Αρχική » » Αγγελιοφόρος του μέλλοντος

Αγγελιοφόρος του μέλλοντος


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΑΝΤΗ 

Άσε τους Έλληνες. Ας πούμε πως είναι αιχμά­λωτοι του συναισθήματος και γι΄ αυτό στη­ρίζουν με πάθος την κυβέρνησή τους στη μάχη με τα θηρία. Αλλά οι άλλοι; Διεθνούς φήμης οικονομολόγοι, διανοούμενοι, αναλυτές, πολιτικοί σχηματισμοί που βρίσκονται στο πλευρό μας; Κι αυτή η πρωτοφανής δημοσιότης για την εύψυχη Ελλάδα που επιχει­ρεί να αναδημιουργήσει την Ευρώπη, όπως έγραψε η έγκυρη γερμανική Die Zeit, τι δείχνει; Δείχνει αυτό που δεν μπορούν να χωνέψουν οι λογής υποταγμένοι. Ότι η σημερινή Ελλάδα, ακόμη κι αν χάσει, είναι ο αγγελιοφόρος του μέλλοντος. 

Η λογική της υποταγής διαφέρει από την επιφυλακτικότητα και τις μετρημένες αντιρρήσεις. Οι υποταγμένοι...
δεν εγείρουν θεμιτές ενστά­σεις ούτε διατυπώνουν εύλογες ανησυχίες. Δεμένοι στο άρμα της μικροψυχίας, μισούν οτιδήποτε τους ξεπερνά. Είναι αγκάθι στον λαιμό τους. Βράζουν μέσα τους. Βλέπουν να απειλείται ο δουλικός εαυτός τους και γι' αυτό επιστρατεύουν χολή και έξυπνακισμούς. Σαν εκείνο τον γραφιά που υποστήριζε το Μνημόνιο παρότι ήξερε -όπως απο­κάλυψε αργότερα- ότι το ιοβόλο πρόγραμμα δεν βγαίνει. Τώρα πα­ρομοιάζει τους Έλληνες με ανόητα μυρμήγκια μπροστά σε ελέφαντα, λες και το 72% που επιβραβεύει το σθένος της κυβέρνησης αγνοεί ότι η μάχη είναι άνιση και δύσκολη. Τάχατες μας εξουθένωσεν ο γελοιω­δέστατος, που θα 'λεγε κι ο μέγας Αλεξανδρινός. 

Καλά. Για τον δήθεν σοβαρό καθηγητή Υγείας που κραύγασε «Γερούν, γερά», τα είπαμε. Όπως εύστοχα σημείωσαν αρκετές εφημερί­δες, η κατάπτυστη κραυγή θύμισε το «Βάστα, Ρόμελ» που φώναζαν οι μαυραγορίτες στην Κατοχή. Σιγά σιγά βγαίνουν κι άλλοι πονεμένοι. Άνθρωποι που δεν έχουν πει λέξη για την καταστροφή που επέφερε το Μνημόνιο ελεεινολογούν τον Τσίπρα επειδή συνεργάστηκε με τον Καμμένο, τον «ακροδεξιό». Κι αν τους ρωτήσεις τι σημαίνει ακροδε­ξιός, αρχίζουν να ξιφουλκούν με επιχειρήματα νηπιαγωγείου, μπερ­δεύοντας τις συντηρητικές απόψεις με τη χυδαία Ακροδεξιά. Αυτο­νόητη η διάκριση μεταξύ συντηρητικής ιδεολογίας και ακροδεξιού προσήμου, αλλά το αυτονόητο σε αυτή την περίπτωση δεν ενδημεί στο ετοιματζίδικο της ευκολίας. 

Στην ίδια ρότα κι ένας διάσημος συγγραφέας της ξένης που άρχισε να πυροβολεί την ελληνική κυβέρνηση για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ: δημαγωγικό και λαϊκίστικο κόμμα της άκρας Αριστεράς ο ΣΥΡΙΖΑ, συμμάχησε με ένα ακραία εθνικιστικό και αντιευρωπαϊκό κόμμα και οδηγούν την Ελλάδα σε χαρακίρι. Αυτό είδε ο Βάργκας Λιόσα. Ο Λατινοαμερικάνος που εχθρεύεται τα βασικά χαρακτηριστικά της Λατινικής Αμερικής και υμνεί την αστερόεσσα του Βορρά. Από το Περού κατάγεται. Όπου και διεκδίκησε ανεπιτυχώς την προεδρία της χώρας αυτός ο αφόρητα συστημικός, αλλά σημαντικός συγγραφέας. Γι' αυτό εξάλλου και υμνεί τη Μέρκελ. Η οποία στηρίζει με τον πιο γενναιό­δωρο τρόπο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα! Μα τον Θεό, έτσι ακριβώς τα είπε προχθές στην El Pais ο πολιτικά ανεκδιήγητος κύριος Λιόσα. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δικός μας Πέτρος Μάρκαρης. Δυσανε­ξία για τον ΣΥΡΙΖΑ και αναμασήματα περί συνεργασίας με την Ακρο­δεξιά. Ο γνωστός συγγραφέας μίλησε λες και ζει στο Λονδίνο ή στο Βερολίνο και δεν ξέρει τι θα πει ανθρωπιστική κρίση. «Δεν είναι όλα τα θέματα οικονομικά στην Ελλάδα», είπε ο κ. Μάρκαρης. Έτσι! Όταν η χώρα ψυχορραγεί. Με ενάμισι εκατομμύριο ανέργους, με χιλιάδες νέους μετανάστες, με μεροκάματα της πίκρας, με σπασμένες ζωές και εκατοντάδες αυτοκτονίες. Και με το μέλλον ζοφερό. Κατά τα άλλα «δεν είναι όλα τα θέματα οικονομικά». Αναφέρει την εκπαίδευση, το μεταναστευτικό και τα ελληνοτουρκικά και διερωτάται πώς θα τα διευθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ που συνεργάζεται με την Ακροδεξιά. Λες κι εμείς οι άλλοι δεν ξέρουμε ότι αυτά είναι όντως σημαντικά, αλλά προτεραιότητα έχουν τα οικονομικά, γεγονός που οδήγησε στην κυβερνητική συνεργασία, με ευδιάκριτες και διακηρυγμένες τις διαφορές στα εν λόγω θέματα. 

Το 2015 ανακηρύχθηκε από τον ΟΗΕ Διεθνές Έτος Φωτός. Και στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου έχει ενταχθεί από χθες μια ψηφιακή παράσταση με τίτλο «Ο Αγγελιοφόρος του Σύμπαντος». Διαβάζοντας την είδηση απώθησα από το μυαλό μου τους λογής μικρόψυχους και σκέφτηκα ότι ετούτη η κυβέρνηση ίσως αποδειχτεί ο αγγε­λιοφόρος του μέλλοντος. Ακόμη κι αν χάσει τη μάχη με τους θύτες. 

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-12/02-18/02/15)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger