• Ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στο περιθώριο της κοινής συνόδου υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες.
• Γιατί δεν έγινε το ραντεβού του Πάνου Καμμένου με τον Αμερικανό ομόλογό του στην Ουάσινγκτον.
• Με δήλωσή του στα «Π», ο Π. Καμμένος εξηγεί την ελληνική αντιπροσφορά για την Κάρπαθο.
Αποστολή στην Ουάσινγκτον: ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ
lsblaveris@gmail.com
Ένα αίτημα για δωρεάν παραχώρηση 40 μεταφορικών ελικοπτέρων Blackhawk, αλλά και βαρέων μηχανημάτων για το Μηχανικό και τις νέου τύπου ΜΟΜΑ, καθώς και μια ολοκληρωμένη ελληνική πρόταση προκειμένου οι επιπρόσθετες επιχειρησιακές δραστηριότητες που επιθυμούν οι ΗΠΑ να πραγματοποιηθούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με βάση το αεροδρόμιο της Καρπάθου μετέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Κομμένος, κατά την πρόσφατη «περιπετειώδη» επίσκεψή του στην Αμερική, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα.
Και λέμε «περιπετειώδη» γιατί αιφνιδιαστικά ο κ. Καμμένος, λίγες ώρες προτού αναχωρήσει από τη βελγική...
πρωτεύουσα, όπου βρισκόταν για να συμμετάσχει στην κοινή σύνοδο των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της Ε.Ε. (παρουσία και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ), έλαβε ένα τηλεφώνημα από την αμερικανική πλευρά μέσω του οποίου πληροφορήθηκε ότι ο ομόλογός του, Ας Κάρτερ, είχε ακυρώσει όλα τα ραντεβού του για την Πέμπτη 21 Μαΐου (μεταξύ αυτών και αυτό με τον Έλληνα ΥΕΘΑ), λόγω αιφνιδιαστικής συσκέψεως που αποφάσισε και όρισε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο με τους τζιχαντιστές.
πρωτεύουσα, όπου βρισκόταν για να συμμετάσχει στην κοινή σύνοδο των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της Ε.Ε. (παρουσία και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ), έλαβε ένα τηλεφώνημα από την αμερικανική πλευρά μέσω του οποίου πληροφορήθηκε ότι ο ομόλογός του, Ας Κάρτερ, είχε ακυρώσει όλα τα ραντεβού του για την Πέμπτη 21 Μαΐου (μεταξύ αυτών και αυτό με τον Έλληνα ΥΕΘΑ), λόγω αιφνιδιαστικής συσκέψεως που αποφάσισε και όρισε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο με τους τζιχαντιστές.
ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ. Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, το δίλημμα για τον υπουργό και γενικότερα την ελληνική αποστολή ήταν μεγάλο: Να ακυρωθεί όλο το ταξίδι στις ΗΠΑ ή να πραγματοποιηθεί κανονικά και να ακολουθηθεί το βαρύ πρόγραμμα επισκέψεων και επαφών που είχε σχεδιαστεί, εκτός αυτής με τον κ. Καρτερ, ενώ παράλληλα να καταβάλλονταν προσπάθειες να μεταφερθεί το ραντεβού μια άλλη ημέρα;
Τελικώς, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί το ταξίδι, να ακολουθηθεί κανονικά το πρόγραμμα του υπουργού και να καταβληθεί προσπάθεια η συνάντηση των δύο υπουργών να γίνει μια άλλη ημέρα. Ο κ. Καμμένος συναντήθηκε στο αμερικανικό Πεντάγωνο με την υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Κριστίν Γουορμουθ, προς την οποία και μετέφερε τα προαναφερθέντα ελληνικά αιτήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπόλοιπο πρόγραμμα του Π. Καμμένου στην Ουάσινγκτον προέβλεπε συναντήσεις και με τον πρόεδρο της πανίσχυρης επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μακ Θόρνμπερι, και τον επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Ε.Δ., γερουσιαστή Τζακ Ριντ (που εγκρίνει όλα τα προγράμματα αποστολής υλικού σε σύμμαχες χώρες), επαφές και γεύμα με μέλη του Κογκρέσου στο Καπιτώλιο, συναντήσεις με εκπροσώπους ομογενειακών και εβραϊκών οργανώσεων στην ελληνική πρεσβεία, καθώς και επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin. Εκεί ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ μαζί με τους εκπροσώπους της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας θα ενημερωνόταν για τις δυνατότητες συνεργασίας της αμερικανικής εταιρείας με ελληνικές, στο πλαίσιο της αναβαθμίσεως των Ρ-3Β.
“Θα ζητήσουμε 40 Blackhawk και μηχανήματα για τις ΜΟΜΑ ”
Ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ενώ βρισκόταν στις Βρυξέλλες, απαντώντας σε ερώτημα των «Παραπολιτικών» αναφορικά με το τι πρέπει να αναμένει η Ελλάδα από το ταξίδι του στις ΗΠΑ, είπε τα εξής: «Πάμε στην Ουάσινγκτον για να ζητήσουμε να μας παραχωρηθούν δωρεάν 40 μεταφορικά ελικόπτερα Blackhawk από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού. Επίσης, θα ζητήσουμε μεταχειρισμένο υλικό βαρέων μηχανημάτων του Μηχανικού για να το δώσουμε στις δύο νέου τύπου ΜΟΜΑ του Μηχανικού του Στρατού μας. Μαζί με τον γενικό διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, πτέραρχο κ. Βούρη, και τους εκπροσώπους της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας θέλουμε να δούμε τι μορφή συνεργασίας μπορεί να υπάρξει στο πλαίσιο του προγράμματος των Ρ-3Β Orion, αλλά γενικότερα και σε άλλα προγράμματα. Ακόμα, πάμε να τους προσφέρουμε επίσημα την εναλλακτική χρησιμοποίηση από μέρους τους και από μέρους του ΝΑΤΟ του αεροδρομίου της Καρπάθου, αντί της Σούδας.
Οι Αμερικανοί μάς ζήτησαν επιπρόσθετη επιχειρησιακή παρουσία από τη Σούδα, που απαιτούσε πρόσθετα έργα, τα οποία δεν μπορούσαμε να κάνουμε. Μας ζήτησαν να επιχειρούν από το Καστέλλι. Όπως τους εξηγήσαμε, αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε, για δικούς μας λόγους. Προτείνουμε, λοιπόν, εναλλακτικά, να επιχειρούν από το αεροδρόμιο της Καρπάθου, καθώς έτσι αναβαθμίζεται επιχειρησιακά, διπλωματικά κ.λ.π. ολόκληρη η περιοχή των Δωδεκανήσων, ιδίως του νοτιοανατολικού τμήματος, κάτι που μας ενδιαφέρει για προφανείς λόγους. Επομένως, δεν πρόκειται για “προσφορά νέων βάσεων στους Αμερικανούς", αλλά για ουσιαστική αντιπροσφορά στο δικό τους αίτημα, που για πολλούς δικούς μας λόγους δεν μπορεί να ικανοποιηθεί. Τώρα, αυτοί πρέπει να αποφασίσουν».
Την ώρα εκείνη, βεβαίως, κανείς δεν γνώριζε την απόφαση του Αμερικανού υπουργού να ακυρώσει, κυριολεκτικά στο παρά ένα, το ραντεβού του με τον Έλληνα ομόλογό του, λόγω της σημαντικής συσκέψεώς του με τον πρόεδρο Ομπάμα. Εκ των υστέρων, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι και αυτή η ενέργεια των Αμερικανών μπορεί να εντάσσεται στον «κύκλο πιέσεων» για να ικανοποιηθεί τελικώς η επιθυμία τους για αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων από τη Σούδα, και όχι από την Κάρπαθο.
Αναφορικά με το θέμα του αιτήματος για δωρεάν παραχώρηση 40 ελικοπτέρων Blackhawk, ο κ. Καμμένος ήταν σαφής: «Για μένα η υπόθεση των ελικοπτέρων ΝΗ-90 έχει λήξει. Δεν μπορεί να έχουμε παραλάβει 12 ελικόπτερα και να πετά τώρα μόνο το ένα. Αν δεν αλλάξει μυαλό η εταιρεία και δεν ικανοποιήσει τις ελληνικές θέσεις στο κρίσιμο θέμα της υποστήριξής τους, δεν παραλαμβάνουμε τα υπόλοιπα. Με 40 ελικόπτερα Blackhawk. μεταχειρισμένα μεν, αλλά δωρεάν, εφοδιάζονται δύο τάγματα της Αεροπορίας Στρατού. Τα ίδια σχεδόν ελικόπτερα, ως σκάφος, διαθέτει εδώ και χρόνια το Πολεμικό μας Ναυτικό και έτσι έχουμε ήδη μια μεγάλη και πολύτιμη βάση εμπειρίας πάνω στον τύπο και αποκτούμε -επιτέλους- "ομοιοτυπία". Είμαι αισιόδοξος».
(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-23-05-2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.