Αρχική » » Το μήνυμα από τον «Ηνίοχο»!

Το μήνυμα από τον «Ηνίοχο»!


Στρατιωτική διπλωματία υψηλού επιπέδου σε περίοδο ισχνών αγελάδων. Η κοινή πτήση του Α/ΓΕΑ με τον Ισραηλινό ομόλογό του! 

Από τον
Ευθύμιο Π. Πέτρου
e.p.petrou@gmail.com 

Η στρατιωτική διπλω­ματία έχει προχωρή­σει πολύ στην Ελλά­δα, αν και αθόρυβα, τα τελευταία χρόνια. Έχει κάνει αρκετά βήματα, ώστε να θέσει τις βάσεις για στρατηγικές κινήσεις που πλέον ξεφεύ­γουν από τις αρμοδιότητες μόνο του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και περνούν στη σφαίρα της υψηλής πολιτικής. Υπό την προϋπό­θεση, βέβαια, ότι η κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει τέτοιους είδους πολιτική που απαιτεί περίσκεψη, σχεδιασμό και ρεαλιστικούς στόχους. Και πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι αυτή η στρατιωτική διπλω­ματία ασκείται και φέρνει απο­τελέσματα σε μια εποχή πολύ ισχνών αγελάδων, με τις οικονομικές δυνατότητες υποστηρίξεως της να έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. 

Μια μικρή μόνο ένδειξη των δυνατοτήτων που έχουν αναπτύ­ξει οι Ένοπλες Δυνάμεις μας δόθηκε...
τις προηγούμενες εβδομάδες, με τη διεξαγωγή της ασκήσε­ως «Ηνίοχος», την οργάνωση και τον συντονισμό της οποίας είχε η Πολεμική Αεροπορία. Μαχητι­κά αεροπλάνα από το Ισραήλ και μονάδες ειδικών επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ ασκήθηκαν σε διακλαδικό πλαίσιο, μια και το αυτό απαιτεί νέο δόγμα, ακόμη και αν τον συντονισμό μιας ασκήσεως τον έχει ένας από τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Το πιο ηχηρό πολιτικό μήνυ­μα όμως δόθηκε από τον ίδιο τον αρχηγό ΓΈΑ, αντιπτέραρχο Χρήστο Βαΐτση, ο οποίος, σε μια από τις φάσεις της ασκήσεως, πέταξε μαζί με τον Ισραηλινό ομόλογό του, υποπτέραρχο Eshel, ως μέλη ασκούμενου σχηματισμού 12 μα­χητικών F-16 πάνω από το Καστε­λόριζο. Η ισραηλινή συμμετοχή στον «Ηνίοχο» όμως δεν περιορίστηκε στο συγκεκριμένο μήνυ­μα Οι δύο Αεροπορίες, συνδυάζοντας τις δυνατότητά τους, ανα­πτύσσουν κυριαρχία στον αέρα ολοκληρία της ανατολικής Με­σογείου, όπου η χώρα μας παίζει τον ρόλο του συνδετικού κρίκου ανάμεσα σε χώρες που μπορεί να έχουν παραδοσιακή αντιπαλό­τητα αλλά σήμερα καλούνται να αντιμετωπίσουν κοινές απειλές. Ανάμεσα σε χώρες όπως το Ισρα­ήλ και η Αίγυπτος, που βλέπουν την απειλή του Ισλαμικού Χαλι­φάτου στην ξηρά και της τουρκικής επεκτατικότητας στη θάλασ­σα όπου ο ανταγωνισμός για τις οικονομικές ζώνες επιρροής μόλις έχει αρχίσει. 

Κατά τα λοιπά, η άσκηση «Ηνίοχος», που συνδυάστηκε και με την άσκηση «Αστραπή» του Πολεμικού Ναυτικού, έδει­ξε ότι παρά τις περικοπές οι Ένοπλες Δυνάμεις διατηρούν υψη­λό επίπεδο αποτελεσματικότητος, αξιοποιώντας στο έπακρο τα συστήματα που διαθέτουν - ακό­μη και με τις σημερινές ελλείψεις ανταλλακτικών. 

Ζητούν γραπτές εξηγήσεις για τα πυροσβεστικά ελικόπτερα 


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. 

ΝΕΕΣ σκανδαλώδες διαστάσεις αποκαλύπτονται αναφορικά με την ανάθεση σε υπηρεσία του ΝΑΤΟ (NSPA, πρώην NAMSA) του διαγωνισμού για τη μί­σθωση πυροσβεστικών ελικοπτέρων. Υπενθυμίζε­ται ότι ήδη ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Παν. Καμμένος έχει δώσει εντολή για διερεύνηση των εγγράφων που εκδόθηκαν για τη διαδικασία αυτή καθώς τουλά­χιστον ένα έχει καταγγελθεί ως πλαστό. Και τούτο τη στιγμή που μάλλον πρόωρα άρχισαν για φέτος οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Ήδη η πρώτη μεγάλη φωτιά στη Σάμο, που σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες, απαίτησε την επέμβαση τεσσάρων πυροσβεστι­κών αεροπλάνων CL-215. 

Ειδικότερα, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ήρθαν στην Αθήνα τον περασμένο μήνα δι­απίστωσαν παραβίαση οδηγιών που έχουν ενσωμα­τωθεί στην ελληνική νομοθεσία σχετικά με τις διαδικασίες των σχετικών διαγωνισμών. Είχαν ήδη ζητηθεί γραπτές εξηγήσεις από το Αρχηγείο του Πυροσβεστι­κού Σώματος, οι οποίες εξετάστηκαν σε ευρεία σύσκε­ψη που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών με συμμετο­χή δύο εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πέ­ντε επιτελών της Πυροσβεστικής, δύο στελεχών της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και στελεχών της νομικής υπηρεσίας του ΥΠΕΞ. 

Δεδομένου ότι δεν πρόκειται για στρατιωτικό υλι­κό, με την κατάργηση της διαδικασίας σύμφωνα με την οποία τους διαγωνισμούς έκανε η Πυροσβεστική Υπη­ρεσία κάθε χρόνο, η ανάθεση στην NSPA να επιλέγει τους μισθωτές έρχεται σε αντίθεση με το κοινοτικό δί­καιο. Να σημειωθεί ότι τέτοιους διαγωνισμούς έκανε η Πυροσβεστική από το 1998, αλλά το 2012, με ευθύ­νη του Χρ. Παπουτσή και του Μ. Όθωνα -τότε υπουρ­γού και υφυπουργού Δημοσίας Τάξεως-, η πρακτική αυτή εγκαταλείφθηκε και η διαδικασία ανατέθηκε στο ΝΑΤΟ. Το αποτέλεσμα ήταν ότι εν τέλει, παρόλο που η δαπάνη δεν έχει μειωθεί, μισθώνονται λιγότερα ελικόπτερα, ενώ έχει αποκλειστεί ελληνική εταιρία, πα­ρόλο που ήταν μειοδότρια. Η τελευταία έχει από τότε προσφύγει στη Δικαιοσύνη, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρξει εξέλιξη στην υπόθεση. 

Το πρόβλημα είναι ότι τώρα, με την επικίνδυνη περίοδο για δασικές πυρκαγιές να έχει ήδη αρχίσει, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να παρατείνει τις παράνομες συμβάσεις που έχει υπογράψει η NSPA έως το τέλος του καλοκαιριού. Σχετική παράταση δόθηκε από τους Ευρωπαίους εκπροσώπους, αλλά είναι βέ­βαιο ότι πέρα από τις ευθύνες που θα αναζητηθούν ο διαγωνισμός για την ερχόμενη περίοδο θα γίνει στην Ελλάδα. 

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-03/05/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger