Η ισχύς μιας χώρας και η θέση της στη διεθνή κοινωνία καθορίζονται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων σημαντικός είναι και ο οικονομικός. Χώρες με οικονομική ευρωστία προωθούν τα συμφέροντά τους ευχερέστερα, ενώ οι αδύναμες οικονομικά έχουν, κατά κανόνα μειωμένη διαπραγματευτική ικανότητα. Με ανησυχία διαπιστώνεται ότι η εξωτερική μας πολιτική έχει επηρεασθεί βαθύτατα από την οικονομική κρίση και από την κατάσταση κηδεμονίας στην οποία έχει περιέλθει η χώρα από τα Μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις με την Τρόικα...
Ήδη σημειώνονται σοβαρές υποχωρήσεις σε θέματα που άπτονται των διεθνών μας σχέσεων και ιδιαίτερα εκείνων και με τις γειτονικές μας χώρες. Διαπιστώνεται ότι η εξωτερική μας πολιτική έχει υποκύψει σε πιέσεις -χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις ή ανταλλάγματα- να μην προχωρήσουμε σε συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου με τη Ρωσία που προσέφερε ευνοϊκότερους όρους, για λόγους που συνδέονται με ευρύτερα γεωπολιτικά συμφέροντα μεγάλων δυνάμεων στο βαλκανικό-μεσογειακό χώρο.
Στο ίδιο πνεύμα μετά την εγκατάλειψη του σχεδίου για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, για τον οποίο, πάντως τη βασική ευθύνη φέρει η Βουλγαρία εγκαταλείπεται και ο νότιος αγωγός (Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία), που θα μετέφερε αζερικό φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας Ελλάδας και Ιταλίας στην Ευρώπη, προς χάριν του ΤΑΡ (Transadriatic Pipeline), που βάζει στον ενεργειακό χάρτη και την Αλβανία, η οποία από ετών ακύρωσε την Ελληνο-Αλβανική Συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για αλλαγή της στάσης των Τιράνων.
Πρόσθετα, η ελληνική διπλωματία αντέδρασε με μεγάλη καθυστέρηση -εννέα και πλέον μηνών!- στην παραχώρηση από την Τουρκία ερευνητικών δικαιωμάτων και εκμετάλλευσης σε θαλάσσιες περιοχές του Αιγαιακού χώρου που βάσει του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας ανήκουν στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα. Προφανώς, λόγω πιέσεων και απειλών, τελικά η Ελλάδα απέφυγε να καταθέσει στα Ηνωμένα Έθνη τις συντεταγμένες που ορίζουν τα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο. Ανησυχητικό φαινόμενο ήταν και η σιωπή στο «καζάν - καζάν» του Τούρκου Πρωθυπουργού, που οδηγεί σε υποψίες ότι μεθοδεύεται η συνεκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων σε αδιευκρίνιστες οριοθετικά περιοχές του Αιγαίου.
Τα τελευταία οδυνηρά γεγονότα της Κύπρου, τα οποία η Ελλάδα παρακολούθησε μάλλον ως απλός θεατής, καταδεικνύουν ότι η Ελληνική εξωτερική πολιτική έχει περιέλθει σε κατάσταση μεγάλης αδυναμίας για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Το γεγονός προκαλεί δικαιολογημένα ανησυχίες και πρέπει να προβληματίσει, εκτός από την κυβέρνηση, η οποία ασκεί την εξωτερική πολιτική, και όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
Η ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας με τα άλλα δημοκρατικά κόμματα και πολιτικές δυνάμεις σε βασικές επιλογές της εξωτερικής πολιτικής καθίσταται επιτακτικότερη υπό το φως και των διαφαινόμενων ανακατατάξεων στο γεωπολιτικό χώρο της περιοχής μας μετά την επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ και τη μεγαλύτερη ασφάλεια κινήσεων που αποκτά η Άγκυρα στη συνέχεια της έκκλησης ταυ Οτσαλάν προς τους ομοεθνείς τους Κούρδους να «σιγάσουν τα όπλα», με κάποια προφανώς ανταλλάγματα που για την ώρα δεν είναι ορατά.
του Χρήστου Θ. Μπότζιου
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-04/04-10/04/13)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.