Από τον
Ανέστη Τσουκαράκη*
Μπροστά στον κίνδυνο επιβολής προστίμου φέρεται να βρίσκεται, για άλλη μια φορά, η χώρα μας, με την εν μέρει συμμόρφωσή της στην υπ΄ αριθμ. 2006/54/ΕΚ Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουλίου 2006, τα Άρθρα 2 και 14 της οποίας απαγορεύουν τις άμεσες ή έμμεσες διακρίσεις λόγω φύλου, κυρίως όσον αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση και τις συνθήκες εργασίας.
Με σχετικό έγγραφό μας (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών) προς τον αν. υπ. Εθν. Άμυνας,... Κώστα Ήσυχο, επισημάναμε τον ενδεχόμενο κίνδυνο επιβολής προστίμου, καθόσον μέχρι και σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί, στο εύρος που απαιτεί η υπόψη οδηγία, η δυνατότητα λήψης άδειας ανατροφής τέκνου και από τους άρρενες στρατιωτικούς, όπως ανάλογα συνέβη στους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας και στο ΛΣ.- ΕΛ.ΑΚΤ. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαπιστώνοντας παραβίαση από την πλευρά των ελληνικών Αρχών της αρχής της ισότητας των φύλων, απηύθυνε σε αυτές επιστολή ζητώντας πληροφορίες και εξηγήσεις. Η Ελληνική Πολιτεία, με τον Ν. 4210/2013, που ψήφισε στις 21/11/2013, φέρεται να συμμορφώνεται εν μέρει με την οδηγία, γι' αυτό η Ευρ. Επιτροπή επανέρχεται με νεότερο έγγραφό της (29/10/2014) και ζητάει περαιτέρω πληροφόρηση και εξηγήσεις σχετικά με το γεγονός ότι οι στρατιωτικοί εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις του νόμου και απαγορεύεται στους άρρενες στρατιωτικούς να λάβουν την άδεια ανατροφής τέκνου όταν οι σύζυγοί τους δεν εργάζονται. Η ΠΟΕΣ, αμέσως μετά την ψήφιση του ανωτέρω νόμου (Ν. 4210/2013), επεσήμανε τη διαφοροποίηση στην οποία ευρίσκονται οι άρρενες στρατιωτικοί και ζήτησε τη διόρθωση του κανονιστικού κειμένου, με παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην εν ισχύι υπουργική απόφαση για τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο για κατηγορίες προσωπικού που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξέα κοινωνικά προβλήματα.
Ωστόσο, καμία αντίδραση δεν υπήρξε από το ΥΕΘΑ, προς την κατεύθυνση της διόρθωσης της υπόψη υπουργικής απόφασης, με αποτέλεσμα η Ευρ. Επιτροπή να αναγκαστεί να επανέλθει και να ζητήσει περαιτέρω εξηγήσεις ώστε να είναι σε θέση να προσδιορίσει κατά πόσον η ελληνική νομοθεσία είναι σύμφωνη ή μη προς την Οδηγία. Υπενθύμιζε μάλιστα και την υπ’ αριθμ. C-104/09 απόφαση του Ευρ. Δικαστηρίου, της 30ής/9/2010, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε ότι ένα εθνικό μέτρο που προβλέπει ότι οι εργαζόμενες μητέρες που παρέχουν εξαρτημένη εργασία μπορούν να λαμβάνουν άδεια, υπό διάφορες μορφές, κατά τους πρώτους εννέα (9) μήνες μετά τη γέννηση του τέκνου τους, ενώ οι εργαζόμενοι πατέρες που επίσης παρέχουν εξαρτημένη εργασία δεν έχουν δικαίωμα τέτοιας άδειας παρά μόνο στην περίπτωση που η μητέρα του τέκνου τους εργάζεται και αυτή ως μισθωτή, παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών, που προβλέπεται στην Οδηγία 76/207/ΕΚ.
*Αντισυνταγματάρχης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-29/05/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.