Αρχική » » Κομάντος κατά εργαζόμενων

Κομάντος κατά εργαζόμενων


• Τα «κόκκινα μπερέ» στάθηκαν απέναντι στους διαμαρτυρόμενους εργαζομένους του Σκαραμαγκά χθες στο ΥΕΘΑ. 
• ΟΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΤΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ ΒΡΗΚΑΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ.

Οι κομάντος με τα κόκκι­να μπερέ εναντίον των απλήρωτων εργαζο­μένων Σκαραμαγκά. Αυτή η εικόνα του πολεμικού σκηνικού στο υπουργείο Εθνι­κής Άμυνας εντυπωσίαζε τους περαστικούς χθες το πρωί στη Μεσογείων. Οι ειδικές δυνάμεις της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας άφησαν το Κιλκίς, όπου στρατοπεδεύουν, και βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, όταν τα αστυνομικά μέτρα του υπουργείου Άμυνας αποδείχθηκαν έωλα. Το ίδιο συνέβη τον περασμένο Οκτώ­βριο, όταν σε μια άλλη «έφοδό» τους οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία είχαν φτάσει μέχρι το κεντρικό κτήριο του Πεντά­γωνου. Ανάλογες σκηνές είχαν προηγηθεί με αποστράτους που κατά καιρούς διαμαρτύρονταν.... 

Από τότε ένα από τα καλύτερα εκπαιδευμένα τμήματα του ελληνικού στρατού διατίθεται όχι για την άμυνα της χώρας, αλλά σε αστυνομικά καθήκο­ντα. Και όταν δεν έχει διαδηλώσεις, τους χρησιμοποιούν σε ρόλο «σεκιούριτι» για να ελέγ­χουν τις κάρτες εισόδου των Ε­πισκεπτών και του προσωπι­κού. 

Συνάντηση 

Σύρραξη βέβαια δεν υπήρξε και ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά «Τρίαινα», Β. Καρακίτσο, και μέλη του διοικητικού συμβου­λίου του σωματείου. Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο πρόε­δρος της Πανελλήνιας Ομο­σπονδίας Εργατοϋπάλληλων Μετάλλου, Γ. Στεφανόπουλος, ο ειδικός γραμματέας του υ­πουργείου Εθνικής Άμυνας, Αντώνης Οικονόμου, καθώς και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του ελληνικού Δημοσίου, καθηγητής Πα­ναγιώτης Μπερνίτσας. 

Χρέη ύψους 12,7 εκατ. ευρώ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προς τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν βυθίσει στην ανέχεια 700 εργαζομένους, οι οποίοι ε­πί 1 χρόνο παραμένουν απλή­ρωτοι και πλέον ζητούν από το υπουργείο Εργασίας να ενταχθούν σε πρόγραμμα επιδότησης ανέργων. 

Τα χρέη αυτά τα οποία, συμ­φωνά με τους εργαζομένους, αποτελούν δεδουλευμένα για την κατασκευή 7 τορπιλακάτων του Πολεμικού Ναυτικού, βρί­σκονται πλέον στην κρίση του Νομικού Συμβουλίου του Κρά­τους. 

Η περιπέτεια των 700 εργα­ζομένων αλλά και της επιχείρησης ξεκίνησε πριν οπό δύο χρόνια, κατά την έναρξη της οι­κονομικής κρίσης στη χώρα μας με την πτώση της παραγω­γής, των παραγγελιών και τη μείωση των επισκευών. 

«Η κρίση μάς βρήκε απροε­τοίμαστους», σημειώνει στην «Ε» ο συνδικαλιστής των ναυ­πηγείων και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, Θανάσης Δανούσης, και αυτό γιατί άρχισε η ε­ταιρεία «Νεώριον» του Νίκου Ταβουλάρη να αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας. 

Αλλά το τελειωτικό «χτύπη­μα» ήρθε όταν η αγγλική εταιρεία «Bae Systems», που είχε αναλάβει ως σύμβουλος τε­χνογνωσίας στην κατασκευή των εφτά τορπιλακάτων, πήρε τα 100 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η σύμβαση, στη συνέ­χεια προχώρησε στην καταγγελία της, με αποτέλεσμα να «κολλήσουν» οι εργασίες στην κατασκευή της 6ης και της 7ης τορπιλακάτου. Πριν από δυο χρόνια έγινε προσπάθεια από την εργοδότρια εταιρεία προκειμένου να υ­παχθεί στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, αλλά το θέ­μα παραμένει εκκρεμές και εν αναμονή της δικαστικής από­φασης. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός. όπως επισημαίνει ο κ Δανούσης, ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία είναι από τις λίγες εναπομείνασες βιομηχανίες εντάσεως εργασίας στη χώρα μας και μιας και «ανήκει στη βαριά βιομηχανία θα μπορούσε να γίνει ατμομηχανή της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας». Και αυτό γιατί τα έσοδα της στη­ρίζονταν σε ποσοστό 60% στις εμπορικές συνεργασίες για επισκευές και κατασκευές πλοίων και το υπόλοιπο 40% τις πολεμικές αναθέσεις. 

Πηγές του υπουργείου ανέ­φεραν ότι το υπουργείο Άμυνας ως πελάτης των Ναυπηγεί­ων Σκαραμαγκά έχει καταβάλει πάνω από 2 δις. ευρώ έχοντας παραλάβει μόλις ένα υποβρύ­χιο. Άλλα δυο του ίδιου τύπου βρίσκονται στο τελικό στάδιο της κατασκευής τους στον Σκαραμαγκά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παναγιωτόπουλος γνω­στοποίησε ότι εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου θα υ­πάρξει συνάντηση της επιτροπής των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Ανάπτυξης με τον κ. ιδιοκτήτη των ναυπηγείων, Ισκαντάρ Σάφα. 

Των Π. ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ - ΑΝΤ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ 
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ-03/04/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger