■ Σε έγγραφο του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) της Ουάσιγκτον έχουν περιγραφεί από το 2010 με μελανά χρώματα οι συνέπειες πιθανής σύγκρουσης…
Από τη στιγμή που τα σύννεφα του πολέμου άρχισαν και πάλι να πυκνώνουν πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο, το ερώτημα ήταν το σύνηθες: Πόσο σοβαρά πρέπει να πάρει η Ουάσιγκτον ή η Σεούλ τις απειλές του τελευταίου, ερμητικά απομονωμένου κράτους στον κόσμο; Η ειδοποιός διαφορά, ωστόσο, σε σχέση με τις προηγούμενες κρίσεις είναι ο νέος Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν. Η Πιονγιάνγκ έχει ένα νέο, άπειρο, σίγουρα φιλόδοξο ηγέτη, που είναι βέβαιο ότι θα θελήσει κάποια στιγμή να αποδείξει στους ισχυρούς στρατηγούς του, τους οποίους υποτίθεται πως ελέγχει, άτι αξίζει...
Ενώ τα αμερικανικά Stealth πετούσαν πάνω από τη Νότιο Κορέα σε επίδειξη δύναμης και ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας της συμμάχου των ΗΠΑ, η Βόρειος Κορέα έδινε στη δημοσιότητα εικόνες από τις συνεδριάσεις των στρατηγών και την εκπόνηση σχεδίων επίθεσης εναντίον στόχων σε αμερικανικό έδαφος, εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεση να επεκτείνει τις πυρηνικές της δυνατότητες. Όπως υποστηρίζει και ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γιονσέι της Νοτίου Κορέας Τζον Ντέλιουρι, όταν παρακολουθεί κανείς τη ρητορική της Πιονγιάνγκ δεν μπορεί να ξεχωρίσει την αλήθεια από την υπερβολή. Όταν όμως καταγράψει τα πραγματικά περιστατικά, καταλαβαίνει ότι η χώρα των Κιμ είναι μια επικίνδυνη απασφαλισμένη χειροβομβίδα, που μπορεί να σκάσει οποιαδήποτε στιγμή, αρκεί κάποιοι στρατηγοί να φουσκώσουν τα μυαλά του 30χρονου Κιμ Γιονγκ Ουν, που, όπως φαίνεται, δεν θέλει και πολύ. Η πιθανότητα πολέμου είναι μικρή, εκτιμούν οι ΗΠΑ και θεωρούν ότι είναι μια προσπάθεια του νεαρού ηγέτη να δείξει το ανάστημά του. Ορισμένοι πάλι πιστεύουν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν μπλοφάρει και προσπαθεί να προκαλέσει την προσοχή της Ουάσιγκτον, αλλά δεν θα προχωρήσει.
Επί ποδός πολέμου
Στα πραγματικά περιστατικά καταγράφονται η επίθεση με όλμους του βορειοκορεατικού στρατού εναντίον ενός νοτιοκορεατικού νησιού το 2010, καθώς και η συνεχής κλιμάκωση των προκλήσεων -κυρίως με έντονη ρητορική αλλά και βαλλιστικές δοκιμές- από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία ο νεαρός Κιμ και από τότε που η Νότιος Κορέα έχει νέα πρόεδρο, την Παρκ Γουέν Χι. Το Φεβρουάριο, η Βόρειος Κορέα προχώρησε σε πυρηνική δοκιμή, ενώ τώρα ήρε το καθεστώς ανακωχής που ίσχυε από το 1953 και είναι πλέον σε «κατάσταση πολέμου» με το νότιο γείτονά της τονίζοντας ότι θα απαντά στις προκλήσεις ένοπλα.
Η Ουάσιγκτον βεβαιώνει ότι δεν έχει παρατηρήσει κινητοποίηση στρατευμάτων ή ανάπτυξη δυνάμεων από την Πιονγιάνγκ. Ωστόσο φρόντισε να κάνει τη Σεούλ να νιώσει ασφαλής αποστέλλοντας βομβαρδιστικά B-2 και μαχητικά F-22 (τεχνολογίας Stealth) πάνω από τον εναέριο χώρο της Νοτίου Κορέας για να συμμετάσχουν στα προγραμματισμένα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσια των δύο χωρών. Η Νότιος Κορέα δηλώνει έτοιμη να απαντήσει στις απειλές -με τις πλάτες των Αμερικανών φυσικά, που έχουν συμπεριλάβει στο νέο αμυντικό τους δόγμα την ενίσχυση της παρουσίας τους στην Ασία και στον Ειρηνικό.
Από το 2006 η Πιονγιάνγκ έχει πραγματοποιήσει τρεις δοκιμές με ατομικές βόμβες μικρής ισχύος που έχουν επισύρει την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων από τον ΟΗΕ. Η χώρα διαθέτει επίσης βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς, ικανούς θεωρητικά να πλήξουν στόχους στη Νότιο Κορέα και στις αμερικανικές βάσεις του Ειρηνικού. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, οι πύραυλοι της Πιονγιάνγκ δεν έχουν μεγάλη εμβέλεια όση τουλάχιστον θέλει η ίδια να παρουσιάζει. Βέβαια, η Πιονγιάνγκ μπορεί να εξαπολύσει έως και 700.000 βλήματα πυροβολικού κατά της Σεούλ και να συγκεντρώσει 600.000 στρατιώτες σχεδόν αμέσως με το ένα τρίτο εξ αυτών να έχει λάβει ειδική εκπαίδευση ώστε να λειτουργήσει σαν κομάντος στο έδαφος της Νοτίου Κορέας.
Η Βόρειος Κορέα μπορεί να προξενήσει καταστροφές στη Νότιο Κορέα και ανθρωπιστική κρίση. Η Μόσχα εκφράζει φόβους ότι από λάθος ή εσκεμμένα μπορεί να προκληθεί σοβαρό θερμό επεισόδιο ή ακόμη και σύγκρουση με ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σε έγγραφο του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) της Ουάσιγκτον έχουν περιγραφεί ήδη από το 2010 με μελανά χρώματα οι συνέπειες πιθανής σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο Κορέες πρόσφυγες από το Βορρά θα φτάσουν στο Νότο και στην Κίνα, θα υπάρξει ανασφάλεια ως προς το μέλλον των πυρηνικών όπλων που κατέχει το βορειοκορεατικό καθεστώς και, φυσικά, η αντίδραση από την Κίνα και τις ΗΠΑ, που διατηρούν στρατιωτικές δυνάμεις στη Νότιο Κορέα θα είναι αναπόφευκτη.
Η Ουάσιγκτον πιέζει την Κίνα, με τη συνδρομή της Ιαπωνίας, να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, εγκαταλείποντας την ήπια στάση που τηρεί απέναντι στη Βόρειο Κορέα. Εντούτοις παγίως το Πεκίνο δεν θεωρεί πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει σύγκρουση μεταξύ Βορρά και Νότου.
ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΚΟΤΖΙΑ
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-04/04-11/4/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.