Αρχική » » ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΧΕΔΙΟ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΧΕΔΙΟ


Από τον 
Μανώλη Κοττάκη

Αυτό που στην πραγματικό­τητα συμβαίνει τις τελευ­ταίες πέντε ήμερες είναι ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ηγούμενος διεθνούς συμμαχίας, έχει κηρύξει τον οικονομικό πόλεμο στη Γερμανία της Άνγκελα Μέρκελ. Πίσω του, με βάση τις έως τώρα δημόσιες δηλώσεις, τεκμαίρεται ότι στοιχίζονται ο πρόεδρος τον ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, ο διοι­κητής της ΕΚΤ Μάριο Ντραγκι, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο αντίκαγκελάριος της Γερμανίας Γκάμπριελ. 

Καθένας έχει τον λόγο του. Οι Αμερικάνοι πιέζουν τους Γερμανούς να χαλαρώσουν τη λιτότητα, που...
έχει μειώσει την αγορα­στική ικανότητα των Ευρωπαίων και έχει πλήξει το διεθνές εμπόριο. Επιπροσθέτως, θέλουν την Ελ­λάδα σταθερή, για να την εντάξουν στην υπό εκκό­λαψη συμμαχία Ισραήλ – Τουρκίας - Κύπρου (ξέρω τι γράψω), ώστε: να αποχωρήσουν από την πε­ριοχή. Οι Ρώσοι αξιοποιούν την εξωτερική πολι­τική μας για να «σπάσουν» την ευρωπαϊκή απομόνωση. Γάλλοι και Ιταλοί είναι οι αμέσως επόμενες υπο­ψήφιες χώρες για να τους επιβληθεί η γερμανική λι­τότητα και αξιοποιούν την ελληνική επανάσταση για να κόψουν τη φόρα του Βερολίνου. 

Ο Γιούνκερ επιδιώκει ρεβάνς για το σκάνδαλο «Luxleaks» και ανάκτηση μέρους της εξουσί­ας του. Ο Ντράγκι αναζητεί περισσότερες ελευθε­ρίες για να κάνει τολμηρές κινήσεις. Ο Γκάμπριελ προσπαθεί να «πατήσει» στο ελληνικό ζήτημα για να «χτίσει» την προεκλογική πλατφόρμα του απέναντι στους Χριστιανοδημοκράτες. Απέναντι στη συμμαχία υπό τον Τσίπρα στέκεται η γερμα­νική συμμαχία, υπό τη Μέρκελ. Μαζί της είναι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι (έχει εκλογές και οποιαδήποτε παραχώρηση θα τον εκ­θέσει στους Ποδέμος), ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Εντα Κένι (έχει εκλογές - το ίδιο πρόβλημα), ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πάσους Κοέλιο (επίσης, έχει εκλογές), ο Φινλανδός πρωθυπουργός Στάουμπ (εκλογές) το μπλοκ ων χωρών του Βορρά (Ολλανδία, Αυστρία, Πολωνία, Σλοβακία, βαλτι­κές χώρες, συν Σλοβενία και Κροατία), ενώ η Κύ­προς στέκεται μάλλον ουδέτερη. 

Από όλα τα παραπάνω, ένα είναι το προφα­νές: Ο Τσίπρας κινείται βάσει διεθνούς σχεδίου στον οικονομικό πόλεμο που κή­ρυξε κατά της γερμανικής λιτότητας. Εξ ου και η αυτοπεποίθηση του. Τα ερωτήματα που προκύ­πτουν είναι δύο: Μέχρι ποιο σημείο θα τον στη­ρίξουν Γάλλοι και Ιταλοί; Πώς θα αντιδράσουν οι Γερμανοί, οι οποίοι, μολονότι κινδυνεύουν με απομόνωση, δεν παύουν να έχουν στα χέρια τους τα «κλειδιά» της Ε.Ε.; Και, τέλος, ποια θα είναι η κατάληξη αυτής της αναμέτρησης, πέρα από ένα σκληρό Μνημόνιο που θα το ονομάσουμε «συμβό­λαιο» ; Παράλληλο νόμισμα; Ή η έξοδος μας από την ευρωζώνη, για να γίνει ο μεγάλος συμβιβασμός Γαλλίας - Ιταλίας - Ισπανίας με το Βερολίνο; 

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-03/02/2015) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger