Αρχική » » Δραχμούλα...

Δραχμούλα...


Έγιναν πολλά τις τελευταίες 15 ημέρες. Ο βασικός νόμος του καπιταλισμού καταπατήθηκε και παραβιάστηκε βίαια. Όμως, την καταπάτηση και παραβίαση του νόμου δεν την έκαναν κάποιοι ακραίοι κομμουνιστές, αλλά οι πιο ένθερμοι καπιταλιστές, οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι της ΕΕ. 

Σενάριο επιστημονικής φαντασίας; Φυσικά όχι. Η ΕΕ αποφάσισε το «κούρεμα» κατά 10% των καταθέσεων στην Κύπρο. Μετά το ηχηρό ΟΧΙ της κυπριακής Βουλής για γενικό «κούρεμα» των καταθέσεων κατά 10%, η Ε.Ε άλλαξε την απόφασή της. «Κουρεύτηκαν» μόνο οι καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ και μόνο στην Τράπεζα Κύπρου. Με την ίδια απόφαση χάθηκαν οι καταθέσεις στη Λαϊκή Τράπεζα... 

Με απόλυτα αντικειμενικούς όρους, η ανακοίνωση της πρώτης απόφασης της Ε.Ε είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του βασικού πυλώνα της κυπριακής οικονομίας, που ήταν ως γνωστόν ο τομέας παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Άρα το ΟΧΙ της κυπριακής Βουλής είχε ως αντικειμενικό στόχο να περιορίσει την οικονομική ζημιά των καταθετών. Ας δούμε λοιπόν τι πέτυχε η κυπριακή Βουλή: 

Γλίτωσαν οι καταθέτες με καταθέσεις μικρότερες των 100.000 ευρώ. Γλίτωσαν οι καταθέτες που είχαν καταθέσεις στις συνεταιριστικές και στα υποκαταστήματα των ξένων τραπεζών. Σώθηκαν οι συνεταιριστικές τράπεζες-μοχλός οικονομικής ανάπτυξης στα δύοκολα χρόνια που έρχονται για την Κύπρο. 

Καταρχάς δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για εμάς ότι η Γερμανία επέβαλε αυτή την απόφαση στην Ε.Ε προκειμένου να προκύψει τραπεζική αναταραχή και να υποτιμηθεί το ευρώ έναντι του δολαρίου. Έχουμε αναφερθεί παρά πολλές φορές στο πόσο απαραίτητη και πολύτιμη είναι για το βορειοευρωπαικό βιομηχανικό κατε­στημένο μια τέτοια υποτίμηση. Δεύτερος σημαντικός λόγος που η Γερμανία επέβαλε τη συγκεκριμένη απόφαση στην Ε.Ε είναι η υφαρπαγή καταθετών. Όμως, υπάρ­χει και ένας πολύ σημαντικός αντίλογος. Θα επανέλθουμε σε αυτό που αναφέραμε στην αρχή. Ότι παραβιάστηκε ο βασικός νόμος του καπιταλισμού. Τι λέει όμως αυτός ο νόμος; 

Αναγκαίος και ικανός νόμος για να υπάρχει και να λειτουργεί ο καπιταλισμός είναι η ακράδαντη εμπιστοσύνη και πίστη ότι οι καταθέσεις δεν θα χαθούν. Αυτός ο νόμος παραβιάστηκε με τις πρό­σφατες αποφάσεις της Ε.Ε. Ακόμα και οι πλέον καλοπροαίρετοι έπαψαν να έχουν πίστη στην Ε.Ε μετά τις πρόσφατες και υπέρ του «κουρέματος» δημόσιες δηλώσεις των υπευθύνων της. Οι πρόσφατες αποφάσεις της είναι πλέον επίσημη πολιτική. Σε όποια χώρα υπάρχει δημο­σιονομικό ή τραπεζικό πρόβλημα θα μπαίνει χέρι στις καταθέσεις. 

Στην οικονομία τα αποτελέσματα της οποιασδήποτε πολιτικής δεν φαίνονται άμεσα. Όμως, όταν γίνουν ορατά, δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Τι θα συμ­βεί λοιπόν με τη συγκεκριμένη πολιτική; Οι καταθέσεις θα φύγουν από τις τρά­πεζες του ευρωσυστήματος και θα πάνε στη Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ. Εκεί ο καπιταλισμός λειτουργεί ακόμη με τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί εδώ και αιώνες. Ορθά προβλέπουν οι άφρονες Γερμανοί ότι αυτή η μεταφορά καταθέσεων θα υποτιμήσει το ευρώ έναντι του δολαρίου. Θα πουλήσουν οι Γερμανοί BMW και Mersentes και θα σώσουν τα εργοστάσια τους. Όμως αυτό θα είναι ένα πρόσκαιρο αποτέλεσμα. Γιατί την επόμενη φορά που θα πάνε να βάλουν χέρι σε καταθέσεις για να θερα­πεύσουν ένα δημοσιονομικό ή τραπεζικό πρόβλημα δεν θα βρούνε αυτά που χρειάζονται. Και τότε τι θα γίνει; Φτηνά δανεικά δεν θα μπορούν να βρουν και νόμισμα δεν μπορούν να τυπώσουν γιατί φρόντισαν με τις μνημονιακές πολιτικές να καταστρέψουν την αγορά ομολόγων. Υπεραξίες από την ακίνητη περιουσία δεν μπορούν να φορολογήσουν γιατί οι μνημονιακές πολιτικές μείωσαν δραματικά τις τιμές των ακινήτων. Πού θα βρούνε λοιπόν τα απαραίτητα χρή­ματα; Δεν έχουν πρόβλημα. Να σωθεί το ευρώ και ας πεθάνουν από την πείνα και την ανέχεια οι άνθρωποι. Τι θα απα­ντήσουμε όλοι εμείς που κινδυνεύουμε; «Δραχμούλα...» 

Του Δευκαλίωνος 
(ΗOT DOC-04/04/2013) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger