Αρχική » » Παραμένει ισχυρό το στράτευμα

Παραμένει ισχυρό το στράτευμα


• ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ 0Ι ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.
• Εξασφαλίζεται ευελιξία, με ενίσχυση των μάχιμων μονάδων με προσωπικό και υποδομές. 
• Οι Ειδικές Δυνάμεις αποκτούν ενιαία διοίκηση. 

Του Χρήστου Καπούτση 

Ουσιαστικές αλλαγές στη λογική της διοί­κησης των Ενόπλων Δυνάμεων και στις δομές τους ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυ­πουργού Α. Σαμαρά. Με τη νέα λογική στη διάρθρωση των Ε.Δ. περιορίζονται σημαν­τικά τα λειτουργικά έξοδα χωρίς, όμως, να θίγεται το αξιό­μαχο. 

Η βασική αλλαγή είναι ότι με τη νέα δομή... ενισχύονται σε προσωπι­κό και σε μέσα οι μάχιμες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ κα­ταργούνται στρατιωτικές μονάδες, που εξυπηρετούσαν επιχειρησιακές ανάγκες του παρελθόντος ή σκοπι­μότητες τοπικών αρχόντων. Η διακλαδικότητα θα είναι πλέον ο κύ­ριος άξονας των στρατιωτικών επι­χειρήσεων στη μελλοντική δομή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμε­ων. Σε αυτήν τη νέα δομή, που εγ­κρίθηκε ομόφωνα από το ΚΥΣΕΑ, περιλαμβάνονται το εξής.· 

Στον Στρατό Ξηράς: 

• Καταργούνται δύο Σώματα Στρα­τού, το Α' και το Β' Σ.Σ. 

• Διαλύεται η Διοίκηση Στρατιωτι­κών Εργοστασίων. 

• Καταργείται το Διακλαδικό Επι­χειρησιακό Στρατηγείο Άμεσης Αντίδρασης. 

• Η 70ή ΣΔΥ, που έχει έδρα την Αθήνα, καταργείται. 

• Καταργείται η Ταξιαρχία στην Τρίπολη. 

• Κλείνουν συνολικά 50 στρατόπε­δα. 

Η Μεραρχία Υποστήριξης ΜΕΡΥΠ που έχει έδρα τη Λαμία με­ταφέρεται στη Θεσσαλονίκη. 

• Η 10η Ταξιαρχία Πεζικού, η οποίο έχει έδρα τις Σέρρες, μεταπίπτει σε Σύνταγμα με την ίδια έδρα. 

• Η 2η Ταξιαρχία Υποστήριξης στην Κοζάνη καταργείται. 

• Καταργείται η 97η ΣΔΥ, που έχει έδρα τη Χαλκίδα, και στην έδρα της παραμένει μόνο η Σχολή Πε­ζικού. 

Οι Ειδικές Δυνάμεις αποκτούν ενιαία διοίκηση, ως Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης. Πρόκειται για επιλογή που γίνεται μόνο για οι­κονομικούς λόγους. Επειδή, όμως, οι Ειδικές Δυνάμεις στη νέα επιχειρησιακή συγκρότηση έχουν καθοριστικό ρόλο σχετικά με την επίγεια έκβαση μιας στρατιωτικής σύγκρουσης, τα επιτελεία θα το αντιμετωπίσουν κάπως «ευρύχωρα». 

Στο Ναυτικό 

 Μειώνονται από 17 σε 8 οι Μοί­ρες Σκαφών. 

 Μειώνονται κατά 2 οι Διοικήσεις Σκαφών. 

 Καταργείται η Μοίρα Υποστήρι­ξης της Διοίκησης Φρεγατών. 

 Καταργείται η 353η Μοίρα Ναυ­τικής Συνεργασίας και εντάσσε­ται ως Μοίρα Αεροσκαφών Ναυ­τικού στη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού. 

Γενικότερα, καταργούνται ή συμ­πτύσσονται Διοικητικές Δομές του Ναυτικού για περισσότερη ευελι­ξία, για να ενισχυθούν μάχιμες μονάδες και για να εξοικονομηθούν οικονομικοί πόροι. 

Στην Αεροπορία 

 Οι ανασχηματισμοί και οι αλλα­γές Διοικητικών Δομών πραγματοποιούνται μέσα στους ήδη υπάρ­χοντες σχηματισμούς, δηλαδή στο ΑΤΑ (Λάρισα), στη ΔΑΥ (Ελευσίνα), στη ΔΑΕ (Τατόι). 

 Κλείνουν 4 αεροπορικά αποσπά­σματα (Σαντορίνη, Αγρίνιο, Τυμπάκι και Ιωάννινα) και σμηναρ­χίες (όπως η Πρέβεζα) μεταπίπτουν σε αεροπορικό απόσπα­σμα. 

 Μειώνονται κατά 17% οι σχημα­τισμοί της Π.Α. 

Γενικά, μειώνεται κατά 45% η δομή διοίκησης και κατά 25% η δομή δυνάμεων. 

Επίσης, μειώνονται κατά 20% οι ανώτατοι αξιωματικοί και των τριών κλάδων των Ε Δ., από τον βαθμό του ταξίαρχου και πάνω. Ειδικότε­ρα, αποφασίστηκε το οριστικό κλεί­σιμο περίπου 50 στρατοπέδων, η λειτουργία των οποίων «βάρυνε» αρκετά τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Σύμ­φωνα με εκτιμήσεις του υπουργεί­ου Εθνικής Άμυνας, με την εφαρμογή της νέας Δομής, θα εξοικονο­μηθούν εφάπαξ περί το 100 εκα­τομμύρια ευρώ, ενώ και το ετήσιο όφελος θα είναι υψηλό λόγω της εξοικονόμησης λειτουργικών δαπα­νών. Το οικονομικό όφελος υπολο­γίζεται ότι θα είναι περί τα 6-8 εκα­τομμύρια ευρώ τον χρόνο. Σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνεται το όφελος από την κατάργηση κατά 20% των θέσεων των ανώτατων αξιωματικών (από τον βαθμό του ταξίαρχου και αντίστοιχα και άνω). 

Επίσης, κατά τη συνεδρίαση του το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε την προμήθεια ανταλλακτικών, ύψους περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ. Το υλικά αυτά αφορούν κυρίως την Πολεμι­κή Αεροπορία και προορίζονται για τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 και τους αντιαεροπορι­κούς πυραύλους Patriot και θα κα­λύψουν τις ανάγκες τεχνικής υπο­στήριξης για τα επόμενα πέντε χρό­νια. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, σε δη­λώσεις του είπε ότι ελπίζει πως η νέα δομή θα έχει υλοποιηθεί μέσο στην επόμενη διετία. 

Άνοιξε πυρ ο Σαμαράς 

Βολές κατά ριπάς εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ κατά των υψηλόβαθμων στελεχών του στρατεύματος, με αφορμή τις διαμαρτυρίες για τις μειώσεις στους μισθούς τους. « Ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης μας να πετσοκόψουμε τους μισθούς των υψηλόβαθμων αντί να προβούμε σε αθρόες απολύσεις μικρομεσαίων στελεχών, τσακίζοντας έτσι τη ραχοκοκαλιά του στρατεύματος. 

Ήταν επιλογή μας να διασώσουμε τους μικρούς και να κόψουμε από 45% έως 60% τις αποδοχές των μεγάλων!», είπε και πρόσθεσε: «Δεν επιλέξαμε την εύκολη οδό που ακολούθησαν Γάλλοι, Γερμανοί ακόμη και Ισραηλινοί σχεδιάζοντας μαζικές απολύσεις στα στρατεύματα τους για να διατηρήσουν τα προνόμια της ελίτ των στρατιωτικών». Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, λέγοντας: «Είναι προς τιμήν σου, στρατηγέ Κωσταράκο, που από την πρώτη στιγμή με γενναιότητα μπήκες επικεφαλής αυτής της εκστρατείας αποδεχόμενος τη μεγαλύτερη μείωση μισθού που ξεπερνάει το 60%. 

Αυτό πρέπει να το επικοινωνήσετε, ώστε οι ένστολοι να ξέρουν το παρασκήνιο, να ξέρουν όλη την αλήθεια και να μην διαμαρτύρονται χωρίς να γνωρίζουν το τι συμβαίνει στους άλλους στρατούς». 

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-01/06/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger