Η συνάντηση Καμμένου με ενώσεις που θέλουν να εισαγάγουν τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Από τον Ευθύμιο Πέτρου
Είναι θεσμοθετημένο από τον νόμο ότι οι στρατιωτικοί (τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη) εκπροσωπούνται από την εκάστοτε ηγεσία των κλάδων. Επίσης, αναγνωρίζεται μια υπόσταση στις Ενώσεις Αποστράτων Αξιωματικών, οι οποίες είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Από εκεί και πέρα, τα τελευταία χρόνια είδαμε να δημιουργούνται ενώσεις και σωματεία που θέλουν να εισαγάγουν τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κάτι που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές ρωγμές σε ζητήματα πειθαρχίας.
Και ας μην ισχυρισθεί κανείς ότι αποτελεί πλέον μια πρακτική που ακολουθείται σε όλη την Ευρώπη... Ακολουθείται εδώ και δεκαετίες σε χώρες όπως το Βέλγιο που στερούνται πολεμικής αρετής και που στους ευρωπαϊκούς πολέμους απεδείχθησαν πρότυπα στρατιωτικής ανεπάρκειας.
Στους σοβαρούς επαγγελματικούς στρατούς της Ευρώπης δεν παρουσιάζονται τέτοια φαινόμενα. Μέχρι σήμερα πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες υπήρξαν πολύ προσεκτικές στον χειρισμό του ζητήματος. Δεδομένου ότι είναι άγνωστος ο αριθμός των μελών των διαφόρων ενώσεων και ομοσπονδιών στρατιωτικών, είναι πολύ αμφίβολο το ποσοστό των στρατιωτικών που πράγματι εκπροσωπούν. Η συγκρότηση των διοικητικών συμβουλίων τους, εξάλλου δεν δείχνει και μεγάλη συμμετοχή αυτών που συγκροτούν τη ραχοκοκαλιά του στρατεύματος. Δεν βλέπουμε εκεί και πολλούς μαχίμους, αλλά μάλλον γραφειοκράτες, όπως οι δικαστικοί γραμματείς, και άλλους παρομοίους.
Με τα δεδομένα αυτά, θεωρούμε θεσμικό ατόπημα το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Κομμένος ήδη από τις πρώτες μέρες αναλήψεως των καθηκόντων του δέχθηκε εκπροσώπους τέτοιων ενώσεων στο γραφείο του. Τους έδωσε έτσι μιαν άτυπη, πλην όμως πολύ ισχυρή, νομιμοποίηση. Κι όμως, η ελληνική νομοθεσία δεν βλέπει με πολύ καλό μάτι τον συνδικαλισμό στον Στρατό. Δεν ισχύουν στους στρατιωτικούς σχηματισμούς αυτά που εφαρμόζονται στα αστυνομικά σώματα, το προσωπικό των οποίων δεν υπόκειται στις διατάξεις του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικος.
Γι΄ αυτό και είναι τεράστιο λάθος να αντιμετωπίζονται όλοι με τον ίδιο τρόπο κάτω από την παραπλανητική ταμπέλα «ένστολοι». Πολύ καλά έκανε ο κ. Καμμένος και διαβεβαίωσε τους στρατιωτικούς ότι θα μεριμνήσει για την αποκατάσταση των αποδοχών τους, αφού ήδη είχε επαναφέρει μια δικαιοσύνη δίδοντας και πάλι το επίδομα παραμεθορίου.
Κάτι που αψυχολόγητα έκοβαν συστηματικά πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες των προηγούμενων κυβερνήσεων, θεσμικά όμως έπρεπε να ενημερώσει τη στρατιωτική ηγεσία και τις Ενώσεις Αποστράτων Αξιωματικών. Τώρα άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Διότι προφανώς ούτε ο ίδιος γνωρίζει πόσες ακριβώς ενώσεις παρεπιδημούν στον χώρο. Θα το διαπιστώσει σύντομα, όταν τα αιτήματα για συναντήσεις με τον υπουργό θα αρχίσουν να κατακλύζουν το γραφείο του.
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-07/02/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.