Αρχική » » Θερμό επεισόδιο σε επτά λεπτά

Θερμό επεισόδιο σε επτά λεπτά


• Τα «Π» στο ελικόπτερο που πήγε τον Π. Καμμένο στα Ίμια για να τιμήσει τους ήρωες.
• Οι κινήσεις των τουρκικών μαχητικών, η απάντηση του υπουργού Άμυνας και η αντίδραση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. 

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ 
lsblaveris@gmail.com 

Επικίνδυνη τουρκική πρό­κληση σημειώθηκε ανή­μερα τη 19η επέτειο των Ιμίων, όταν επιχειρήθηκε από τουρκικά F-16 η παρεμπόδιση του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πά­νου Κομμένου, να τιμήσει τη μνή­μη των τριών στελεχών του Πο­λεμικού Ναυτικού που έχασαν ιη ζωή τους για την πατρίδα, πετώντας με ένα ελικόπτερο ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού και συ­νεπιβάτες τους αρχηγούς ΓΈΝ και ΓΕΑ, αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη και αντιπτέραρχο (I) Ευ­άγγελο Τουρνά, τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωστή Δαμαβολίτη και άλλους. 

Τα τουρκικά μαχητικά πραγματο­ποίησαν δύο υπερ-πτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος, τις... νη­σίδες Καλόλιμνο και Ίμια, προτού εξέλθουν από το FIR Αθηνών, αφού αναχαιτίστηκαν από τα αε­ροσκάφη της ελληνικής αεράμυ­νας, που τους «περίμεναν» στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας σπεύσει για να προστατεύσουν το ελι­κόπτερο του υπουργού. 

Όπως εύστοχα μας επισήμανε ο αρχηγός ΓΕΑ, «η τουρκική πρόκληση είναι ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς ότι ο κ. υπουργός είχε προαναγγείλει τη μετάβασή του στα Ίμια από την προηγούμενη ημέρα αργά το από­γευμα». Την καλύτερη απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα, που έθεσε σε κίνδυνο την ασφά­λεια πτήσεως του υπουργικού ελι­κοπτέρου, έδωσε την επομένη ο ίδιος ο νέος ΥΕΘΑ, όταν μετά την κατάθεση στεφανίου στον ανδρι­άντα του νεκρού ήρωα των Ιμίων αντιπλοιάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου δήλωσε τα εξής: «Η Ελλά­δα ασκεί την εθνική της κυριαρ­χία στον ελληνικό εναέριο χώρο, στα ελληνικά χωρικά ύδατα και δεν προκαλεί κανέναν η άσκηση της εθνικής κυριαρχίας». 

Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ. Ο υπογράφων ήταν ένας από τους 11 επιβάτες του ελικοπτέρου και έτσι μπορεί από πρώτο χέρι να περιγράφει την πρωτοφανή τουρκική πρό­κληση. 

Το απόγευμα της 29ης Ιανουάρι­ου επισήμως το ΥΠΕΘΑ είχε ανα­κοινώσει το πρόγραμμα του κ. Καμμένου για την επομένη, που περιελάμβανε την αρχική μετά­βασή του στη Διοίκηση Ελικο­πτέρων Ναυτικού, στο Κοτρώνι, για την επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των τριών πεσόντων ίων Ιμίων (Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορος Γιαλοψού), καθώς και των άλλων πεσόντων αεροπόρων της Ναυτικής Αεροπορίας. Μετά ο υπουργός και η ακολουθία του θα επέβαιναν σε μεταφορικό ελικό­πτερο ΝΗ-90 του 2ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρα­τού, με το οποίο θα μετέβαιναν στο σημείο της πτώσεως του ελι­κοπτέρου, θα έρριπταν ένα δάφ­νινο στεφάνι στη θάλασσα και μετά θα πήγαιναν στην Κρήτη, στο χωριό του καταδρομέα Μα­νώλη Μπικάκη, και εν συνεχεία θα επισκέπτονταν τα πληρώματα των αεροσκαφών ετοιμότητας της ΠΑ, στην 133 Σμηναρχία Μάχης, στο Καστέλι Ηρακλείου. 

Οι αεροπόροι είχαν προετοιμάσει ολόκληρο σχέδιο για την προστα­σία του υπουργικού ελικοπτέρου. Η απογείωση του ΝΗ-90 από τον Μαραθώνα έγινε στις 11:45 ακρι­βώς. Η πτήση μέχρι τα Ίμια ήταν ομαλή και διάρκεσε 75 λεπτά. Στις 13:00, ο υπασπιστής του αρ­χηγού ΓΕΑ έλαβε SMS και ενη­μέρωσε τον αρχηγό του, ο οποί­ος διάβασε το μήνυμα. Αμέσως εκείνος έσπευσε να ενημερώσει τον υπουργό ότι το ελληνικό ραντάρ είχε εντοπίσει δύο τουρκικά F-16, που κατευθύνονταν στο ελληνικό FIR. 

Στις 13:02, ο αρχηγός ΓΕΑ επέ­στρεψε στη θέση του και άρχισε να «παρακολουθεί» τα τουρκικά μαχητικά. 

Στις 13:06, ο κ. Τουρνάς εξακο­λουθούσε να παρακολουθεί τον σχηματισμό, ο οποίος εκείνη την ώρα πραγματοποιούσε υπερ-πτήσεις εντός του FIR Αθηνών, και συγκεκριμένα πάνω από τα Ίμια και την Καλόλιμνο. 

Την ίδια ώρα και ενώ το ελικό­πτερο πετούσε στα 200 πόδια, μειώνοντας συνεχώς ύψος για τη ρίψη του στεφανιού, ο αρχηγός συνέχισε να κοιτάζει έξω αναζη­τώντας τα τουρκικά αεροσκάφη. Στις 13:08. ο υπουργός Π. Καμ­μένος, αφού έκανε τον σταυρό του, έριξε στη θάλασσα των Ιμίων το δάφνινο στεφάνι από ύψος περίπου 100 ποδών. 

Στις 13:09, ο υπουργός, οι δύο αρχηγοί και ο load master του ελικοπτέρου έστρεψαν τα βλέμ­ματά τους προς τον ουρανό, προσπαθώντας να εντοπίσουν τα τουρκικά και τα ελληνικά μαχη­τικά. 

Παρασκήνιο και ερωτήματα 

Μετά το συμβάν έγινε προ­σπάθεια να πέσουν κά­πως οι τόνοι και ελέχθη ότι η προκλητική και επικίνδυ­νη ενέργεια των Τούρκων διάρκεσε λίγο, αλλά, όπως αποδεικνύεται και από τη χρονική αλληλουχία των γεγονότων, οι Τούρκοι πι­θανόν να έφυγαν μεν, αλλά παρέμειναν στην περιοχή εντός του δικού τους FIR, που ωστόσο απείχε από τα Ίμια, δηλαδή από το σημείο όπου βρισκόταν το ελληνικό ελικόπτερο, μόλις 1.700 μέ­τρα. Στις 13:13, αποστείλαμε στα «Π» την είδηση πρώ­τοι από όλους. Αμέσως μετά το ελικόπτερο έλαβε νοτι­οδυτικά πορεία, με κατεύθυνση το ορεινό χωριό της Αχλάδος Ηρακλείου, πετώντας σε ύψος περίπου 1.000 μέτρων, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Έπειτα, στην 133 Σμηναρχία Μάχης, ο κ. Πάνος Κομμένος μάς απο­κάλυψε ότι για το περιστατικό ενημέρωσε αμέσως τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Ο αρχηγός ΓΕΑ, Ευάγ­γελος Τουρνάς, από τη μεριά του, μας ανέφερε ότι ενώ η όλη επιχείρηση βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και επει­δή οι Τούρκοι αιφνιδιάστηκαν, απογειώθηκε αμέσως και δεύτερο ζευγάρι F-16, που πλησίασε στην περιοχή, χωρίς όμως να συμβεί κάτι επιπλέον. 

Τρία ερωτήματα προκύ­πτουν: Γιατί έκαναν οι Τούρ­κοι αυτήν την προβοκατόρικη κίνηση, αν όλη αυτή η ενέργεια του κ. Καμμένου ήταν σε γνώση του πρωθυ­πουργού και αν αυτός την ενέκρινε. Τις απαντήσεις μάλλον θα τις περιμένουμε εν καιρώ... 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-07/02/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger