►Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία Κυπρίων στη Λευκωσία. Δεξιά: Μια γυναίκα κλαίει στο άκουσμα των εξοντωτικών μέτρων.
►0 βρόμικος ρόλος των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών στην προετοιμασία για την εξόντωση της Κύπρου. Η περίπτωση των Άγγλων (το 1956 στο Σουέζ) και των Ηνωμένων Πολιτειών στην κρίση του 2009.
Από απόψεως αποτελεσμάτων, η ζημία που υπέστη η Κύπρος, η οποία μέσα σε λίγες ημέρες είδε το τραπεζικό της σύστημα να καταστρέφεται, το οποίο, ως γνωστόν, συμμετέχει στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της νήσου κατά 45%-47%, με αποτέλεσμα η οικονομία της να παραμείνει εσαεί ακρωτηριασμένη, μόνο με απώλεια ενός πολέμου που χάθηκε -χωρίς καν να δοθεί- μπορεί να συγκριθεί...
Η δε υπαγωγή της στην τρόικα και οι γνωστές από τη δική μας εμπειρία μετέπειτα συνέπειες θα έχουν ως βέβαιο αποτέλεσμα την πλήρη εξασθένησή της ως αυτόνομης κρατικής οντότητας και την αδυναμία της να προβάλλει αντίσταση σε όσες γενικότερα πολιτικές τής επιβληθούν, είτε σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού είτε σε σχέση με τη διατήρηση του εθνικού της πλούτου.
Οι συνέπειες αυτές ήταν φυσικά γνωστές στους Γερμανούς που επέλεξαν αυτή τη λύση, όπως και το όφελός τους από την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, καθώς ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, με δήλωσή του, προσκάλεσε εμμέσως πλην σαφώς τους ξένους καταθέτες να προτιμήσουν τις γερμανικές τράπεζες για την ασφάλεια που προσφέρουν.
Ο εξαναγκασμός
Τέτοιες πρακτικές, ο εξαναγκασμός μίας χώρας να υποταχθεί στη βούληση μίας άλλης ισχυρότερης και η ιδιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της από τον επιτιθέμενο, μέχρι τώρα γίνονταν μέσω συμβατικού πολέμου. Η διαφορά μεταξύ του τελευταίου και ενός οικονομικού πολέμου -διότι στην ουσία περί αυτού πρόκειται- έγκειται στο γεγονός ότι ο αντικειμενικός σκοπός αντί της καταλήψεως εδάφους είναι η κατάληψη των περιουσιακών στοιχείων του ηττημένου και ο σφετερισμός τους μέσω της μεθοδευμένης καταστροφής της οικονομίας του.
Όπως σε κάθε πόλεμο, έτσι και σε αυτήν τη μορφή πολέμου, οι μυστικές υπηρεσίες συμμετείχαν ενεργώς, παρέχοντας την αναγκαία πληροφοριακή κάλυψη για την υποστήριξη της κυβερνητικής πολιτικής. Συγκεκριμένως, τον πεισμένο Νοέμβριο «διέρρευσε» (!) μία έκθεση της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών BND, η οποία ανεφέρετο στις δυσανάλογες για την κυπριακή οικονομία καταθέσεις των Ρώσων καταθετών, ισχυριζόμενη ότι τούτο ήταν το αποτέλεσμα παραβιάσεως των ισχυόντων κανόνων για την καταπολέμηση μαύρου χρήματος. Οι αιτιάσεις της BND διαχύθηκαν στη συνέχεια και στον υπόλοιπο γερμανικό Τύπο, χαρακτηρίζοντας την όποια γερμανική βοήθεια για διάσωση των κυπριακών τραπεζών διευκόλυνση της παράνομης δραστηριότητας των Ρώσων ολιγαρκών, ένα σκεπτικό που ακολουθήθηκε και από την κυβέρνηση Μέρκελ και αποτέλεσε τη βάση για την υποχρεωτική περικοπή των καταθέσεων.
Την περασμένη εβδομάδα, η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» έγραφε ότι ο επικεφαλής τη» BND Γκέρχαρντ Σίντλερ, σε κλειστή συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής ενημέρωσε τους βουλευτές της χώρας ότι η υπηρεσία του διαπίστωσε ότι οι ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο ανέρχονται σε περίπου 20 δισ. ευρώ, σημαντικό μέρος των οποίων (περί το 40%) ήταν μαύρο χρήμα ή προϊόν ξεπλύματος. Ο ισχυρισμός αυτός είναι βέβαια γελοίος, δεδομένου ότι καμία υπηρεσία πληροφοριών δεν μπορεί να αποκτήσει τέτοιας μορφής πληροφορίες. Γιατί, για όσους έχουν στοιχειώδη γνώση για τις ποικίλες και πολύπλοκες διαδικασίες και τεχνικές διακινήσεως τέτοιου χρήματος, ουδείς μπορεί να καταλήξει σε τέτοιους υπολογισμούς, πόσω μάλλον να προσδιορίσει πιο τμήμα από αυτά και πόσα είναι προϊόν ξεπλύματος, γιατί απλούστατα για να καταλήξει σε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να γνωρίζει από ποιες παράνομες δραστηριότητες προέρχονται, πράγμα που φυσικά δεν είναι στις δυνατότητες μίας μυστικής υπηρεσίας. Στην ιστορία των μυστικών υπηρεσιών, εξάλλου, δεν υπάρχει κανένα περιστατικό επιτυχίας στον τομέα αυτόν.
Η μόνη επιτυχία της BND στον τομέα της οικονομίας ήταν η προ ετών (2006) απόκτηση ενός CD, δωροδοκώντας στέλεχος τράπεζας με 4.500.000 ευρώ, το οποίο περιείχε τα ονόματα 1.000 Γερμανών καταθετών σε ελβετικές τράπεζες και μία αντίστοιχη περίπτωση στο Λίχνενσταϊν, το 2008, στην οποία με την καταβολή 7.300.000 δολαρίων σε πρώην στέλεχος της τράπεζας LGT (ανήκει στη βασιλική οικογένεια της χώρας), απέκτησαν τα ονόματα Γερμανών καταθετών, για φορολογικούς πάλι σκοπούς.
Το χαρακτηρισθέν ως μαύρο χρήμα των Ρώσων στην Κύπρο -αν και χωρίς καμία απόδειξη- δεν εμπόδισε πάντως τους ίδιους τους ηθικολόγους Γερμανούς να το προκαλέσουν στις δικές τους τράπεζες, όπως επίσης και τράπεζες του Λίχνενσταϊν, της Μάλτας, της Ελβετίας, της Ανδόρας κ.ά., που έχουν αποδυθεί σε έναν σκληρό ανταγωνισμό για το ποιος θα πρωτοπάρει τα εναπομείναντα χρήματα των Ρώσων.
Η επιχείρηση εναντίον της Κύπρου, που οι «Financial Times» χαρακτήρισαν με τα λόγια «αντί να τη σώσουν της έβαλαν ένα σκοινί στον λαιμό», αποτελεί την κυριότερη ένδειξη, αν όχι και απόδειξη, ότι ο τρίτος πόλεμος που εξαπέλυσε η Γερμανία στη σκοτεινή Ιστορία της, άρχισε. Είναι ένας οικονομικός πόλεμος, ο οποίος ταιριάζει απόλυτα στην πασίγνωστη ρήση του Κλαούζεβιτς περί πολέμου, ότι αποτελεί τη συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα.
Μέχρι τώρα το πλέον γνωστό περιστατικό οικονομικού πολέμου ήταν ο εξαναγκασμός της Αγγλίας να σταματήσει την εισβολή στο Σουέζ (μαζί με τους Γάλλους και το Ισραήλ) το 1956. Μετά τις προτροπές της Ουάσινγκτον και μη συμμορφώσεως της, αναγκάστηκε να το κάνει λόγω της άμεσης απειλής των Αμερικανών, οι οποίοι κατείχαν το μεγαλύτερο μέρος του τεράστιου πολεμικού χρέους της Αγγλίας, ότι θα άρχιζαν μαζικές πωλήσεις της αγγλικής λίρας, με αποτέλεσμα την άμεση κατάρρευσή της.
Το μέτρο
Η επαναφορά του οικονομικού πολέμου στο προσκήνιο είναι σχετικά πρόσφατη και είχε ως συνέπεια την εμπλοκή σε αυτόν των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, με την ευκαιρία της οικονομικής κρίσεως του 2009. Οι διαμορφωτές της αμερικανικής στρατηγικής, διαβλέποντας ότι η εξασθένηση της αμερικανικής οικονομίας πιθανόν να αποτελούσε πρόκληση ή ευκαιρία για άλλες μορφές επιθέσεως από χώρες στρατιωτικώς ασθενέστερες, ανέδειξαν την «οικονομική ασφάλεια» ως την πρώτη σε προτεραιότητα εθνική απειλή, γεγονός που είχε άμεση επίδραση στις προτεραιότητες της CIA και των άλλων υπηρεσιών της χώρας. Ένα μέτρο για εκτέλεση αυτής της αποστολής, για την οποία καμία υπηρεσία πληροφοριών δεν διαθέτει το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό, ήταν η άμεση πρόσληψη στελεχών από τράπεζες και τον χρηματιστηριακό τομέα από το πλήθος των ανέργων στελεχών της Γουόλ Στριτ.
Το αποτέλεσμα ήταν, εν μέσω φόβων ότι η Κίνα θα προσπαθούσε να ρίξει στην αγορά τα αποθέματά της οε δολάρια, ύψους ενός τρισ. δολαρίων, με συνέπεια την άμεση κατάρρευση του δολαρίου, να αναγκαστεί το γραφείο του διευθυντού των υπηρεσιών πληροφοριών (Director of National Intelligence ) ναυάρχου Μπλερ να προβεί, στις 19 Φεβρουαρίου 2009, σε μία δημόσια προειδοποίηση προς την Κίνα ότι κάτι τέτοιο θα θεωρείτο πράξη οικονομικού πολέμου. Τον επόμενο μήνα Μάρτιο του 2009, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα της CIA τις πληροφορίες στον οικονομικό τομέα πιο ψηλά από τη μη διασπορά των πυρηνικών όπλων, τον τομέα της ενέργειας και πετρελαίου και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Από τον ίδιο μήνα, η CIA άρχισε να παράγει ένα ημερήσιο δελτίο πληροφοριών για ενημέρωση του προέδρου, που αποτελούσε ειδικό παράρτημα του γενικού ενημερωτικού δελτίου.
Στην Ισπανία
Τον Φεβρουάριο του 2010, στο παιχνίδι των μυστικών υπηρεσιών που ασχολούνταν με την οικονομική κρίση μπήκε και η Ισπανία, καθώς η κυβέρνηση της χώρας διέταξε την ισπανική υπηρεσία πληροφοριών (Centro Nacional de Inteligencia) να διερευνήσει τη σχέση των αρνητικών δημοσιευμάτων για την οικονομία της χώρας με τις αγορές. Το αποτέλεσμα ήταν έκτοτε η μία μετά την άλλη οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ευρώπης να εντάξουν σης αρμοδιότητές τους και το θέμα της συλλογής πληροφοριών σε σχέση με την οικονομική κρίση, κάτι τελείως φυσικό για υπηρεσίες με αποστολή την πληροφόρηση της πολιτικής ηγεσίας για εχθρικές απειλές.
0 ρόλος της ΕΥΠ
Στην περίπτωση της δικής μας ΕΥΠ, το έργο αυτό καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο, ακόμη και αν υπήρχε απόφαση για κάτι τέτοιο, λόγω του μαρασμού της υπηρεσίας από τις εκτός πραγματικότητας περικοπές του προϋπολογισμού της. Αυτό που μπορεί να κάνει, πάντως, κατά την άποψή μας είναι η επικέντρωση των όποιων δυνατοτήτων τής απέμειναν στον εντοπισμό των εδώ συνεργατών των ξένων κρατών, μία αποστολή μάλλον εύκολη, και η δημιουργία μίας ad hoc task force, εξ επιλέκτων στελεχών, ενώ η ανάλυση των συλλεγόμενων στοιχείων θα πρέπει να δοθεί σε εξωτερικούς συνεργάτες με εξειδίκευση στον συγκεκριμένο τομέα.
Από τον Μάνο Ηλιάδη
(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-31/03/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.