Αρχική » » Νέο αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Νέο αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ


Γράφει ο ΑΙΑΣ ο ΤΕΛΑΜΩΝΙΟΣ 

Με την εξαγγελία από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο ενός εν δυνάμει «νέου αμυντικού δόγματος» Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ, με δυνατότητα επέκτασης προς Βορρά για να συμπεριλά­βει και τις Βουλγαρία και Ρουμανία, που θα συνεργάζεται στενά με μετριοπαθείς αραβικές χώρες όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία κ.λπ. καθώς και με πτήση πάνω από την ακριτική Μεγίστη (Καστελλόριζο), με σπουδαίο σημειολογικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, των αρχηγών της Ελληνικής ΠΑ αντιπτεράρχου (I) Χρήστου Βαΐτση και των Ισρα­ηλινών Αεροπορικών Δυνάμεων υποπτέραρχου Amir Eshel, ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου η διεθνής, διακλαδική, με­σαίας κλίμακας άσκη­ση «Ηνίοχος 2015». 

Μία άσκηση, που δι­οργανώθηκε και δι­ευθύνθηκε από την ΠΑ, με τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυ­τικού,... μέσω της άσκη­σης «Αστραπή 2015» και του Στρατού Ξηράς (Ειδικές Δυνάμεις, Αε­ροπορία Στρατού και μονάδες αντιαεροπο­ρικού πυροβολικού), καθώς και με την για πρώτη φορά συμμετοχή των Αεροπορικών Δυνάμεων του Ισραήλ, με 12 μαχητικά αε­ροσκάφη F-16Ι, καθώς και των Αμερικανι­κών Δυνάμεων Ευρώπης (USAFE) με τις ομάδες των Ειδικών Δυνάμεων αυτής καταδεικτών στόχων (J-TAC). 

Ο ΥΕΘΑ, συνοδευόμενος από τους Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχο (I) Χρήστο Βαΐτση, επισκέφθηκε το Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην Ανδραβίδα, όπου συνάντησε εκεί τον αρχηγό ΑΤΑ αντιπτέραρχο (I) Χρήστο Χριστοδούλου και την πρέσβειρα του Ισραήλ κ. Irit Ben Abba, όπου όλοι τους ενημερώθηκαν για την άσκηση από τον διοικητή του ΚΕΑΤ ταξίαρχο Λύγκρη. Εκεί ήταν και ο Ισραηλινός αρχηγός, ο οποίος δεν εμφανίστηκε ενώπιον των δημοσιογράφων, ούτε και επιτράπηκε τελευταίους να προσεγγίζουν τον Ισραηλινό τομέα, που στάθμευαν τα αεροσκάφη τους. 

«Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί τέ­τοιου είδους συνεργασίες θα οδηγήσουν στη δημιουργία μιας ασφαλούς περιοχής που ξεκινά από την Αίγυπτο, μία χώρα που αντιστέκεται στον ισλαμικό φονταμενταλισμό και από το Ισραήλ. Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα ουσιαστικά αποτελούν ένα χώρο που -γιατί όχι- μπορεί να είναι το νέο αμυ­ντικό δόγμα το οποίο μπορεί να προεκτα­θεί και προς το Βορρά, προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία -κάτι το οποίο θα επιδιώ­ξει η Ελλάδα- και σε συνεργασία με μετρι­οπαθείς χώρες της Μέσης Ανατολής», τόνισε, μεταξύ άλλων ο κ. Καμμένος, προσθέ­τοντας: «Προχωράμε σε αμυντική συνεργασία με την Αίγυπτο τις επόμενες ημέρες. Στις αρχές Ιουνίου ο Αρ­χηγός ΓΕΕΘΑ θα βρί­σκεται στην Αίγυπτο. Συμφώνησα πριν από δέκα μέρες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, τον κ. Σίσι και τον υπουρ­γό Άμυνας και τον αρχηγό των Γενικών Επιτελείων ότι με ένα κλιμάκιο της Πολε­μικής Αεροπορίας, με Μιράζ 2000, με τα οποία ουσιαστικά πετάει και η αεροπορία της Αιγύπτου, θα κάνουμε και μία άσκηση τις πρώτες μέρες του Ιουνίου». 

Η άσκηση συνέπεσε με την επέτειο της συμπλήρωσης 25 ετών από τη σύναψη επισήμων και πλήρων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδος-Ισραήλ, κάτι που τόνισε η πρέσβης κ. Abba, ενώ η πτήση των δύο αρχηγών πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα Μεγίστης, που η Τουρκία αμφισβητεί το ότι έχει ΑΟΖ, αποτελεί ασφαλώς έμμεση και πολύ σημαντική απάντηση από Ισραηλινής πλευράς στις αιτιάσεις αυτές. 

(ΚΑΡΦΙ-02/05/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger