Τι δηλώνουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΥΠΕΘΑ με αφορμή το δημοσίευμα του προηγούμενου τεύχους των «Επικαίρων»
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ
Ακόμα συζητείται η αποκάλυψη των «Επικαίρων» της προηγούμενης εβδομάδας (τεύχος 288ο) περί εισήγησης στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, από υψηλόβαθμους αξιωματούχους του υπουργείου του για επανενεργοποίηση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ) Ελλάδας - Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο είχε θεσπιστεί το 1993, αλλά στην ουσία είχε παροπλιστεί την τελευταία δεκαπενταετία. Όπως τονίζεται στην ίδια εισήγηση, τα πλεονεκτήματα είναι πολλά, ενώ και οι γεωπολιτικές συνθήκες ευνοούν μια τέτοια εξέλιξη.
Το δημοσίευμα προκάλεσε το ενδιαφέρον και ανώτατων κλιμακίων του υπουργείου Άμυνας, τα οποία... διαβεβαιώνουν τα «Επίκαιρα» ότι το Δόγμα βρίσκεται εν ισχύ και λειτουργεί κανονικώς. Χωρίς να επιθυμούν να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες για ευνόητους λογούς εθνικής ασφάλειας, υπογραμμίζουν ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα και πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Κι αυτό γιατί ναι μεν έχουν να πραγματοποιηθούν κοινές ασκήσεις Ελλάδας - Κύπρου από το 2000 και τη «Νικηφόρος-Τοξότης», αλλά ο ΕΑΧ έχει πολλές άλλες, αφανείς στο ευρύ κοινό, πτυχές, οι οποίες δεν έχουν ατονήσει...
«Αναγκαιότατος, αλλά υπάρχει πολιτική βούληση;»
Ο Κύπριος δικηγόρος Πάνος Ιωαννίδης έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων Κύπρου, καθώς και της Ένωσης Προσφύγων και Εκτοπισμένων Κύπρου. Ενεργώς πολιτικοποιημένος, μελέτησε από τον Νοέμβριο του 2002 το Σχέδιο Ανάν και εργάστηκε για την απόρριψή του κατά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004. Ασχολείται διαρκώς με την πορεία του Κυπριακού Ζητήματος έχει έντονο δημόσιο λόγο και εκφράζει ανεπηρέαστα τις απόψεις του με αποκλειστικό στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής Κυπριακής Δημοκρατίας την απελευθέρωση της Κύπρου και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για κάθε νόμιμο Κύπριο.
Μιλώντας στα «Επίκαιρα», εκφράζει τον φόβο πως δεν υπάρχει πολιτική βούληση ούτε από την κυπριακή ούτε από την ελληνική κυβέρνηση για αναβίωση του ΕΑΧ, αν και την κρίνει αναγκαιότατη. Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικώς πως πάντα υπήρχε -και τώρα ακόμα περισσότερο- σκοπιμότητα για την επαναφορά του: «Η Τουρκία παραμένει πάντοτε αυτή που είναι, και με την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων το θέμα της ασφάλειας γίνεται ακόμα πιο επείγον. Αυτή μπορεί να εξασφαλιστεί με συμμαχίες με φιλικά κράτη, των οποίων τα συμφέροντα να συμπίπτουν ή να είναι παράλληλα με τα αντίστοιχα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρώτη στη λίστα είναι, βεβαιότατα η Ελλάδα. Η ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, μολονότι δεν έχει ανακηρυχθεί, γειτνιάζει με την κυπριακή και σε προέκταση με το Ισραήλ, με το οποίο η Λευκωσία διατηρεί πολύ καλή σχέση, και, βεβαίως, με την Αίγυπτο. Αυτό στην ουσία δημιουργεί έναν ενιαίο ελληνικό χώρο».
Πάντοτε κατά τον κ. Ιωαννίδη, ο ΕΑΧ είχε ήδη αργήσει όταν εξαγγέλθηκε το 1993.'Οταν τερματίστηκε δε ουσιαστικώς η ισχύς του με τον «εξοστρακισμό» και των S-300 (αντιαεροπορική άμυνα), οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Κρήτη, ο παράγοντας «ασφάλεια» για την Κύπρο έγινε σχεδόν μηδενικός. Αυτό είναι μία έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι εκβιασμοί της Τουρκίας όποτε τη βολεύει και με οποιονδήποτε τρόπο.
