■ Το ΥΠΕΘΑ θέλει να αξιοποιήσει και όχι να ιδιωτικοποιήσει πλήρως τα ΕΑΣ και ΕΑΒ.
■ Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία μπορεί να έχει και ρόλο και μέλλον στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αγοράς αμυντικών προϊόντων.
Η εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία και ειδικά οι δύο μεγάλες Βιομηχανικές Μονάδες, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), «φυτοζωούν», αφού η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει τη σταδιακή απαξίωσή τους και την ιδιωτικοποίησή τους.
Παρέμειναν ενεργές, κυρίως χάρη στους αγώνες των εργαζομένων, αλλά και στις προσπάθειες δύο ...υπουργών, του Δ. Αβραμόπουλου και της Φ. Γεννήματα, που αντιστάθηκαν στα σχέδια ιδιωτικοποίησης των υπουργών Γ. Στουρνάρα και X. Σταϊκούρα.
Παρά τη γενικότερη παραδοχή ότι η υγιής Αμυντική Βιομηχανία αποτελεί τον βασικό μοχλό υποστήριξης της αμυντικής στρατηγικής, εντούτοις, τόσο τα ΕΑΣ όσο και η ΕΑΒ είχαν πάρει τον δρόμο του «διαμελισμού τους» και της εκχώρησης του παραγόμενου έργου τους είτε σε ιδιώτες, είτε σε ξένες ανταγωνιστικές εταιρείες. Οι δηλώσεις του ΥΠΕΘΑ, Π. Κομμένου, ότι θα αναστήσει την εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία, αποτελούν ίσως το πιο ελπιδοφόρο ξεκίνημα της υπουργικής του θητείας.
Χρειάζεται σχέδιο και επιμονή, ώστε να αναδειχθούν στο έπακρο τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας και έτσι να προκύψουν δύο εθνωφελή αποτελέσματα: να διασφαλιστούν η ασφάλεια εφοδιασμού και η επιχειρησιακή αυτονομία των Ενόπλων μας Δυνάμεων και, παράλληλα, να διευρυνθεί ο ορίζοντας για εξαγωγικές δραστηριότητες και διεθνείς συνεργασίες. Είναι σαφές ότι χρειάζεται επειγόντως μια εθνική στρατηγική Αμυντικής Βιομηχανίας.
Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία έχει επικεντρωθεί κατά ένα μεγάλο μέρος στη μικρή εγχώρια αγορά της, παράγοντας «παραδοσιακό» αμυντικό υλικό και συστήματα, ενώ δεν έχει αναπτύξει τις υπάρχουσες δυνατότητές της για τη διεθνοποίηση των προϊόντων της. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας, που δημιουργήθηκε το 2004, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, αφού δεν έχει συ μβάλει ενεργά στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και της προσβασιμότητας της στην ευρωπαϊκή αγορά στρατιωτικού υλικού. Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία μπορεί να έχει και ρόλο και μέλλον στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αγοράς αμυντικών προϊόντων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχώς βελτιώνει τις στρατιωτικές δυνατότητές της, προκειμένου να ανταποκριθεί στα σενάρια που υπάρχουν για τις μελλοντικές απειλές, με την Ευρωπαϊκή Αμυντική Υπηρεσία (European Defence Agency) να δίνει μεγάλη βαρύτητα σε διάφορους τομείς, όπως η ανάπτυξη και η διατήρηση στο πεδίο της μάχης των Ενόπλων Δυνάμεων και σε άλλους τομείς, στους οποίους μπορεί να δραστηριοποιηθεί η εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας φιλοδοξεί να «αναστήσει» την Αμυντική Βιομηχανία, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με όρους διαφάνειας και υγιούς ανταγωνιστικότητας, πατάσσοντας παράλληλα, το παρασιτικό σύστημα των μεσαζόντων - μιζαδόρων, αλλά και του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού.
Χρηστός Καπούτσης
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-07/02/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.