■ Ο Πάνος Καμμένος με τον Κύπριο ομόλογό του, Χριστόφορο Φωκαΐδη, στην έδρα του ΓΕΕΦ.
■ Η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας στην Κύπρο ως απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα.
■ Σειρά ζητημάτων συζητήθηκαν στη μαρτυρική μεγαλόνησο μετά την επαναφορά της διατύπωσης περί «εθνικού τόξου».
Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
lsblaveris@gmail.com
Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα στο Κυπριακό, η ασφάλεια στις πλατφόρμες αντλήσεως αερίου στην ευρύτερη περιοχή, τα προβλήματα που θέτει η συνεχής και προκλητική παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Barbaros Hayreddin Pasa», καθώς και άλλα διμερή θέματα ασφαλείας Ελλάδος-Κύπρου αποτέλεσαν το αντικείμενο της πρώτης επισκέψεως του υπουργού Εθνικής Αμύνης, Πάνου Κομμένου, στη Λευκωσία.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μόλις την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, στον «απόηχο» της ...απορρίψεως από την Άγκυρα της «προτροπής» του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους Τούρκους να αποσύρουν το «Barbaros», ως απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.
Η απόρριψη της τουρκικής πλευράς ήλθε μέσω της «Χουριέτ», στην οποία διπλωματικές πηγές δήλωσαν ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο επειδή το ζήτησε ο Τσίπρας, ενώ επανέλαβαν ότι δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στη στάση της. «Οι θέσεις που είχαμε εκφράσει προηγουμένως ισχύουν», ανέφερε η ίδια πηγή στην τουρκική εφημερίδα, λέγοντας ότι οι τρεις προτάσεις της Τουρκίας παραμένουν.
Ο κ. Καμμένος, ο οποίος συνοδευόταν και από τον αρχηγό ΓΈΕΘΑ, Μιχαήλ Κωσταράκο, έγινε δεκτός στη μαρτυρική μεγαλόνησο από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον Γιαννάκη Ομήρου, πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου και μίλησε ενώπιον του Σώματος, τον ομόλογό του, Χριστόφορο Φωκαΐδη, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγο Γιώργο Μπασιακούλη, ενώ επισκέφθηκε και την έδρα της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Καμμένος είχε πει στη Βουλή, στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, τα εξής πολύ σημαντικά: «Πρώτιστο μέλημα μας είναι η εθνική ασφάλεια, η κατάσταση στη Θράκη, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιμένουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, γιατί εκεί έχουμε τα ενεργειακά μας συμφέροντα, εκεί έχουμε την προτεραιότητα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αλλά και από εκεί μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια του κυπριακού Ελληνισμού και να έχουμε την πλήρη θεώρηση του κυπριακού προβλήματος». Και πρόσθεσε: «θυμίζω ότι σε αυτή την αίθουσα πριν από πολλά χρόνια ακούστηκε το περίφημο “εθνικό τόξο”, το τόξο Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος, που περιέγραψε πολύ σωστά ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης. Η επιθετικότητα και η αστάθεια που επικρατεί επιβάλλει να έχουμε την προσοχή μας τεταμένη, την ετοιμότητα μας στον μέγιστο βαθμό και σαφώς να είμαστε επιφυλακτικοί».
Μήπως η επαναφορά του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου αποτελεί «απάντηση- στην τουρκική προκλητικότητα και στις... βόλτες του «Barbaros» εντός της κυπριακής ή της ελληνικής ΑΟΖ πέριξ του νησιωτικού συμπλέγματος Μεγίστης/Καστελλορίζου; Μήπως αποτελεί ένα στάδιο στην πολιτικο-διπλωματική σκακιέρα για να αποσυρθεί το «Barbaros» και να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών για την επίλυση του Κυπριακού; Προτού απαντηθούν τα παραπάνω, θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν τα εξής:
■ Η Εθνική Φρουρά της Κύπρου βρίσκεται εν μέσω της μεγαλύτερης ίσως αναδιοργανώσεως της, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τα νέα προβλήματα και δεδομένα που παρουσιάστηκαν στην περιοχή, αλλά και τις αυστηρές περικοπές κονδυλίων, εξαιτίας του «Μνημονίου».
■ Τα όποια εξοπλιστικά προγράμματα έχει προγραμματίσει η κυπριακή κυβέρνηση στοχεύουν σε αυτά τα νέα δεδομένα και στρέφονται κυρίως σε μέσα για την αποτελεσματική έρευνα και διάσωση εντός του FIR Λευκωσίας, αλλά και για την προστασία στις πλατφόρμες αντλήσεως αερίου/πετρελαίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
■ Τμήμα του όποιου αυτού προγράμματος για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της Ε.Φ. και του ΓΕΕΦ θα «προσανατολιστεί» προς την ελληνική αμυντική βιομηχανία.
■ Έχουν συναφθεί αμυντικές συμφωνίες και συνεργασίες Ελλάδος και Κύπρου με άλλες φίλες χώρες της περιοχής, όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο, αλλά και τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, μέσω της σχεδιάσεως και εκτελέσεως κοινών ασκήσεων.
(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-14/02/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.