Αρχική » » ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ


• Ένα ακόμη δείγμα... «αποκατάστασης σχέσεων» έδωσαν οι Τούρκοι στους Ισραηλινούς 

Μια ακόμη απόδειξη για τον τρόπο με τον οποίο οι Τούρκοι βλέπουν τις σχέσεις τους με τους γειτονικούς λαούς είχαν την ευκαιρία να δουν οι Ισραηλινοί μετά την απολογία του Ισραηλινού πρωθυπουργού στον Τούρκο ομάλογό του. Πιο συγκεκριμένα γιγαντοαφίσα η οποία φέρει τη σφραγίδα του Δήμου της Άγκυρας και τοποθετήθηκε σε σημεία της τουρκικής πρωτεύουσας ευχαριστεί τον Τούρκο πρωθυπουργό που έφερε, όπως αναφέρει, «την υπερηφάνεια στη χώρα»...

Στη γιγαντοαφίσα παρουσιάζεται η πλώρη του πλοίου «Μαβί Μαρμαρά», ο επιβλητικός Τούρκος πρωθυπουργός και, σε δεύτερο πλάνο, ο συνοφρυωμένος Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που πρόσφατα απολογήθηκε για την υπόθεση του πλοίου στον Ερντογάν κατόπιν αμερικανικών πιέσεων. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αφίσα «το Ισραήλ απολογήθηκε στην Τουρκία. Ευχαριστούμε, κύριε πρωθυπουργέ, που έφερες αυτή την υπερηφάνεια στη χώρα μας». 

• Μετά τη Β. Κορέα, και το Ιράν σκληραίνει έναντι της Δύσης 

Την αντίδραση της Τεχεράνης προκάλεσε η κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο, με τον υπαρχηγό των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό ΜασούντΤζαζαγερί, να δηλώνει ότι η παρουσία των Αμερικανών στην περιοχή αποτελεί την αιτία της έντασης, ενώ συμπλήρωσε ότι, εάν ξεσπάσει πόλεμος, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους θα υποστούν μεγάλες απώλειες. 

Η επιθετικού χαρακτήρα δήλωση του Ιρα­νού στρατηγού σχετίζεται και με την άρνηση του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να δεχτεί τις αμερικανικές απαιτήσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιρανός ανώτατος ηγέτης δεν φαίνεται να έχει δώσει την αναμενόμενη από τις ΗΠΑ εντολή για την επιβράδυνση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας του με αφορμή τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στο Ιράν τον ερχόμενο Ιούνιο. Όπως εκτιμούσαν οι Αμερικανοί, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δεν θα ήθελε να προκληθεί κρίση μεταξύ του Ιράν και της Δύσης πριν από τις εκλογές και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση Ομπάμα εκτιμούσε ότι ο ανώτατος Ιρανός ηγέτης θα επιβράδυνε την εξέλιξη του πυρηνικού προγράμματος της χώρας του. 

Τελικά, όπως αποδείχτηκε από την αρνητι­κή τοποθέτηση του Ιρανού διαπραγματευτή Σαίντ Τζαλίλι στις διαπραγματεύσεις με την ομάδα των έξι κρατών για το ιρανικό πυρη­νικό πρόγραμμα που διεξάγονται στο Καζακστάν, η Τεχεράνη φαίνεται να έχει επιλέξει το δρόμο της άρνησης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει τη δεδομένη χρονική στιγμή, με την κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο σε εξέλιξη. 

• Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε ελληνικά και κυπριακά ενεργειακά σχέδια λόγω έλλειψης συντονισμού των δύο χωρών 

Πολύτιμο χρόνο για την προώθηση των ενεργειακών τους σχεδίων στην E.E έχασαν η Ελλάδα και η Κύπρος λόγω της απουσίας συντονισμού των κινή­σεων τους στον τομέα αυτό. Πιο συ­γκεκριμένα, εξαιτίας της απουσίας συ­ντονισμού μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρ­ριψε την ένταξη στη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος τριών έργων τα οποία συνδέονταν με την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται καταρχάς, για τον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed, ο οποίος θα ξεκινά από τα κοιτάσματα Λεβιάθαν και Αφροδίτη και, μέσω Κύπρου, Κρήτης και ηπειρω­τικής Ελλάδας, θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά και, δεύτερον, για τον ανάλογο αγωγό φυ­σικού αερίου Transmed, που αποτελεί την κυπριακή πρόταση. Το τρίτο έργο αφορά στην κατασκευή του πλωτού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στα Βασιλικά της Κύπρου. 

Ο λόγος για την απόρριψη της ένταξης των έργων στη λίστα είναι η αδυναμία συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου στα παραπάνω έργα διότι αυτά δεν είχαν προταθεί από δύο του­λάχιστον μέλη της E.E, όπως προβλέ­πεται. Σημειώνεται ότι πριν από έναν περίπου μήνα ο διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ, Δημήτρης Μανώλης, είχε δηλώσει ότι η προσπά­θεια ενοποίησης των προτεινόμενων σχεδίων των δύο αυτών αγωγών βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι δυο χώρες, πάντως, έχουν μια ακόμη ευκαιρία να προωθήσουν τα έργα που τους ενδιαφέρουν, αφού η τελική προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων για κοινές ενεργειακές υποδομές λήγει το Σεπτέμβριο, ενώ η ανακοίνωση της τελικής ευρωπαϊκής λίστας θα γίνει το φθινόπωρο. 

SPY NEWS
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-11/04/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger