• Τα «Π» στο ελικόπτερο που πήγε τον Π. Καμμένο στα Ίμια για να τιμήσει τους ήρωες.
• Οι κινήσεις των τουρκικών μαχητικών, η απάντηση του υπουργού Άμυνας και η αντίδραση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
lsblaveris@gmail.com
Επικίνδυνη τουρκική πρόκληση σημειώθηκε ανήμερα τη 19η επέτειο των Ιμίων, όταν επιχειρήθηκε από τουρκικά F-16 η παρεμπόδιση του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Κομμένου, να τιμήσει τη μνήμη των τριών στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού που έχασαν ιη ζωή τους για την πατρίδα, πετώντας με ένα ελικόπτερο ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού και συνεπιβάτες τους αρχηγούς ΓΈΝ και ΓΕΑ, αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη και αντιπτέραρχο (I) Ευάγγελο Τουρνά, τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωστή Δαμαβολίτη και άλλους.
Τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν δύο υπερ-πτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος, τις... νησίδες Καλόλιμνο και Ίμια, προτού εξέλθουν από το FIR Αθηνών, αφού αναχαιτίστηκαν από τα αεροσκάφη της ελληνικής αεράμυνας, που τους «περίμεναν» στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας σπεύσει για να προστατεύσουν το ελικόπτερο του υπουργού.
Όπως εύστοχα μας επισήμανε ο αρχηγός ΓΕΑ, «η τουρκική πρόκληση είναι ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς ότι ο κ. υπουργός είχε προαναγγείλει τη μετάβασή του στα Ίμια από την προηγούμενη ημέρα αργά το απόγευμα». Την καλύτερη απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα, που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια πτήσεως του υπουργικού ελικοπτέρου, έδωσε την επομένη ο ίδιος ο νέος ΥΕΘΑ, όταν μετά την κατάθεση στεφανίου στον ανδριάντα του νεκρού ήρωα των Ιμίων αντιπλοιάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου δήλωσε τα εξής: «Η Ελλάδα ασκεί την εθνική της κυριαρχία στον ελληνικό εναέριο χώρο, στα ελληνικά χωρικά ύδατα και δεν προκαλεί κανέναν η άσκηση της εθνικής κυριαρχίας».
Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ. Ο υπογράφων ήταν ένας από τους 11 επιβάτες του ελικοπτέρου και έτσι μπορεί από πρώτο χέρι να περιγράφει την πρωτοφανή τουρκική πρόκληση.
Το απόγευμα της 29ης Ιανουάριου επισήμως το ΥΠΕΘΑ είχε ανακοινώσει το πρόγραμμα του κ. Καμμένου για την επομένη, που περιελάμβανε την αρχική μετάβασή του στη Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού, στο Κοτρώνι, για την επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των τριών πεσόντων ίων Ιμίων (Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορος Γιαλοψού), καθώς και των άλλων πεσόντων αεροπόρων της Ναυτικής Αεροπορίας. Μετά ο υπουργός και η ακολουθία του θα επέβαιναν σε μεταφορικό ελικόπτερο ΝΗ-90 του 2ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού, με το οποίο θα μετέβαιναν στο σημείο της πτώσεως του ελικοπτέρου, θα έρριπταν ένα δάφνινο στεφάνι στη θάλασσα και μετά θα πήγαιναν στην Κρήτη, στο χωριό του καταδρομέα Μανώλη Μπικάκη, και εν συνεχεία θα επισκέπτονταν τα πληρώματα των αεροσκαφών ετοιμότητας της ΠΑ, στην 133 Σμηναρχία Μάχης, στο Καστέλι Ηρακλείου.
Οι αεροπόροι είχαν προετοιμάσει ολόκληρο σχέδιο για την προστασία του υπουργικού ελικοπτέρου. Η απογείωση του ΝΗ-90 από τον Μαραθώνα έγινε στις 11:45 ακριβώς. Η πτήση μέχρι τα Ίμια ήταν ομαλή και διάρκεσε 75 λεπτά. Στις 13:00, ο υπασπιστής του αρχηγού ΓΕΑ έλαβε SMS και ενημέρωσε τον αρχηγό του, ο οποίος διάβασε το μήνυμα. Αμέσως εκείνος έσπευσε να ενημερώσει τον υπουργό ότι το ελληνικό ραντάρ είχε εντοπίσει δύο τουρκικά F-16, που κατευθύνονταν στο ελληνικό FIR.
Στις 13:02, ο αρχηγός ΓΕΑ επέστρεψε στη θέση του και άρχισε να «παρακολουθεί» τα τουρκικά μαχητικά.
Στις 13:06, ο κ. Τουρνάς εξακολουθούσε να παρακολουθεί τον σχηματισμό, ο οποίος εκείνη την ώρα πραγματοποιούσε υπερ-πτήσεις εντός του FIR Αθηνών, και συγκεκριμένα πάνω από τα Ίμια και την Καλόλιμνο.
Την ίδια ώρα και ενώ το ελικόπτερο πετούσε στα 200 πόδια, μειώνοντας συνεχώς ύψος για τη ρίψη του στεφανιού, ο αρχηγός συνέχισε να κοιτάζει έξω αναζητώντας τα τουρκικά αεροσκάφη. Στις 13:08. ο υπουργός Π. Καμμένος, αφού έκανε τον σταυρό του, έριξε στη θάλασσα των Ιμίων το δάφνινο στεφάνι από ύψος περίπου 100 ποδών.
Στις 13:09, ο υπουργός, οι δύο αρχηγοί και ο load master του ελικοπτέρου έστρεψαν τα βλέμματά τους προς τον ουρανό, προσπαθώντας να εντοπίσουν τα τουρκικά και τα ελληνικά μαχητικά.
Παρασκήνιο και ερωτήματα
Μετά το συμβάν έγινε προσπάθεια να πέσουν κάπως οι τόνοι και ελέχθη ότι η προκλητική και επικίνδυνη ενέργεια των Τούρκων διάρκεσε λίγο, αλλά, όπως αποδεικνύεται και από τη χρονική αλληλουχία των γεγονότων, οι Τούρκοι πιθανόν να έφυγαν μεν, αλλά παρέμειναν στην περιοχή εντός του δικού τους FIR, που ωστόσο απείχε από τα Ίμια, δηλαδή από το σημείο όπου βρισκόταν το ελληνικό ελικόπτερο, μόλις 1.700 μέτρα. Στις 13:13, αποστείλαμε στα «Π» την είδηση πρώτοι από όλους. Αμέσως μετά το ελικόπτερο έλαβε νοτιοδυτικά πορεία, με κατεύθυνση το ορεινό χωριό της Αχλάδος Ηρακλείου, πετώντας σε ύψος περίπου 1.000 μέτρων, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Έπειτα, στην 133 Σμηναρχία Μάχης, ο κ. Πάνος Κομμένος μάς αποκάλυψε ότι για το περιστατικό ενημέρωσε αμέσως τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Ο αρχηγός ΓΕΑ, Ευάγγελος Τουρνάς, από τη μεριά του, μας ανέφερε ότι ενώ η όλη επιχείρηση βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και επειδή οι Τούρκοι αιφνιδιάστηκαν, απογειώθηκε αμέσως και δεύτερο ζευγάρι F-16, που πλησίασε στην περιοχή, χωρίς όμως να συμβεί κάτι επιπλέον.
Τρία ερωτήματα προκύπτουν: Γιατί έκαναν οι Τούρκοι αυτήν την προβοκατόρικη κίνηση, αν όλη αυτή η ενέργεια του κ. Καμμένου ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού και αν αυτός την ενέκρινε. Τις απαντήσεις μάλλον θα τις περιμένουμε εν καιρώ...
(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-07/02/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.