• Ονομασία με «διπλή χρήση» για τα Σκόπια και διαιώνιση του προβλήματος.
• 0 ΟΗΕ συνεπικουρούμενος από τις ΗΠΑ και από άλλες χώρες αποσκοπεί σε ένα πολιτικό περιτύλιγμα και όχι σε οριστική διευθέτηση του προβλήματος.
• Η τελική πρόταση του Μάθιου Νίμιτς για το Σκοπιανό εκπορεύεται κάτω από τις πιέσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε., υποτιμώντας τις ελληνικές θέσεις.
Δυσμενή τροπή για τις ελληνικές θέσεις φαίνεται ότι έχει πάρει η υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Μάθιου Νίμιτς προτείνει μια σύνθετη λύση, η οποία περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό, έμμεσα «μακεδονικό έθνος και γλώσσα», μια μπερδεμένη «διπλή χρήση», που παραπέμπει στη διαιώνιση του προβλήματος και όχι στην οριστική διευθέτησή του....
Κατά τις εκτιμήσεις έγκυρων πολιτικών πηγών, ο ΟΗΕ, συνεπικουρούμενος οπό τις ΗΠΑ και οπό άλλες χώρες αποσκοπεί σε ένα πολιτικό περιτύλιγμα και όχι σε οριστική διευθέτηση του προβλήματος, με προφανή στόχο να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., θεωρώντας ότι αν υπάρξει έστω και μια ενδιάμεση λύση, ο χρόνος θα μπορέσει να αφομοιώσει τους τριγμούς και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση των διμερών σχέσεων Αθήνας - Σκοπίων.
Ψευδαίσθηση
Πρόκειται, όμως, για μια τεράστια ψευδαίσθηση να υποστηρίζεται κάτι τέτοιο την εποχή της ραγδαίας ανόδου του εθνικισμού, της καλλιέργειας του αλυτρωτισμού και του μεγαλοϊδεατισμού στα Βαλκάνια, σε βαθμό που η Ελλάδα, ακόμη και αν ήθελε, δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει σε λύσεις οι οποίες θα προκαλέσουν πολιτικό σεισμό.
Τελική θέση της Ελλάδος είναι ότι πρέπει να συμφωνηθεί μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που να ισχύει έναντι όλων, δηλαδή και της συνταγματικής ονομασίας. Αν η λύση δεν ενταχθεί στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να ισχύσει ποτέ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Νίμιτς προτείνει χρήση της ονομασίας που είναι μια από τις γνωστές Βόρεια ή Άνω Μακεδονία με τη «Δημοκρατία» να μην είναι γνωστό αν τοποθετείται πριν ή μετά τον γεωγραφικό προσδιορισμό. Η ονομασία αυτή θα υιοθετηθεί με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα γίνει σύσταση για χρήση οε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Ωστόσο, οι αρχικές πληροφορίες είναι συγκεχυμένες αν η ονομασία αυτή θα ανατρέψει τη συνταγματική ή θα υπάρχουν δύο παράλληλες ονομασίες: Μία για το εσωτερικό, η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ίσως και τις διμερείς σχέσεις της ΠΓΔΜ με άλλες χώρες, και μια για τους διεθνείς οργανισμούς. Υπάρχει, όμως, το ενδεχόμενο δεκάδες κράτη να χρησιμοποιούν τη διεθνή ονομασία, αλλά και τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για τις διμερείς σχέσεις.
Χάος
Είναι μια λύση-έκτρωμα που θα προκαλέσει χάος και με την πάροδο του χρόνου θα επικρατήσει η συνταγματική ονομασία, καθώς πολλά κράτη του κόσμου αποδεδειγμένα γράφουν στα παλιά τους παπούτσια τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Πρώτη στη σειρά θα είναι η Τουρκία που θα χρησιμοποίει τη συνταγματική ονομασία και στη συνέχεια θα καταρρεύσει η διεθνής.
Ταυτόχρονα αποδεικνύεται ότι η σπουδή στη μυστική διπλωματία, σε όλα το επίπεδα και το μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, μόνο προβλήματα έχει σωρεύσει στην Ελλάδα. Οι συνομιλίες με την Τουρκία επί δέκα χρόνια παραμένουν μυστικές με το γνωστά αποτελέσματα, οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ επίσης, οι συμφωνίες με το Ισραήλ δεν έχουν περάσει καν από το Κοινοβούλιο, η ελληνογερμανική συμφωνία του 2010 είναι επίσης μυστική, το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις το ίδιο. Σε κανένα από τα μέτωπα αυτά δεν έχει ένα χειροπιαστό στοιχείο θετικών επενεργειών για την Ελλάδα, αντίθετα αν εξεταστούν ένα προς ένα το άθροισμα είναι εξόχως αρνητικό.
Υπό το πρίσμα αυτό ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι δεν είχε κανένα πρόβλημα χθες να εξάρει κατά κάποιον τρόπο τη συμφωνία για τήρηση της μυστικότητας, δηλώνοντος ότι «χθες (σ.σ.: προχθές) παραλάβαμε νέες ιδέες από τον κ. Νίμιτς, αλλά δεν θα τις σχολιάσω για να μη διαταραχθεί η διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό την αιγίδα του μεσολαβητή». Πανομοιότυπη δήλωση έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλα Πόποφσκι.
Εν όψει ενός νέου βέτο
Στην Αθήνα δεν έγινε κανένα σχόλιο. Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή του Έλληνα διαπραγματευτή πρέσβη Αδαμάντιου Βασιλάκη, ο οποίος θα προβεί σε λεπτομερή ενημέρωση των συνομιλιών που είχε στη Νέα Υόρκη και θα επιδόσει στον Δ. Αβραμόπουλο τον φάκελο του Μάθιου Νίμιτς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που οφείλει την πολιτική του σταδιοδρομία εν πολλοίς στην αντιπαράθεση με την ΠΓΔΜ, δεν έχει τοποθετηθεί ποτέ επί της ουσίας της υπόθεσης αυτής.
Ωστόσο, σύντομα ο κ. Σαμαράς θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να πάρει θέση, καθώς το θέμα τοποθετείται εκτός του ΟΗΕ και στο πλαίσιο της Ε.Ε., αρχής γενομένης από την ενδιάμεση έκθεση που θα καταθέσει ο επίτροπος Στέφαν Φούλε στις 16 Απριλίου, προτείνοντας -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η απόφαση πιθανότατα να έχει ληφθεί μέχρι τον Ιούνιο και η Ελλάδα δεν έχει άλλη διέξοδο από το να θέσει βέτο.
του ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-11/04/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.