• Ο Νταβούτογλου συνεχίζει τη διπλωματική επίθεση κατά της Κύπρου.
• Στις συζητήσεις με τις μεγάλες δυνάμεις η Τουρκία εντάσσει και το Κυπριακό και φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει μία αίσθηση υπεροχής στο διαπραγματευτικό πεδίο.
Ενισχυμένος και από το γεγονός ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι υιοθέτησε την τουρκική θέση ότι η κρίση στην Κύπρο ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση του προβλήματος, ο Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε ένα ακόμη βήμα μπροστά ζητώντας τη συγκρότηση μιας τεχνικής επιτροπής που θα μελετήσει την αξιοποίηση του φυσικού αερίου για να ωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι, φυσικά και η Άγκυρα....
Με νέες δηλώσεις του χθες, ο κ. Νταβούτογλου επανέλαβε την απειλή περί διχοτόμησης σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού αποτύχουν. Κατηγόρησε, μάλιστα, τον Νίκο Αναστασιάδη ότι κωλυσιεργεί και με σχεδόν θεατρικό τρόπο άφησε να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα ζητήσει επιτάχυνση των διαδικασιών, κρίνοντας ότι η οικονομική κρίση στην Κύπρο δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο για την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η οικονομική κρίση δεν θα πρέπει να αποτρέψει τη λύση στο κυπριακό πρόβλημα και πρόσθεσε ότι τα βήματα που θα γίνουν προς την κατεύθυνση της λύσης θα διευκολύνουν στο να ξεπεράσει η ελληνοκυπριακή πλευρά το οικονομικό της πρόβλημα. Επίσης, δήλωσε ότι «η αναπτυσσόμενη οικονομία της Τουρκίας μπορεί να προσφέρει ευημερία και στην ελληνοκυπριακή πλευρά», και σημείωσε ότι «δυστυχώς υιοθέτησαν (οι Ελληνοκύπριοι) μια πολιτική κλιμάκωσης της κρίσης (στο Κυπριακό) και πολιτική να κλείσουν τον δρόμο της Τουρκίας προς την Ε.Ε.» και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κ. Αναστασιάδης θα κινηθεί σύντομα.
Επανερχόμενος στο θέμα των φυσικών πόρων ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε μεγάλο λάθος» στο θέμα των ενεργειακών πηγών: «Με τη λύση του Κυπριακού, όλα, συμπεριλαμβανομένων και των φυσικών πηγών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειρηνικά», ενώ επανέλαβε και την απειλή ότι «εάν, όμως, μας λένε ότι "ο Νότος ανήκει σε εμάς και ο Βορράς σε εσάς", τότε ας θέσουν το θέμα της λύσης των δύο κρατών. Κανείς δεν ωφελείται από τη συσκότιση αυτού του θέματος», συμπλήρωσε.
Αυτό που προβληματίζει και δεν είναι ακόμη σαφές είναι ότι η Τουρκία συνομιλεί με όλες τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου για όλα τα μεγάλα διεθνή και περιφερειακά προβλήματα και, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις με τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., το Ισραήλ, την Αγγλία και τη Γερμανία, εντάσσει στις συνομιλίες της και το Κυπριακό και φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει μια αίσθηση υπεροχής στο διαπραγματευτικό πεδίο.
Αυτό γιατί όλες οι μεγάλες χώρες, ενώ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της κυπριακής δημοκρατίας στην έρευνα και την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί καμία αρνητική θέση στη διπλωματική επίθεση που έχει εξαπολύσει η Άγκυρα εδώ και λίγες εβδομάδες.
Ικανοποίηση
Η εντύπωση αυτή επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι αποφασίστηκε το άνοιγμα ενός κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., αυτό της Περιφερειακής Πολιτικής, γεγονός που πυροδότησε νέες δηλώσεις ικανοποίησης εκ μέρους της Άγκυρας. Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε σχετικά ότι ελπίζει πως δεν θα υπάρξουν άλλα εμπόδια και ζήτησε να ανοίξουν περισσότερα κεφάλαια, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ετοιμότητα της Άγκυρας να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά. Φυσικά η Τουρκία, ούτε έτοιμη είναι ούτε θα ανοίξουν εύκολα άλλα κεφάλαια και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου είναι πολύ πιθανό να τεθεί επί τάπητος η Ειδική Σχέση Τουρκίας-Ε.Ε.
του ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-09/04/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.