• Αποκατάσταση των μονάδων που ανασυγκρότησαν τη χώρα.
• Οι ΜΟΜΑ εντάσσονταν στο πλαίσιο της ΣΥΚΕΑ και θεωρείται ότι συνέβαλαν σημαντικά στην ταχύτερη ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της χώρας.
Δρόμους, αεροδρόμια, δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, σχολεία, νοσοκομεία, προσωρινούς καταυλισμούς, αντιπλημμυρικά έργα... Και τι δεν έφτιαξαν οι χιλιάδες άνδρες που υπηρέτησαν στις Μεικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκρότησης (ΜΟΜΑ) από το 1957 που ιδρύθηκαν μέχρι το 1992 που καταργήθηκαν. Εκατοντάδες έργα που το στάδιο της κατασκευής τους θυμούνται ακόμα και σήμερα με συγκίνηση κυρίως οι κάτοικοι της περιφέρειας...
Έργα και ημέρες
Η σύσταση των ΜΟΜΑ προέκυψε ως ανάγκη για το ελληνικό κράτος στις αρχές της δεκαετίας του '50, μετά τις ανυπολόγιστες καταστροφές που υπέστη η χώρα ως απόρροια της γερμανικής κατοχής και του αδελφοκτόνου πολέμου που την ακολούθησε. Οι υποδομές της Ελλάδας είχαν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς, ενώ οι απαιτήσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους ήταν αυξημένες από την πολιτική ηγεσία και τους πολίτες. Το Μηχανικό, το οποίο συμμετείχε ενεργά στην επιχείρηση ανασυγκρότησης κυρίως της ελληνικής υπαίθρου από τη στιγμή που έληξαν οι εχθροπραξίες, ανέλαβε το βαρύ φορτίο.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποφάσισε την ίδρυση των επτά ΜΟΜΑ το 1957 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα, Λαμία, Λάρισα και Ιωάννινα. Το προσωπικό των μονάδων αποτελούνταν από αξιωματικούς και οπλίτες του Μηχανικού τεχνικά καταρτισμένους αλλά και από μικρό ποσοστό αξιωματικών από τα λοιπά Όπλα του στρατού ή και κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ναυτικό, Αεροπορία), καθώς επίσης και από πολιτικό μόνιμο ή με συμβάσεις τεχνικό προσωπικό (γραφείς, μηχανικοί, οδηγοί, τεχνίτες, χειριστές μηχανημάτων, εργάτες κ.λ.π).
Το έργο τους; 15.000 χιλιόμετρα εθνικών και επαρχιακών δρόμων, διάνοιξη σηράγγων, ανέγερση γεφυρών, δίκτυο υδροδότησης-ηλεκτροδότησης - αποχέτευσης, 17 αεροδρόμια -ανάμεσά τους αυτά σε Κάρπαθο, Σκύρο, Κεφαλληνία, Μυτιλήνη, Πάρο, Κύθηρα- αλλά και εγγειοβελτιωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, που χάρισαν χιλιάδες καλλιεργήσιμα στρέμματα στους Έλληνες αγρότες. Με τη μέθοδο των προ κατασκευών, ανεγέρθηκαν με επιτυχία κτίρια νοσοκομείων, σχολείων, πανεπιστημίων (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, και κτιριακές εγκαταστάσεις στρατοπέδων (Χαλκίδας, Θηβών, Λουτρακίου, Βανιάνου Ξάνθης κ.λ.π.). Πλέον των παραπάνω κατασκευάστηκαν εργολαβικά, υπό την επίβλεψή τους, και πολλά άλλα οικοδομικά έργα σε διάφορα στρατόπεδα, όπως διοικητήρια, θάλαμοι οπλιτών, υπόστεγα κ.ά.
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-14/05/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.