■ 0 αρχηγός της ΝΔ θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για την τακτική της μη σύγκρουσης με τους δανειστές.
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΔΗΜΑ
Θέση μάχης παίρνουν δελφίνοι, «βαρόνοι», ακόμα και απλοί βουλευτές ενόψει της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας την επόμενη Πέμπτη, 19 Φεβρουάριου, οπότε και θα συζητηθούν «όλα» - τουλάχιστον όπως δεσμεύτηκε ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς. Εξάλλου, πλην όλων των άλλων, δεν ξεχνούν, όπως υποστηρίζουν, τι πόλεμο δέχτηκαν προεκλογικά από τη Συγγρού για να εκλεγούν οι «εκλεκτοί» του προεδρικού περιβάλλοντος.
Αυτή την ώρα μπορεί να μην βγαίνουν ανοιχτά οι βουλευτές εναντίον του αρχηγού της Νέας ...Δημοκρατίας, αλλά, όπως όλα δείχνουν, η εσωκομματική αναμέτρηση δεν θα αργήσει, αναδεικνύοντας τα λάθη που έγιναν προεκλογικά, και όχι μόνο. Ήδη ο πολιτευτής και προσωπικός φίλος του τέως πρωθυπουργού Φαήλος Κρανιδιώτης υποστηρίζει ότι «αν οι δανειστές υποχωρήσουν, η ΝΔ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση Παπαδήμου και την τακτική της μη σύγκρουσης που ακολούθησε, ψηφίζοντας το δεύτερο Μνημόνιο». Εξάλλου, πριν από τρία χρόνια, στις 12 Φεβρουάριου του 2012 -σαν σήμερα δηλαδή-, ο Αντώνης Σαμαράς διέγραφε είκοσι δύο βουλευτές του γιατί ήταν αντίθετοι στην υπερψήφιση του Μνημονίου, παρόλο που και ο ίδιος επί δεκαέξι μήνες ακολουθούσε σκληρή αντιμνημονιακή γραμμή.
Ο πρόεδρος της ΝΔ μέσα σε μια νύχτα διέγραψε την Ελίζα Βόζεμπεργκ (Α' Αθήνας), την Έλενα Κουντουρά (Α7 Αθήνας), τον Δημήτρη Σταμάτη (Αιτωλοακαρνανίας), τον Κώστα Παπασιώζο (Άρτας), τον Γιώργο Βλάχο (Αττικής), τον Μιχάλη Γιαννάκη (Βοιωτίας), τον Μαργαρίτη Τζήμα (Δράμας), τη Μίκα Ιατρίδη (Δωδεκανήσου), τον Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο (Έβρου), τον Κώστα Μαρκόπουλο (Ευβοίας), τον Μανώλη Κεφαλογιάννη (Ηρακλείου), τον Κώστα Γκιουλέκα (Α' Θεσσαλονίκης), τον Ζήση Τζηκαλάγια (Καστοριάς), τον Χρήστο Ζώη (Λάρισας), τον Σπύρο Γαληνό (Λέσβου), τον Παναγιώτη Μελά (Α' Πειραιά), τον Γιώργο Καρασμάνη (Πέλλας), τους Θεόφιλο Λεονταρίδη, Τάσο Καρυπίδη και Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (Σερρών), τον Γιώργο Βαγιωνά (Χαλκιδικής) και τον Πάνο Καμμένο (Β' Αθήνας). Βέβαια, πριν από τις εκλογές του 2012 κάποιοι επέστρεψαν, οι περισσότεροι ακολούθησαν τον σημερινό υπουργό Εθνικής Άμυνας στο νεοσύστατο τότε κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ άλλοι έχουν αποχωρήσει από την πολιτική. Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά τον διαβεβαίωναν ότι οι αντιφρονούντες δεν θα ξεπερνούσαν τους εννέα, ενώ η διαγραφή τους ήταν μονόδρομος, αφού αλλιώς «δεν θα μπορούσε να σταθεί..». Ο ίδιος επαναλάμβανε ότι «προέχει το εθνικό συμφέρον και όχι το κομματικό», ενώ είχε και την ανοχή του Κώστα Καραμανλή, που επιθυμούσε και επιθυμεί την παραμονή της χώρας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τελικά όμως οι βουλευτές που είχαν διαφορετική άποψη έφτασαν τους είκοσι δύο, ενώ λίγο πριν από την ψηφοφορία, έπειτα από έντονες πιέσεις της ηγετικής ομάδας, τουλάχιστον εφτά ακόμα «γαλάζιοι» βουλευτές μεταπείστηκαν και ψήφισαν τελικά το Μνημόνιο.
Τα αποτελέσματα, γνωστά: ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έμμεσα «φούσκωσε» το κίνημα του Πάνου Καμμένου, έχασε το ένα τρίτο της Κ.Ο. και τρεις μήνες μετά, τον Μάιο του 2012, η συντηρητική παράταξη κατέγραφε το ιστορικό χαμηλό 18,9%. Τελικά χρειάστηκαν και δεύτερες εκλογές, τον Ιούνιο του 2012, τις οποίες η Νέα Δημοκρατία, βάζοντας σκληρά διλήμματα, κερδίζει ανεβάζοντας το ποσοστό της στο 29,8% και ο Αντώνης Σαμαράς αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της χώρας με τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Σήμερα όμως «αντάρτες» και μη βουλευτές, βλέποντας την τακτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους πιστωτές, στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους στηλιτεύουν τη μνημονιακή στροφή που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς μέσα σε ένα βράδυ, αποφασίζοντας τη συμμετοχή και της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Από την κριτική δεν λείπουν και η ταύτισή του με την Άνγκελα Μέρκελ καθ' όλη την κυβερνητική του θητεία αλλά και τα σκληρά μέτρα που πάρθηκαν τα τελευταία δυόμισι χρόνια «με το πιστόλι στον κρόταφο», εν ονόματι του να μην χρεοκοπήσει η χώρα.
«Συνετή» αντιπολίτευση
Στο ενδιάμεσο, πάντως, ο τέως πρωθυπουργός προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, τονώνοντας το προφίλ του μετά τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες μέσα στην εβδομάδα λόγω της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εν τω μεταξύ, η «γαλάζια» ηγετική ομάδα εκτιμά ότι η διαπραγμάτευση που κάνει η νέα κυβέρνηση θα οδηγήσει είτε σε ρήξη με τους εταίρους είτε σε «κωλοτούμπα», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά και την τακτική Σαμαρά.
Η ΝΔ πλέον, ως αντιπολίτευση, θα συνδράμει στις διαπραγματεύσεις, αναλαμβάνοντας ακόμα και πρωτοβουλίες, αλλά «σε μια λογική που δεν θα οδηγηθεί η χώρα σε αδιέξοδο», όπως σημείωνε κεντρικό «γαλάζιο» στέλεχος στα «Επίκαιρα», για να συμπληρώσει ότι «θα στηρίζουμε τα σωστά, αλλά θα στηλιτεύουμε τα λάθη». Άλλωστε, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, διαφοροποιήθηκε από τη λογική της «αριστερής παρένθεσης» της Συγγρού, λέγοντας στη Βουλή ότι «δεν έχουμε καμία απολύτως πρόθεση να σας δούμε ως "αριστερή παρένθεση", γιατί αυτό θα σήμαινε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν καταρρεύσει και θα επιβεβαιωνόταν έτσι το χειρότερο σενάριο για τη χώρα».
Όλα αυτά, βέβαια, μέχρι να βγουν τα... μαχαίρια την ερχόμενη Πέμπτη στη συνεδρίαση της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αφού όλοι περιμένουν να δουν πού θα καταλήξει η διαπραγμάτευση για να μιλήσουν εφ' όλης της ύλης. Ακόμα και για ποιον λόγο ο Αντώνης Σαμαράς τον Φεβρουάριο του 2012 ψήφισε τελικά το δεύτερο Μνημόνιο και γιατί ως πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε σύγκρουση με τους δανειστές...
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ 12-18/02/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.