισίων) από την Ιταλία στην Ελλάδα υπήρξε με τη Συμφωνία της 4ης Ιανουαρίου και το Πρωτόκολλο της 28ης Δεκεμβρίου του 1932, ανάμεσα στην Ιταλία και την Τουρκία οριστικός καθορισμός των συνόρων τους που απεικονίστηκε, μάλιστα (στις 2 Φεβρουαρίου 1933), και σε ιχνογραφημένο χάρτη.
Την ελληνική ταυτότητα του Αιγαίου αναγνώρισαν αργότερα δύο διεθνείς συμφωνίες, στην κατάρτιση των οποίων μετείχε ενεργά και η Τουρκία. Η πρώτη διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) και συγκεκριμένα στη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης Πολιτικής Αεροπορίας, το 1952, όπου συμφωνήθηκε ότι στην Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεως Αθηνών (FIR Αθηνών) θα ανήκει ολόκληρος ο διεθνής εναέριος χώρος στο Αιγαίο, μέχρι τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Η δεύτερη έγινε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αμέσως μετά την ένταξη της Ελλάδας και της Τουρκίας, το 1952, στη Συμμαχία όταν το 28ο ΑΤΑ (Λάρισα) ανέλαβε την ευθύνη για την αεράμυνα σε ολόκληρο το Αιγαίο μέχρι τα τουρκικά χωρικό ύδατα, ενώ η 1η TAF (Εσκί Σεχίρ) περιορίστηκε έως τη γραμμή των τουρκικών χωρικών υδάτων.
του ΑΝΔΡΕΑ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙ0Υ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-29/04/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.