Οι συνθήκες, πάντως, είναι ευνοϊκές για την αναγέννηση του ΕΑΧ και για τον λόγο ότι διεθνείς παίκτες έχουν τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή, τα οποία δεν συγκρούονται με τα ελληνικά, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, με τους γείτονες Ισραήλ και Αίγυπτο. Η Ρωσία, εξάλλου, επιζητά πρόσβαση στην Ανατολική Μεσόγειο και ήδη της έχουν δοθεί διευκολύνσεις (όχι βάσεις) από την Κύπρο, όπως και στη Γαλλία. Όλα αυτά συντείνουν στο να αποκτήσει και η Κυπριακή Δημοκρατία ένα μίνιμουμ καθεστώς ασφάλειας.
0 φόβος της διζωνικής - δικοινοτικής λύσης
Ο χειρότερος εχθρός, ωστόσο, κατά τον κ. Ιωαννίδη, είναι η επιβολή μιας λύσης διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θυμίζει πολύ το Σχέδιο Ανάν και η οποία περιλαμβάνει ρήτρες και πρόνοιες όπως η απουσία ελληνικού και τουρκικού στρατού στη Μεγαλόνησο. Ο δικηγόρος τονίζει ότι θα συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία να μην έχουν οι Ελληνοκύπριοι το δικαίωμα να αποκτήσουν τις δικές τους Ένοπλες Δυνάμεις.
«Υπάρχουν κράτη, όπως το Μονακό και το Λουξεμβούργο, που δεν διαθέτουν στρατό. Έχουν όμως το δικαίωμα να αποκτήσουν ανά πάσα στιγμή. Εμείς δεν θα έχουμε καν αυτό το δικαίωμα. Καταλαβαίνετε πως, στο πλαίσιο μιας τέτοιας διευθέτησης, ο ΕΑΧ μπαίνει στο ράφι. Η διζωνική σημαίνει δύο νέα ισότιμα κράτη ίσης κυριαρχίας, τα οποία θα συνιδρύσουν μια νέα πολιτεία. Το μισό, που θα είναι η πρώην Κυπριακή Δημοκρατία, θα έχει ενιαίο αμυντικό δόγμα με την Ελλάδα και το άλλο μισό με την Τουρκία;
Η δυνατότητα, ωστόσο, ανεφοδιασμού του τουρκικού κομματιού θα είναι είκοσι λεπτά με μισή ώρα, όση και η απόσταση από τα τουρκικά παράλια, ενώ του ελληνικού θα είναι μία με δύο μέρες, όση και η αντίστοιχη απόσταση από την Ελλάδα. Δεν πιστεύω, πάντως, πως η διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία θα είναι η λύση, αφού δεν πρόκειται ποτέ να γίνει δεκτή από τον κυπριακό λαό σε δημοψήφισμα, όπως δεν έγινε και το Σχέδιο Ανάν», επισημαίνει με νόημα ο κ. Ιωαννίδης.
«Σηκώσαμε κεφάλι με ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ»
0 Κρίνος Μακρίδης πρόεδρος του Κινήματος Ελληνικής Αντίστασης, είναι κατηγορηματικός στην τοποθέτηση του στα «Επίκαιρα», τονίζοντας πως είναι ανθέλληνες όσοι δεν επιθυμούν τον ΕΑΧ, αφού αποτελεί τον μοναδικό τρόπο να αμυνθούμε κατά των ξένων συμφερόντων. 0 ίδιος σημειώνει ότι, ανεξαρτήτως των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που ταλαιπωρούν Ελλάδα και Κύπρο, η άμυνα είναι ιερή και πρέπει να την ενισχύουμε με κάθε τρόπο. «Οι εχθροί μας παραμένουν πάντοτε σταθεροί στους στόχους τους. Οφείλουμε να κάνουμε κι εμείς το ίδιο. Οι πρόσφατες κινήσεις καλής γειτονίας της Άγκυρας είναι μια απάτη. Γιατί η Τουρκία δεν επιτίθεται στην Ελλάδα για να πάρει το Αιγαίο και τη Θράκη, αφού υποτίθεται πως διαθέτει υπεροπλία. Δεν το κάνει γιατί υπερτερούμε ποιοτικώς στο ναυτικό και την αεροπορία. Ανακτήσαμε την αξιοπρέπεια μας με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και καταφέραμε να σηκώσουμε κεφάλι. Γι αυτό και πρέπει η Ελλάδα να τολμήσει να οριοθετήσει άμεσα την ΑΟΖ της», συμπληρώνει ο κ. Μακρίδης.
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-14-20/05/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.