►Χάρη στην τρικομματική ομοφωνία τούς δίνει και φέτος το δικαίωμα εισαγωγής.
►Η ΝΔ είχε καταθέσει τροπολογία μέσω της οποίας ζητούσε την επαναφορά του γένους για λόγους εθνικής ασφάλειας, για να την αποσύρει όμως λίγους μήνες μετά, ύστερα από διαπραγματεύσεις με τους κυβερνητικούς εταίρους.
►Νάρκη στα θεμέλια των Ενόπλων Δυνάμεων βάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, απαλείφοντας και από τη φετινή προκήρυξη για την εισαγωγή σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές (ΑΣΕΙ) την προϋπόθεση του ελληνικού γένους.
►Στην προκήρυξη για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 απαλείφεται η προϋπόθεση του ελληνικού γένους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε αλλοδαπούς να καταλάβουν θέσεις αξιωματικών στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Η προκήρυξη δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αφορά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 και, πέρα από το γεγονός πως δίνει τη δυνατότητα σε αλλοδαπούς να καταλάβουν θέσεις αξιωματικών στις Ένοπλες Δυνάμεις, προβλέπει ταυτόχρονα σημαντική μείωση, περίπου 30%, των εισακτέων στις ΑΣΕΙ....
Πρόκειται για μια απόφαση η οποία, πέρα από τις απροσδιόριστες συνέπειες που αναμένεται να έχει σε ό,τι αφορά τόσο τη μελλοντική ομοιογένεια όσο και διατήρηση της μαχητικής ικανότητος του στελεχιακού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εμπεριέχει και σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις, δεδομένου ότι καθ' όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα έλαβε χώρα ένα πολιτικό αλισβερίσι μεταξύ των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να μην προκληθούν τριγμοί στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, εξάλλου, είχαν αναγάγει το συγκεκριμένο θέμα σε μείζον ζήτημα, επιδιώκοντας μέσω της απάλειψης του ελληνικού γένους από την προϋπόθεση για την εισαγωγή στις ΑΣΕΙ να τονώσουν, σχετικά ανέξοδα, το αριστερό προφίλ τους.
Να σημειώσουμε, εξάλλου, πως η παραπάνω προϋπόθεση καταργήθηκε στην κυριολεξία εν μια νυκτί το 2010 μέσω μιας απλής υπουργικής απόφασης που έλαβε ο τότε ΥΕΘΑ Ευάγγ. Βενιζέλος, εντασσόμενη στο «άνοιγμα» που έκανε η πρώτη κυβέρνηση Παπανδρέου προς τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονταν στη χώρα μας, έναν μεγάλο αριθμό εκ των οποίων επιχείρησε με συνοπτικές διαδικασίες να νομιμοποιήσει παρέχοντας τους ελληνική ιθαγένεια μέσω του λεγόμενου «Νόμου Ραγκούση».
Υπαναχώρηση
Το εντυπωσιακό είναι, όμως, πως στα όρια του κοινοβουλευτικού εμπαιγμού κινήθηκε στο συγκεκριμένο θέμα και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, καταθέτοντας πριν από περίπου έναν μήνα τροπολογία μέσω της οποίας ζητούσε την επαναφορά του γένους για λόγους εθνικής ασφάλειας. Την τροπολογία υπέγραφαν 84 βουλευτές της ΝΔ, ενώ, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη και άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων αλλά και ανεξάρτητων βουλευτών, ήταν βέβαιο ότι θα περνούσε.
Κατόπιν σχετικών διαπραγματεύσεων, όμως, με τους κυβερνητικούς εταίρους της, η Λεωφόρος Συγγρού απέσυρε τη συγκεκριμένη τροπολογία, με την αιτιολογία ότι είχε κατατεθεί σε άσχετο νομοσχέδιο και τη δέσμευση ότι θα την κατέθετε εκ νέου εντός ολίγων ημερών. Τελικά η τροπολογία δεν κατατέθηκε ποτέ. Να σημειώσουμε πως ήδη ένα ποσοστό 7% του συνόλου των σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές δεν είναι Έλληνες στο γένος, ενώ με δεδομένο ότι η απαλοιφή της συγκεκριμένης προϋπόθεσης έγινε για πρώτη φορά κατά το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 αναμένεται ότι οι πρώτοι αλλοδαποί ανθυπολοχαγοί, σημαιοφόροι και ανθυποσμηναγοί θα αρχίσουν να εντάσσονται στις τάξεις των Ε.Δ. σε δυο χρόνια.
Στο ζήτημα είχε τοποθετηθεί και ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα επαναφοράς της παραπάνω προϋπόθεσης στις στρατιωτικές σχολές, χωρίς ωστόσο να εισακουστεί από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.
του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-05/4/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.